Bilde av debattanten med en prosjektor som viser følgende: Han. Hun. Hen. De. Xe.
MENINGER: Pil Ulheim (18) identifiserer seg som ikke-binær. Foto: Maud Lervik,
MENING:

– Han, hun, hen, de, xe. Kall meg hva du vil!

Foto:
Pil Ulheim (18)Skoleelev og kjønnsaktivist
Publisert 14.02.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:49

P3 Meninger gir unge folk plass til å mene noe. Dette er Pil Ulheims personlige mening.

Jeg er en stolt ikke-binær person. At jeg er ikke-binær, betyr at jeg hverken definerer meg som mann eller kvinne. Med andre ord: Ikke alle med vagina identifiserer seg som jenter, og ikke alle med penis identifiserer seg som gutter.

Mange ikke-binære bruker forskjellige pronomen. Det betyr at man ikke nødvendigvis vil bli kalt bare han eller hun. Jeg kan for eksempel bli kalt alle pronomenene. Han, hun, hen, de, xe. Det er helt ok uansett hva du kaller meg.

Men slik er det ikke for alle.

Noen folk har tydelige preferanser på hva de liker å bli kalt og ikke, i hvert fall på pronomen. Det kan være sårende og ekkelt for noen å høre feil, siden man kan få en følelse av at deres identitet ikke får den respekten den fortjener.

Derfor mener jeg det bør være like vanlig å spørre noen om hvilke pronomen de bruker, som hva de heter. Så enkelt som å si: «Hei, hva heter du, og hvilke pronomen bruker du?»

Det er heller ikke så vanskelig å bruke rett pronomen som folk skal ha det til. Det er jo nesten litt som å huske et navn som man aldri har hørt før. Du går jo ikke rundt og klager på hvor vanskelig navnet er å lære, men gjør ditt beste for lære det. Sånn burde det også være for pronomen.

For meg er det tydelig at kjønn er et spekter. Det betyr at kjønnsidentitet ikke har noen grenser.

Det kan sammenlignes med et fargehjul. Man kan plassere sin identitet hvor som helst på dette hjulet. Og akkurat som fargetoner er det ikke en spesifikk mengde med kjønn, men tusenvis av varianter.

Jeg synes det er viktig at vi lærer barna våre dette tidlig. Det har jeg selv erfart. Som liten følte jeg meg annerledes og rar. Som om jeg ikke passet inn.

Om jeg hadde lært at det å være trans eller skeiv var greit på barneskolen, hadde det spart meg for mye bry og bekymring.

Det aller viktigste er at vi lærer å vise hverandre respekt, uansett kjønn eller legning. Man vet aldri hvilke pronomen noen bruker før man spør.

Pil Ulheim (18) går på dramalinjen på Fagerlia vgs. i Ålesund. På TikTok kaller Pil seg for «kjønnsguden». Her svarer hun på spørsmål om kjønn, legning og identitet til sine følgere.

Noen vanskelige ord?