Bilde av skribenten på en fastspent strandstol. Marcus har på seg en svart strikkegenser med blå jeans og svarte boots. Han tar seg i håret.
FORDOMMER: Marcus er lei av fordommene som møter han fordi han ikke drikker alkohol. Foto: Markus Indrebø-Langlo
MENING:

– Hvorfor er det så rart at jeg ikke drikker?

Foto: n13513
Marcus Smedsrud (20)Han som drikker Cola på fest
Publisert 12.05.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:53

Marcus Smedsrud (20) er fra Stokke, men bor i Kristiansand. Han jobber som servicemedarbeider. Dette er hans personlige mening.

Hvorfor drikker du ikke? Er du avholds? Kom igjen da, du blir ikke full av to øl? Dette er vanlige spørsmål jeg får hvis jeg er på fest.

Jeg drikker ikke. Det er egentlig bare fordi det ikke smaker noe godt. Ikke noe mer. Denne begrunnelsen er sjelden god nok.

Det er ikke sånn at jeg aldri har rørt alkohol. Jeg har også rotet i barskapet til pappa da jeg var 16 år. Den gangen handlet det kanskje mest om å prøve ting, og ikke minst om å være kul.

Nå som jeg er blitt eldre, har jeg ikke lenger det samme behovet for å late som om jeg liker ting for å passe inn. Det jeg ikke liker, lar jeg heller være å bli med på.

Selv om det er mitt eget valg, er jeg lei fordommene jeg møter. Jeg skjønner at flertallet drikker, men hvorfor må det være så jævlig rart at jeg ikke gjør det?

Jeg synes fylla har en litt for sentral rolle i ungdomskulturen i Norge. Det virker som om de fleste som drikker, bare gjør det for å bli fulle. Og det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Jeg skjønner at mange synes det er gøy.

Men mange ganger kan det føre til at man føler seg ekskludert fra arrangementer. De som drikker, ender opp på en annen bølgelengde enn de som ikke drikker. Og det er jo naturligvis vanskelig å få ordentlig kontakt med folk som er fulle. Ofte blir man liksom sittende igjen litt for seg selv.

Det gjør at det ikke er så gøy for meg å bli med ut på fest. Jeg har ikke noe imot å være med folk som drikker litt, men når formålet med aktiviteten er å drikke alkohol, så gidder jeg ikke alltid å bli med.

Det er det ikke alltid folk forstår. Derfor blir det ofte til at jeg må finne på unnskyldninger for å kunne la være å komme. Eller så blir jeg støtt og stadig nødt til å forsvare valget mitt.

Bilde av skribenten Marcus på et svaberg med to venner i bakgrunnen.

Men det burde ikke være sånn. Det finnes mange i Norge som ikke drikker. Og nesten like mange ulike grunner til at de ikke gjør det. Noen har langt mer alvorlige grunner enn meg. Da er det ikke like gøy for alle å svare på spørsmålet om hvorfor de ikke drikker.

Jeg tror generelt at den norske drikkekulturen har et forbedringspotensial. Det er ikke sånn at man må dra på grøftefylla. Og så å si alle arrangementer er sentrert rundt alkohol. Uansett om det er konserter, fadderuke, bursdag eller russetid.

Og det er jo helt naturlig at noen arrangementer inneholder alkohol. Men må selve alkoholen være hovedfokuset? Det gjør at arrangementer som egentlig hadde vært morsomme for alle å bli med på, blir mer ekskluderende.

Løsningen her er ikke åpenbar. At andre drikker og koser seg, må jo selvfølgelig være lov. Det er mitt «problem» at jeg ikke ønsker å være med.

Men for meg, og for andre som ikke er så glad i alkohol, hadde det vært veldig hyggelig om det av og til ble tilrettelagt for andre arrangementer også, som går ut på litt andre ting!

Så til alle som skal arrangere et arrangement: Gjerne se oss som ikke drikker også! Vi setter pris på å bli invitert, og vi vil gjerne bli med! Men det hadde vært veldig deilig om alkohol ikke var hovedfokuset. Og at vi slipper å forklare valget om å ikke drikke til alle og enhver.

Bilde av skribent foran bil.
BILTREFF: Marcus har ofte dratt på biltreff i stedet for å dra på fest.