Fredrik (22) har mørkt hår og markerte øyebryn. Han står blant en folkemengde i Hong Kong. Han har et seriøst blikk.
MANGFOLD: – Selv om jeg krysser av for minoritetsbakgrunn, betyr det ikke at jeg er mindre kvalifisert enn andre, sier Fredrik (22). Foto: Vilde Andrea Skansen Sønstabø, privat
MENING:

«Du får jobb med en gang, de vil ha brune folk»

Fredrik har mørkt bølgete hår og markerte øyebryn. Han har et seriøst blikk.
Fredrik Hajian (22)Student
Publisert 20.11.23 08:00 / Oppdatert 22.11.23 10:55

Fredrik (22) er fra Bergen og studerer medie- og interaksjonsdesign ved Universitetet i Bergen. For tiden er han på utveksling i Hong Kong. Dette er hans personlige mening.

For et par år siden søkte jeg jobb hos Universitet i Bergen. Stillingen var både ny og spennende, så jeg visste at det kom til å være mange søkere.

Selv om jeg var litt nervøs, sendte jeg søknaden likevel – og fikk jobben.

Noen dager senere dro jeg på fest. Stemningen var god, og folk gratulerte meg med den nye jobben.

Fredrik smiler stort mot kamera.

Her kom jeg i prat med en som hadde søkt på samme stilling, og det tok ikke lang tid før jeg fikk spørsmålet: «Huket du av på om du hadde innvandrerbakgrunn?»

Jeg ble sjokkert og visste ikke helt hva jeg skulle svare. For det var jo bare et spørsmål, eller var det egentlig det?

Før jeg fikk denne stillingen, jobbet jeg på Kiwi og et lokalt sykehjem. Da var det ingen som lurte på hvorfor akkurat jeg hadde fått de stillingene. Kanskje fordi det er «enklere» jobber å få.

Selv om kolleger og venner roser jobben jeg gjør, blir jeg jevnlig møtt med kommentarer som: «Du får jo jobb med en gang, de vil ha brune folk» og «Ja, det er sikkert lettere for deg».

Jeg opplever slike mikroaggresjoner som veldig problematiske.

Spørsmålene er vanskelig å definere: Er det rasisme eller ignoranse? Eller ingen av delene? Uansett oppleves de som nedtrykkende.

Fredrik snur seg mot noen store bygninger.

Jeg er blitt oppdratt til å riste av meg slike kommentarer, men de små stikkene preger meg fortsatt. Jeg tror mange av oss med minoritetsbakgrunn sliter med å håndtere situasjoner som disse.

Det skal ikke mye til før jeg kjenner på bedragersyndromet.

Er jeg egentlig kvalifisert til jobben, hvis jeg blir ansatt på grunn av en avhuket boks? Har jeg virkelig bare fått jobben fordi jeg er flerkulturell?

I dag har jeg jobbet to år i stillingen ved universitetet. Likevel er det fremdeles lett å tenke at jeg ikke er en tilstrekkelig ansatt. Eller at jeg alltid må jobbe litt hardere for å motbevise kommentarer om at jeg kun er «ansatt fordi jeg er brun».

Jeg blir sur, frustrert og til tider lei meg.

Det er provoserende at det fortsatt skal være vanskelig å ha flerkulturell bakgrunn i karriereløpet. Kommentarer om at jeg bare fyller en minoritetskvote, kommer helt uten forståelse for at jeg også er kvalifisert.

Fredrik står foran et folketungt kryss i Hong Kong. Han ser til siden.

Selv om jeg krysser av for minoritetsbakgrunn, betyr det ikke at jeg er mindre kvalifisert enn andre. Det betyr at arbeidsgiveren kan få muligheten til å lage mangfold på arbeidsplassen.

Forskning viser nemlig at mangfoldige grupper har en tendens til å ta bedre beslutninger enn grupper med lignende etnisiteter. En mangfoldig arbeidsplass kan dessuten ha en positiv påvirkning på lønnsomheten og økonomien i en bedrift .

Men for at arbeidsplassene skal kunne dra nytte av flerkulturelt mangfold, må det også legges mer vekt på inkludering. Det blir ikke et godt miljø når jeg og andre som meg, føler at vi hele tiden må bevise at vi er bra nok.

Alle ansatte er nødt til å føle seg velkomne og respekterte. Dette innebærer å oppmuntre til åpen kommunikasjon. Vi trenger bedre opplæring om mangfold, inkludering og bekjempelse av diskriminering på arbeidsplassen.

Så la oss stoppe med unødvendige kommentarer, tenk deg litt om. Det er faktisk ikke greit å anta at noen har fått jobben fordi de er brune.

Fredrik ser i kamera og smiler mykt.

Kommentarer