MENING:

«Dere kan ikke være lesber, dere er for pene»

Portrett av Frida Sundberg. Hun har langt brunt hår med blonde striper, blå øyne og lange øredobber i ørene.
Foto: Maud Lervik
Frida Sundberg (24) Frilanser
Publisert 06.06.22 08:00

Frida Sundberg (24) er fra Sandnessjøen, men bor i Oslo. Dette er hennes personlige mening. Se for deg at du står og venter på trikken mens du holder kjæresten din i hånden. Det er fredag kveld, og en mann kommer gående mot dere.

Av ren refleks slipper dere hendene i håp om at han ikke skal komme med en kommentar, men han har allerede rukket å se dere. Nå slipper dere ikke unna.

«Dere kan ikke være lesber, dere er for pene»

«Drømmen min har alltid vært trekant med to jenter, kan ikke dere oppfylle den i natt?»

«Kan dere ikke kline litt foran meg, i det minste?»

Noen snur seg mot oss, rister forsiktig på hodet og snur seg tilbake for å fortsette praten med sine venner. Men dette er ikke første gang jeg opplever dette. Og jeg er ganske sikker på at det ikke er siste gang.

Kjæresten til Frida lener seg mot kinnet hennes. Frida smiler mykt mot kamera.
Foto: Maud Lervik

Skal ikke jeg og kjæresten min få holde hender når vi er ute, uten å bestandig ha et snev av redsel for uønsket oppmerksomhet eller kommentarer? Jeg er lei av at vi av til tider ikke har annet valg enn å oppføre oss som venninner når vi er ute.

Det kan hende at vi hadde unngått dette om vi fra ung alder fikk se mer romantikk mellom to av samme kjønn. Da kunne flere fått et nyansert bilde av skeive. Det er rett og slett for lite representasjon.

Frida klemmer godt rundt om kjæresten sin.
Foto: Maud Lervik

Samtidig som skeive risikerer uønsket negativ oppmerksomhet ved å vise kjærlighet offentlig, er det mange jenter som « queerbaiter » . Det vil si at personer later som de er skeive for underholdning. For eksempel at man kliner med venninner med byen for å virke «hot».

Hva er «queerbaiting»?

Seksualiteten min er ikke «hot», og den er ikke til for å tilfredsstille menn. Den fikk meg til å gråte meg i søvn som yngre. Den gir meg uønsket oppmerksomhet fra menn. Den fratar rettigheter mange steder i verden.

Og den begrenser hvor det er trygt å reise. Den gjør at jeg alltid tenker over om det er lurt å holde kjæresten min i hånden om kvelden.

Frida og kjæresten hennes holder hender rundt en blomst.
Foto: Maud Lervik

Jeg tror at lite informasjon i skolen og mangelfull seksualundervisning gjør at mange tyr til internett for å finne ut om skeiv kjærlighet. På pornosider er kategorien lesbisk blant de mest populære.

Her blir brukeren indirekte fortalt at lesbiske kvinner er til for å tilfredsstille mannen og ikke har sex for en romantisk grunn. Dermed blir den romantiske relasjonen mellom to kvinner usynliggjort. Dette er skadelig.

Når jeg kysser dama mi, risikerer vi å bli trakassert eller spurt om trekant, mens det på internett fremstilles som noe «hot». Det virker ikke som de forstår hvordan vår virkelighet er.

Jenter som liker jenter, fortjener å eksistere uten å skulle bli fetisjert.

Frida lener seg mot en vegg i bakgården. Kjæresten hennes ligger i fanget til Frida. Frida ser ned på henne og smiler mens hun holder armen rundt henne.
Foto: Maud Lervik