MENING:

– Jeg mener at alle må slutte å mene så mye!

Portrett av Mert. Han smiler stort.
Foto: Maud Lervik
Mert Arslan (20)Komiker
Publisert 18.07.22 08:00

Mert Arslan er en komiker som bor i Oslo. Dette er hans personlige mening.

Jeg er lei av at alle skal ytre seg om alt. Hvorfor er det slik at alle tror de har en glimrende tanke og bestemmer seg for å publisere det for hele verden dagen etter?

Etter min mening så vet ikke de fleste som ytrer seg, hva de prater om. De vil bare si noe for å si noe.

Jeg leste saken Ole Fotland skrev om gamle mennesker som er hatefulle i kommentarfeltene. Han mente at eldre mennesker er verre enn yngre.

Hvilket belegg hadde han for denne påstanden? Og skal ingen spørre hvorfor en 22-åring bruker så mye tid på å gå etter gamle mennesker?

En 15 år gammel jente fikk også delta på en debatt med lederen i en islamfiendtlig gruppe. Hun er så ung at det finnes butikker hvor hun ikke får lov til å kjøpe seg en energidrikk engang.

Var det ingen som stoppet opp og tenkte: «Kanskje dette her er en dårlig idé?» NEI. Fordi vi liker underholdning bedre enn fakta, selv under en debatt.

Også har vi Theo Aasli (17) , som sier at folk ikke burde bry seg om «cancel culture». Han mener at folk bare burde si det de mener uten å være redde.

Hvem er du, bro, til å si noe sånt? Hva hvis folk mener noe fælt? Og hva er cancel-kultur? Hvem er det egentlig som bestemmer reglene? Bernt Hulsker sa og gjorde jo akkurat det han ville på Syng, og vi så jo hvordan det gikk .

Mert sitter på en stol i gangen med et oppgitt blikk

Og mens jeg er i gang, hvem er jeg til å mene noe om at dere skal slutte å rope ut alt dere mener? Tror dere jeg satt meg inn i hva folk mener på ekte? Jeg vet ikke hva jeg snakker om engang!

Vet dere i det hele tatt hvem jeg er? Nei.

Har jeg tatt noe utdanning av noe slags? Absolutt ikke!

Jeg kommer ikke med noen kilder eller noen form for logikk i mine påstander. Jeg bare snakker for å snakke, som alle andre gjør.

Grunnen til at jeg skriver nå, er fordi jeg fikk en melding av Meninger-redaksjonen i P3 som bokstavelig talt sa: «Mert, vi har sett deg rundt på scenen, og vi synes du er gøy. Kan ikke du ytre deg for oss?»

Ingen har kommet bort til meg og sagt: «Hei, Mert! Vi gikk gjennom karakterkortet ditt fra videregående, og vi synes du er en klok fyr. Kan ikke du ytre deg om noe du kan mye om?»

Jeg sendte utkast av denne teksten til redaksjonen hvor jeg bare ranta om ting og folk. Det eneste jeg fikk, var: «Bra jobba, kanskje litt mer av det». Det er så åpenbart at P3 er ute etter bråk og kanaliserer det gjennom meg.

Nå skal sikkert en eller annen 17 år gammel student fra Nord-Norge komme med et motsvar, også er jeg plutselig i en debatt jeg ikke tar seriøst engang.

Det jeg prøver å si, er at folk må slutte å ytre seg om alt. Nå til dags kan hvem som helst få lov til å publisere en artikkel om nesten hva som helst. Det er jo helt på trynet! Og jeg er det største beviset på det. Takk for meg.

Mert står foran en grå vegg og gardin. Han smiler stort og ser rett i kamera.

Hva mener du om Merts mening om at folk må slutte å mene så mye? Send oss en e-post til meninger@nrk.no!