MENING:

– Hvorfor lærte jeg ikke at jenter kan få «boner» på skolen?

Foto:
Rebekka Kvilaas (21)Sexolog
Publisert 25.07.22 08:00

Rebekka Kvilaas (21) er født og oppvokst i Kragerø. Hun er utdannet sexolog og jobber med formidling av seksuell helse. Dette er hennes personlige mening.

Jeg har siden barndommen alltid vært nysgjerrig på å lære om pubertet, sex, seksualitet, kropp og følelser. Da kan du tro jeg ble skuffet over vår første seksualitetsundervisning.

Jeg lærte basically bare at jenter får mensen, og gutta må huske å bruke kondom. Dette frustrerte meg kraftig. Jeg var rett og slett nødt til å lære om seksualitet på egen hånd.

Det jeg lærte, delte jeg videre med venninnene mine. Slik sørget vi for egen «seksualitetsundervisning». Med andre ord: Jeg tok frustrasjon og gjorde det om til motivasjon.

Nå i voksen alder er jeg utdannet sexolog og ønsker å fikse norsk seksualitetsundervisning. For det er helt naturlig at barn og unge sitter inne med spørsmål om seksualitet. Det er oss voksne sin jobb å svare dem på en trygg måte.

Så her er fire ting jeg hadde elsket å vite da jeg var 15 år:

1. Hvordan onanerer jenter?

Mennesker, uansett kjønn, kan onanere på mange måter. Jenter kan blant annet onanere ved å stimulere, altså ta på, vulva på punkter hvor det føles godt. Vulva er nemlig fullt av følsomme områder.

Mange stimulerer klitorishodet som er oppe i festet til kjønnsleppene, under de indre kjønnsleppene. Å stimulere klitoris er den vanligste måten jenter oppnår orgasmer, om man ønsker det. De indre kjønnsleppene, rundt vagina og på venusberget er også følsomt.

Bilde av Rebekka i en lilla jumpsuit som blåser opp en kondom. Hun har brukt krøllete hår, og bakgrunnen er rosa.
KONDOM: Rebekka er lei av å høre at det er «stress« å bruke kondom.

Noen jenter liker å fingre. Da begynner man med å stimulere de punktene jeg nevnte over. Når hun blir kåt, utvider skjeden seg, og hun blir våt. Da føles det godt å føre en finger eller to inn vagina og massere innsiden av skjedeveggene.

Jenter har noe som kalles G-punktet. Det kjennes som et litt ruglete punkt i skjeden som man finner ved å ligge på ryggen, føre en finger inn og massere opp mot magen. Denne bevegelsen kalles «kom her»-bevegelsen. Om man masserer dette punktet over lengre tid, kan man få orgasme.

2. Kan jenter få «boner»?

Ja! Både gutter og jenter får ereksjon, eller såkalt «boner». Fordi både penis og klitoris har svamplegemer som fylles med blod når vi blir kåte. Når blodet har fylt svamplegemene, vokser både penis og klitoris i størrelse og blir stivere.

Man ser enklere at en penis blir erigert fordi penisen er større enn klitoris. Man kan likevel se tydelig forskjell på en vulva før og etter ereksjon. Kjønnsleppene blir fyldigere og endrer farge, og klitorishodet stikker mer ut av kroppen.

3. Hvorfor kommer gutter raskere enn jenter?

Når vi har sex, går vi gjennom fire faser: oppbygning, platå, orgasme og avslapning. Gutter og menn sin oppbygning- og platåfase er kortere enn kvinners. De oppnår orgasmer raskere. Både fordi det tar biologisk kortere tid for penis å bli erigert, og fordi nervene på penisen er lettere tilgjengelig til å stimulere.

Til gjengjeld går penisen raskt tilbake til sin slappe (ikke erigerte) tilstand og må ha en lengre pause før man kan bli erigert på nytt, og fortsette å ha seksuelle aktiviteter.

Bilde av Rebekka som blåser en kondom med flere solsikker som omringer henne.

Mens jenter kan ha seksuelle aktiviteter lenger og få flere orgasmer før kroppen går tilbake til sin slappe (ikke erigerte) tilstand. Platåfasen til jenter er lengre, og derfor tar det også lengre tid å komme seg «opp» til orgasmefasen.

Det er ikke noe galt i å komme raskt eller tregt, man er bare forskjellig bygd opp.

4. Betyr «morrabrød» at gutter alltid våkner kåte?

Nei. Å våkne med ereksjon, eller «morrabrød» som det kalles, betyr ikke at man nødvendigvis er kåte.

Mens vi sover, sjekker hjernen at alle deler av kroppen fungerer som de skal. Blant annet blodsirkulasjonen. Da sender hjernen signaler om at kroppen skal sende blod ned til penis for å forsikre seg om at den klarer å få ereksjon.

Om en fyr våkner med ereksjon, er det kroppen som har undersøkt at den fungerer som den skal rett før han våknet. Han trenger ikke å ha hatt en våt drøm (sexdrøm) for å våkne med ereksjon.

Om han derimot våkner med sæd i senga eller på undertøyet, har han hatt utløsning i søvne. Det er mest sannsynlig på grunn av en våt drøm.


Dette er bare noe av det jeg synes vi burde ha fått vite på skolen. Og lista er enda lengre. Slik jeg ser det, er seksualitetsundervisningen i norsk skole rett og slett skikkelig ræva.

De siste to årene har jeg forsøkt å finne ut hvorfor. Og det viser seg at lærere faktisk ikke har noe som helst om seksualitet på lærerstudiet. Det er en fem år lang utdannelse, men veldig lite om sex og seksualitet.

Så når en lærer skal holde seksualitetsundervisningen for klassen sin, må hen gå ut ifra hva de selv kan om sex og seksualitet.

Det ekstremt urettferdig for både læreren og elevene. Det er som å ta en random person fra gata og plassere dem i et klasserom. Da er det ikke rart undervisningen er for dårlig.

Gjennom de to årene mine med studier har jeg snakket med mange dyktige lærerstudenter. Og det må jeg få sagt tydelig: Det er MANGE gode lærere og lærerstudenter der ute som virkelig ønsker å gi elevene sine god seksualitetsundervisning. De vet bare ikke hvordan

Jeg vil jobbe for at universitetene i Norge tar inn fag om seksualitet på lærerutdanningene slik at norske elever endelig får den seksualitetsundervisningen de har krav på.

Den har vært dårlig lenge nok. Og det er på høy tid at vi fikser undervisningen.