Bilde av Hedda, som står i rosa klær foran blå himmel med skyer.
GI FAEN: Jentene har noe å lære av gutta, ifølge Hedda (22). Foto: Kim Erlandsen
MENING:

– Vi kvinnelige komikere må gi litt mer faen, slik som gutta

Foto:
Hedda Gundersen Gullikstad (22)Up-and-coming kvinnelig komiker
Publisert 07.04.22 08:00 / Oppdatert 07.04.22 09:28

Hedda Gundersen Gullikstad (22) studerer film i Lillehammer. Dette er hennes personlige mening.

Jeg har nettopp stått standup for første gang. Selv om jeg gruet meg latterlig mye, så gikk det faktisk fint. Men jeg har plukket opp et par ting som irriterer meg. Så her kommer en liten rant.

Jeg er redd mange av oss jenter ikke kommer oss på scenen på grunn av mangel på selvtillit. Kanskje aller mest frykten for å faile. Hvordan får vi den «gi-faen-attituden» til gutta? Den vil jeg gjerne ha levert fort!

Som kvinne må man rett og slett være mye morsommere for å lykkes. Gutta derimot, de får lov til å være middelmådige. Altså tenk så høy selvtillit guttene har. Alle mannlige komikere der ute har jo minst fem podkaster hver!

Hvis en gutt er dritkjedelig på scenen, så tenker vi bare at han ikke er morsom. Ikke at gutter ikke er morsomme som et helt kjønn. Gutta får rett og slett lov til å være individer. Det samme må gjelde for kvinner.

Men det er ikke rart det er blitt sånn! Fra tidlig alder er guttene blitt oppmuntret til å være morsomme. Men når jentene prøver å være morsomme, blir vi plassert i som «masete», «tar mye plass», eller har «altfor stor personlighet».

Hvorfor er det egentlig sånn at gutta tør å gå på scenen og plapre ut med noen halvgode vitser om runking, mens jeg vegrer meg for å kødde med mensen? Er det fordi jeg er redd for å bli «hun» jenta som snakker om mensen?

Mennenes humor er dessverre den universelle humoren. Men dette er bare én del av problemet. Kvinner må også bli flinkere til å backe andre kvinner. Og der er jeg ikke jeg noe god selv.

Når en kvinne ikke er morsom på scenen, tenker jeg «Knall, nå ødelegger du for alle andre kvinner som prøver å være morsomme». Så jævlig kjip jeg er som tenker det!

Nå må vi innse at kvinner fader meg er helt sinnssykt morsomme. Vi må bare tørre å prøve, gi litt faen, drite oss ut og faile skikkelig. Og for å få til dette trenger vi søren meg flere damer på humorscenen!!