MENING:

– «Alle» er i situationships. Er forpliktelse skummelt?

Sofie har mørkt skuldrelangt hår med midskill. Hun ser rett i kamera med et nøytralt blikk.
Sofie Eikeland (18)Tiktoker
Publisert 02.10.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:22

Sofie (18) er født og oppvokst i Kristiansand. Nå har hun friår. Dette er hennes personlige mening.

Jeg har en kjæreste som jeg har snart vært sammen med i ett år. Etter et halvt år ga han meg en «promise ring». Jeg husker at jeg ble kjempeglad. Jeg kjente meg sikker på oss fra før, men dette satte prikken over i-en. Det var veldig betryggende å få en ring som symboliserte nettopp dette. Men mange vet ikke hva en «promise ring» er. Det er en ring som skal signalisere et løfte om et eller annet i forholdet. Ofte er det en ring man får før man forlover seg. For kjæresten min og meg er løftet at han skal elske meg for alltid og behandle meg bra. Han skal kjempe for at vi skal funke og én dag skal han fri.

Sofie holder venstre hånd ut mot vannet og trærne. På ringfingeren har hun en hjerteformet ring med diamanter.

Mange tenker kanskje: Hvorfor skal man ha en merkelapp på det? For meg viser en «promise ring» at man er sikker på hvor man står. Slik datingkulturen er i dag, føler jeg meg heldig som har funnet en gutt som har lyst til å være så seriøs med meg – spesielt i en så ung alder. For det er ikke noe man skal ta for gitt. Dating i dag er helt annerledes enn før. Vi har gått vekk fra det mer tradisjonelle. Jeg tror appene har gjort dating så enkelt at det er blitt komplisert. Det er for mange muligheter, og man kan sveipe dagen lang. Basert på utrolig lite informasjon og oppstilte bilder har du plutselig valgt vekk noen og favorisert andre. Og jeg sier ikke nødvendigvis at datingapper er noe negativt, men det handler om hvordan man bruker dem.

Sofie står foran en busk og holder en blomst opp til ansiktet. Hun smiler stort.

For eksempel om man ser noen man synes er pen eller kjekk, bør man bare møte dem med én gang. Da får du muligheten til å bli genuint og naturlig kjent med noen, i stedet for å snappe i flere uker. I dag har dating også fått mange nye navn. Som «talking stages», «situationships» eller «å holde på». For meg høres det bare ut som et midlertidig tidsfordriv. Jeg tror samtidig at mange er redde for å forplikte seg. De er kanskje redde for å bli såret. Og det kan fort bli en ond sirkel, hvor man er redd for å forplikte seg, fordi man tror de fleste vil ha noe «useriøst». Det virker som om forpliktelse har blitt en byrde i stedet for en glede. Og det er kanskje derfor mange ikke har hørt om «promise ring». For meg er det ingen tvil om at dagens datingkultur har forbedringspotensial. Vi må tørre å forplikte oss og bare gi noen alt vi har. I stedet for å sveve et sted midt mellom forpliktelser og casual dating.

Sofie står i en åker full av strå nær vannet. Hun holder et av dem nede og ser rett i kamera med et mykt blikk.

Kommentarer