Bilde av Agnes Lenz Mathiasen og  Rebecca Wångström med illustrasjoner av klitoris på en rosa bakgrunn.
MYSTISK: Klitorisen kan ikke fortsette å avbildes som en mytisk skikkelse, ifølge skribentene. Foto: Privat / Grafikk: Malin Skagen Rotnes
MENING:

– Klitoris er mer enn en liten ert!

Foto:
Rebecca Wångström og Agnes Lenz MathiasenSeksualpolitisk Nettverk for Ungdom
Publisert 09.05.22 08:00 / Oppdatert 09.05.22 14:47

Rebecca Wångström (29) og Agnes Lenz Mathiasen (24) er begge med i Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom. Dette er deres personlige mening.

Når du søker «How to find the clitoris», kommer det opp 52.600.000 resultater på Google. Det er åpenbart et tegn på at den ikke nødvendigvis er så lett å finne for alle. Uansett om det er jenter eller gutter.

Men det er kanskje ikke så rart. I seksualundervisningen blir klitoris degradert til forspill. Vi lærer om kjønnssykdommer og graviditet. Og om ulike typer prevensjon, og hvordan man skal rulle på en kondom på en agurk.

Hvorfor er ikke nytelse en del av dagens seksualundervisning?

I en fersk rapport kommer det frem at syv av ti unge ønsker mer seksualitetsundervisning i skolen. Unge ønsker, og fortjener, å få mer kunnskap om sex. De fortjener å lære om nytelse og positiv seksualitet. Det er rett og slett på tide at sex blir en del av pensum.

Hva er eeeegentlig klitoris?

Det er et faktum at mange kvinner ikke klarer å komme uten stimulering av klitoris. Kun syv prosent av heterofile kvinner kommer første gang de har sex med en ny mann. Dette viser store hull i kunnskapen om kvinnelig nytelse.

Under sex blir stimulering av klitoris ofte degradert til «forspill», mens selve sexen begrenser seg til penetrering, som avsluttes når mannen kommer. Det skal ikke være tabu å nyte sex, og vi må gi klitorisen den oppmerksomheten den fortjener!

Sex mellom to eller flere personer krever et samarbeid hvor alle parter fortjener å bli hørt, sett og tatt høyde for. Ikke bare vil denne oppmerksomheten gjøre sexlivet til de med klitoris bedre, det vil også kunne øke sexkvaliteten for alle parter involvert.

Det skal ikke være tabu å nyte sex. Unge fortjener ordentlig undervisning i de positive sidene ved sex og seksualitet. De unge fortjener et språk de kan bruke under samleie, og de fortjener å vite hvordan de skal finne ut hva som er godt for dem.

Klitorisen kan ikke fortsette å avbildes som en mytisk skikkelse, en «ert» man rører litt før man tar på kondomet. Klitorisen skal anerkjennes som det den er: En direkte vei til nytelse.

La oss bringe inn nytelse, og klitorisen, inn i seksualitetsundervisningen! Fordi alle unge fortjener en trygg og positiv seksualitetsundervisning.

Animerte klitoriser.