Andrea (17) sitter med beina i kryss i en stor lenestol foran masse bøker. Hun har midtskill hettegenser dressbukse og et et seriøst blikk.
FRUSTRERT: Andrea (17) mener det er på høy tid at vi lærer mer om privatøkonomi på skolen. Foto: Maud Lervik, NRK P3
MENING:

– Hva skal jeg med diktanalyse, når økonomien rakner?

Andra har midtskill og halvlangt hår. Hun smiler mykt til kamera.
Andrea Gudim (17)Skoleelev
Publisert 20.04.23 08:00 / Oppdatert 23.10.23 21:00

Andrea (17) er født og oppvokst i Askim. Hun går første året på helse og oppvekst ved Askim videregående skole. Dette er hennes personlige mening.

Økonomi er noe av det skumleste vi unge vet om. Og for mange er det et ekstremt tabubelagt tema.

Jeg er for eksempel livredd for å si noe feil når det kommer til penger, uansett om det er med familie, venner, lærere eller en arbeidsgiver.

På skolen lærer vi hvordan man skal regne ut renter. Og lån og kredittkort er blitt pensum.

Men vi lærer ikke nok om hvordan man faktisk betaler regninger. Eller at man bør styre unna dyre treningsabonnementer med bindingstid. Eller hva man faktisk skal gjøre når renten heves enda en gang.

Vi lærer heller ikke nok om budsjettering eller hvordan vi skal styre vår fremtidige økonomi. Det er på tide at vi lærer noe mer enn diktanalyse og celledeling på skolen.

Og i det siste er det bare blitt viktigere å lære om økonomi. Gjelden hos mange øker, og flere unge har betalingsproblemer. Og ingenting tilsier at det vil bli bedre med det første.

Andrea lener seg på en stol. Hun har venstre hånd over høyre arm. Hun har midtskill, halvlangt hår og en hettegenser på. Hun har et seriøst ansiktsuttrykk.

Hvis unge en dag skal stå på egne ben, er det viktig å først lære hvordan man blir voksen. De fleste lærer dette fra foreldre og andre støttespillere, men det er så utrolig mange som stuper ut i voksenlivet alene.

Men hvordan skal vi vite hva vi skal gjøre? For eksempel: Vi får beskjed om å spare pengene våre. Men når er det normalt å begynne?

Skal man starte allerede som 16-åring? Hvor skal vi spare de pengene? Fond, BSU eller en helt vanlig sparekonto?

Hvor mye er man nødt til å spare for å lykkes i voksenlivet? Skal man gidde å spare til hus og leilighet? Eller er det helt sjanseløst å komme inn på boligmarkedet?

Det hele forverres ved at kredittkort og forbrukslån er bare et tastetrykk unna.

For noen år tilbake var klima det vi ungdom tenkte mest på og var mest redde for. Nå tenker vi på fremtidig jobb og økonomi.

Jeg er heldig som har vokst opp på et litt mindre sted, med foreldre som har økonomien på stell.  De har lært meg om alt fra fond til smart sparing.

Men hvis vi vil minske de økende økonomiske forskjellene i landet , er vi nødt til å ruste de unge for hva som venter dem der ute. Vi trenger mer undervisning om personlig økonomi i skolen.

Historie, naturfag og norsk er viktig, men det hjelper lite om økonomien rakner.

Andrea sitter i en gammeldags lenestol foran broderte gardiner og en eldgammel, men godt ivaretatt lampe. Hun smiler mykt mot kamera.

Er du under 25 år og uenig med Andrea? Send din mening til meninger@nrk.no

Kommentarer