Profilbilde av debattanten.
SVARER: Viktoria (27) mener man må tåle å bli kritisert. Foto: Viktoria Dahl
MENING:

– Det er en grunn til at tynne ikke burde diskutere «body positivity»

Et profilbilde av debattanten Viktoria Dahl.
Bilde av Viktora Dahl Foto:
Viktoria Dahl (27)Feminist
Publisert 10.02.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:55

På mandag tok Theo Aasli (17) et oppgjør med «cancel»-kulturen. Han mente at man altfor lett stempler folk som har en annen mening enn seg selv. Nå får han svar fra 27 år gamle Viktoria Dahl fra Øksfjord.

Theo mener det er hardt og brutalt å kalle noen for rasist, «fatphobic» og «anti-vaxxer». Han misliker også at andre skal bestemme hva du skal mene noe om. Men jeg lurer på om Theo ikke har satt seg ordentlig inn i disse temaene.

Rasisme er ikke noe hvite mennesker opplever. Vi kan ikke definere hva som er rasistisk. Ja, det er fullt lov å diskutere temaet. Men det må være som alliert, ikke som noen som faktisk opplever undertrykkelse i form av rasisme.

Det er viktig å huske hva alle disse forskjellige begrepene betyr og se seg selv med riktig «linse».

«Body positivity»-bevegelsen er ikke for tynne folk som passer inn i den «ideelle» gruppen med kropper. Det startet faktisk som en bevegelse for å gi store mennesker de samme rettighetene som alle andre. Ikke for å skape splid mellom mennesker. Dette poenget synes jeg ikke Theo har fått helt med seg.

«Body positivity»-bevegelsen er ikke for tynne folk som passer inn i den «ideelle» gruppen med kropper.

Viktoria (27)

Dette er folk som blir forskjellsbehandlet i helsesystemet og ekskludert fra motebildet. Den ekskluderingen har aldri tynne mennesker fått kjenne på.

De kan gå inn i hvilken som helst klesbutikk og finne et bredt utvalg av moteriktige eller ikke moteriktige klesplagg som passer. Dette kan føre til at de med større kropper kjenner på utenforskap og får mindre rom til å uttrykke seg.

Selv om Theo er vaksinert, mener han det må være lov å si at man ikke vil vaksinere seg. Jeg mener derimot at man burde ha i bakhodet at det er ganske alvorlig ikke å vaksinere seg.

Er man uheldig, så kan man forårsake noens død. Det er ikke noe vi skal ta lett på. Da må man tåle å bli kritisert. I verste fall bli kalt «anti-vaxxer». Det er et privilegium å kunne velge vekk vaksiner og samtidig bli sint og krenket når folk reagerer med sterke følelser.

Da må man tåle å bli kritisert. I verste fall bli kalt «anti-vaxxer».

Viktoria (27)

Hvis man skal diskutere rasisme, «body positivity» og vaksinemotstand, må man vite hva det handler om. Og hvis man diskuterer uten å ha satt seg ordentlig inn i temaet, vitenskapen, historien eller kulturen, kan man bli møtt med ord som kanskje svir. I hvert fall når de meningene kan gå utover andres frihet og helse.

For hva er vitsen hvis vi aldri kan komme til en felles enighet om hva som burde forandres? Derfor oppfordrer jeg alle unge til å IKKE «drite i hva andre sier». Se på alle perspektiver, og utfordre dine egne meninger. Da får vi en god diskusjon.

P3 Meninger gir unge folk plass til å mene noe. Dette er Viktoria Dahls personlige mening.