MENING:

– Hvorfor snakker vi ikke om plus-size klær for menn?

Foto:
Viktor Waal Solberg (19)Student
Publisert 23.01.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:43

Viktor studerer for tiden på Nordmøre folkehøgskole, og er fra Nøtterøy i Vestfold. Dette er hans personlige mening.

Jeg er en gutt på 19 år, som er noe over gjennomsnittlig interessert i mote. De siste årene er vi blitt flinke til å snakke om representasjon i denne bransjen. Mediene og influensere er også blitt bedre på å vise forskjellige kropper.

Men det som er veldig dobbeltmoralsk, er at det bare gjelder for kvinner. Hvorfor ser vi ikke samme representasjon for menn?

Viktor i et stilig og moteriktig antrekk. Han ler og gnir seg i øyet, det er et naturlig og hyggelig øyeblikk.

Ikke alle menn har en smal midje. Eller en triangulær kroppstype. Eller et vaskebrett på magen. Eller en liten og spretten rumpe. Og muskuløs rygg og brede skuldre.

Men dette er kroppene som er blitt vist mest i moteindustrien. Dermed er det også dette som blir trenden. En kropp alle vil ha, men som ikke alle kan få.

Det er veldig synd hvordan vi snakker om å fremme gutters mentale helse og deres problemer med sitt eget selvbilde, samtidig som vi nesten totalt utestenger dem fra en av verdens største industrier.

Vi ser Viktor gjennom en knust rute, på innsiden av et forlatt bygg. Han ser rett i kamera.

Gutter trenger inklusivitet. Selv om mote blir sett på som en «jenteting», trenger man fortsatt å se seg selv på skjermen. Uansett om det er når man skal shoppe eller se på Netflix.

Jeg personlig var en av de «større» da jeg vokste opp. Og det jeg merket da, var at min kropp var noe som ble latterliggjort. Det var noe som var «usexy». Noe som måtte vekk for at jeg skulle kunne tiltrekke meg en partner.

Viktor står inne i et forlatt bygg, ved siden av en tom nedstøvet stol. Han ser ned på den tomme stolen.

Og dette ser vi spesielt i filmbransjen. De guttene som er større i filmer eller serier, blir ofte sett på som «komiske». Eller som han ene i gjengen som ikke får «score et pent individ». For å lykkes må man gjennom en ganske drastisk transformasjon: Sideflesket blir en knivskarp v-linje og magefettet blir til sixpack.

Derfor trenger vi å se modeller uten sixpack. Modeller som ikke er over 1.80 cm. Modeller som har noen ekstra kilo. Modeller som viser flere forskjellige kroppstyper. Modeller som er som oss. Rett og slett.

Viktor står med hendene i lommen, ser tenkende til siden.

Men ikke minst må det lages klær for menn i alle størrelser. Jeg har selv kjent på hvor ubehagelig det er å presse seg inn i klær som ikke passer. Som er lagd for en helt annen kroppstype enn meg.

Det må lages klær spesifikt til ulike kroppstyper. Akkurat som moteindustrien gjør for «plus size» kvinner. Det tror jeg er viktig for at man skal føle seg representert.

Generelt vil jeg ha mer nyskapning i moteindustrien. Alle trenger å føle seg bra, uansett om man er jente eller gutt, uansett om man er liten eller stor, tykk eller smal, høy eller lav. Det bør finnes klær for alle størrelser.

Er det for mye å be om?

Viktor sine hender, halvveis foldet, avslappet. Vi ser detaljer som en litt slitt og hvit neglelakk, og ringer på fingrene.

Fikk du med deg denne? Jules (26) er et sjelden syn i modellbransjen

Kommentarer