Ingeborg (20) holder hendene foran halve ansiktet. Hun ser overrasket og skremt ut. Hun har langt blondt, krøllete hår med midtskill. Hun har på ringer og et armbånd. Bak henne er det illustrert en pingpongball som spretter fra racketen.
KLEINT: Ingeborg (20) mister interessen hvis noen løper etter pingpongballen under beer pong. Foto & illustrasjon: Morten Skogly & Ella Glenton Schjerven, NRK P3
MENING:

– Hva er egentlig greia med icks?

Ingeborg Grønnesby (20) har lange blonde krøller og midtskill. Hun har på seg en sort genser og halskjeder. Hun har et mykt blikk og et seriøst uttrykk.
Ingeborg Grønnesby (20)Student
Publisert 22.05.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:33

Ingeborg (20) studerer i Trondheim, men er fra Ekne i Levanger. Hun er tidligere intervjuet i studentavisen Under Dusken om sine icks. Dette er hennes personlige mening.

Endelig har du sikret deg en date med personen du har drømt om. De oppfyller alle de riktige kriteriene og det virker nesten for godt til å være sant.

Så skjer det plutselig. «The Ick».

Icks er handlinger eller egenskaper ved andre som vekker avsky eller vemmelse hos en selv. Å få en ick kan gjøre at tiltrekningen til en annen person umiddelbart daler og forsvinner.

Fenomenet interesserer meg i stor grad, og jeg har etter litt introspeksjon kombinert med intervju av kjente og kjære konstruert en liste av noen av mine favoritter:

En illustrasjon av en pingpong-ball spretter bortover.

1. Å løpe etter pingpongballen under beer pong

Det er noe med jakten på den lille sprettende ballen under bord, stoler og mellom hverandres bein. Det blir uunngåelig veldig kleint å se på.

2. Å snakke med noen som har en buse i nesen

Fordi daten liksom aldri blir den samme, uansett om du sier ifra eller ei.

3. Når man prøver å gå av bussen som egentlig bare har stoppet for rødt lys

Intet annet valg enn en «walk of shame» tilbake til setet.

4. En overdreven fasinasjon for stjernetegn

Ikke-kompatible stjernetegn er dessverre en alvorssak hos noen.

En snakkeboble med "I love you" og et knust hjerte.

5. Når personen sier «elsker deg» tidligere enn det som er sosialt akseptabelt

Selv den største interessen for et menneske kan dø i etterkant av en uforventet kjærlighetserklæring.

6. Skinny jeans

Det er på tide å gi slipp.

7. Å være utakknemlig overfor servicearbeidere

Om personen kjefter på servitøren, er jeg redd andre date er kansellert.

8. Når man svært selvsikkert synger litt for tidlig på en sang

Kjennetegnet av en kvelende stillhet før sangen faktisk begynner.

En rekke med illustrerte stjernetegn.

Selv har jeg reflektert litt rundt bruken av icks, og det er tydelig at konseptet har blitt så populært av en grunn. Det er ikke bare underholdende, men det kan også argumenteres for å være funksjonelt.

Det kan være en harmløs måte å komme seg over noen man har vært forelsket i. Eller det kan gjøre det lettere å ikke idealisere en potensiell partner.

Den karakteristiske følelsen av vemmelse kan også være en indikasjon på en større konflikt knyttet til personlighet eller verdier.

Likevel bør man ikke stille seg fullstendig ukritisk til fenomenet. Særlig delingen av lister med icks som foregår på sosiale medier (og i dette leserinnlegget, hehe).

Snakkeboble med note etterfulgt av tre punktum.

Den enorme kvantiteten av icks som finnes der ute, gjør at man er dømt til å finne uønskede egenskaper og tendenser man kjenner seg igjen i. Selvtilliten har tvilsomt godt av å se seg selv reflektert i andres ick-lister.

Det kan være vanskelig å huske på at det er snakk om individuelle preferanser, og man kan tilegne seg en smal oppfatning av hva som er sosialt akseptabelt.

Trenden kan også bidra til urealistiske forventninger knyttet til jakten etter den perfekte partner. Hvis man avslutter hver eneste relasjon kun på bakgrunn av en ick, kommer man ikke særlig langt.

Hadde jeg skulle adlyde hele listen min med icks, ville jeg nok ennå vært singel.

Om fyren er omsorgsfull og snill, må man kanskje også tåle at han smatter, er fotballfan og eksklusivt hører på Ballinciaga.

Ingeborg Grønnesby (20) sitter med beina i kors på en benk. Hun støtter hodet med samlede hender og et lurt blikk. Over henne er artisten Ballinciaga illustrert med en snakkeboble som indikerer på at det synges surt.

Det er tross alt to svært ulike mennesker med unike bakgrunner og erfaringer som møtes. Da skader det ikke å være litt ekstra raus med åpenheten.

Før vi dømmer andre for hardt, bør vi se litt innover først. Selv klapper jeg når flyet lander og snakker for høyt på treningssenteret. Har vi icks om andre, må vi tåle at noen har icks som gjelder oss.

Og er det ikke egentlig litt ick å ha så mange icks?

Kommentarer