MENING:

«Hvordan er været der nede?»

Oda har halvlangt hår med midtskill. Hun smiler mykt mens hun ser i kamera.
Oda Lundli (20)Student
Publisert 06.11.23 08:00

Oda (20) er født og oppvokst på Røros. Hun studerer for tiden i Trondheim. Dette er hennes personlige mening.

Jeg er kortvokst og måler 122 centimeter over bakken. Slik utsikten er her nede, har jeg definitivt et unikt perspektiv! Og jeg mener ikke å være høy på meg selv når jeg sier det.

Mange føler for eksempel behovet for å bøye seg ned når de skal snakke med meg. Og det å finne en bukse som passer, kan være like vanskelig som å finne nåla i høystakken.

Ikke minst må jeg leve med alt det rare folk sier til meg. Ting som de rett og slett ikke trenger å kommentere på. Derfor har jeg laget en liste:

«Oii, du er lav!» «Hææ?! Det visste jeg ikke!» Det å møte noen på 122 cm forstår jeg kan være et sjokk for noen. Men det å påpeke at noen er lave, er generelt unødvendig. Jeg er fullstendig klar over høyden min.

Oda har på seg en vinterjakke og votter. Hun står på brosteinen ved Bakklandet og ser til siden. Hun har et mykt og nøytralt blikk.

«Er du voksen?» Sist jeg sjekket er alder basert på år, ikke høyde. Men tusen takk for komplementet, ser jeg så ung ut?

«Ble du født sånn?» Ja. Jeg ble ikke plutselig kortvokst i går eller for to måneder siden.

«Kan jeg løfte deg?» Hvorfor skal du løfte meg? Går du vanligvis bort til folk du ikke kjenner og spør om du kan løfte dem? 

«Hvordan er været der nede?» Jeg tror det er ganske likt her nede som der oppe? Ikke spør om det. Det er nok det samme været uavhengig om man er 191 cm eller 122 cm.

«Har du kort lunte siden du er så kort? Nei, jeg har egentlig ikke det. Men selvfølgelig blir lunten kortere når jeg er nødt til å svare på slike spørsmål.

Oda sitter på en benk på broen ved Bakklandet og kniper øynene sammen mens hun smiler. Solen skinner. Bak henne ser vi den kjente utsikten til Trondheim ved Nideleven.

«Kan jeg ta bilde av deg?» Tenk hvis jeg skulle tatt bilder av deg bare fordi du er 181 cm høy? Nei, jeg tror ikke jeg kommer til å bli en profesjonell «fremmedfotograf» med det første.

«Hjelper det å stå på tærne for å se over ting?» Vel, jeg har prøvd. Men jeg vinner nok ingen OL-medaljer i stående tåhev for å si det sånn. 

Med andre ord er det ikke jeg som trenger å vokse noen ekstra centimeter. Det er dere som stiller disse spørsmålene, som trenger å vokse opp. Vi har alle godt av å tenke mer logisk og løsningsorientert.

La oss sette pris på mangfoldet og respektere hverandre uavhengig av våre ulikheter. Det å være kortvokst er en del av meg, akkurat som høyden din er en del av deg.

Oda smiler stort til kamera. Hun har halvlangt hår med midtskill.

Har du flere «rare» spørsmål? Se kortvokst-episoden til NRK-programmet «Ikke spør om det».

Kommentarer