– Michael satte en viss standard

En genierklært pioner innenfor dans og sang. Og en uvurdelig låtkatalog. I dag er det fem år siden popkongen, Michael Jackson, døde.

25. juni 2009. Sommeren da Ronaldo ble solgt fra United og lasteskipet Full City gikk på grunn utenfor Langesund. En sommerdag i Norge som ble fort kjølig da den sjokkerende nyheten om at verdens største artist, Michael Jackson, var død.

En av verdens desidert største inspirasjonskilder i musikkbransjen gikk brått bort og hele verden var i sorg. Nå, fem år senere, blir han fortsatt hedret og æret av mennesker verden over – og mange mener han klart har etterlatt seg dype spor.

Les også: Kjendisnorge i sorg | Umulig å matche merkevaren Jackson | Jackson tjener bedre som død

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Enorm innflytelse

Michael Jackson startet som en barnestjerne i familiebandet The Jackson 5 sammen med sine brødre for over 40 år siden. De holdt det gående fra 1962 til 1990 og på 1970-tallet tok Michael sjansen på solokarriere. Det tok ikke lang tid før han ble kjent som en av verdens største artister med hits som «Billie Jean», «Beat It» og «Thriller».

Gjennom fire tiår hadde han en enorm innflytelse på populærkulturen med hans bidrag til musikk, dans og mote. Men også kontroversielle hendelser og pengetrøbbel fulgte ham de siste årene han levde. I 2005 ble han frikjent for anklagene om misbruk av barn, og siden den gang levde han skjult for omverdenen og presse. Helt fram til 2009.

Månedene før han døde var han nemlig i full gang med å forberede seg til en serie avskjedskonserter i London i august og september samme år. Han rakk å fylle 50 år.

Se traileren til «This Is It»:

Les også: Jacko var ikke død (5/6)

Jobbet med kongen av pop

De norske superprodusentene i Stargate, med Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i spissen, har gjort det stort i USA de siste årene – og har blant annet jobbet med stjerner som Rihanna, Selena Gomez, Beyoncé og Ne-Yo. Og på Jacksons siste skive er de blant produsentene.

Eriksen forteller til NRK.no at Michael Jackson har vært en stor inspirasjon.

Mikkeleriksen

– Vi gjorde låta «Place With No Name» i hans ånd og som en hyllest til han.

– Hva er din favorittlåt fra Michael?

– En av mine absolutt favoritt låter gjennom tidene er uten tvil «Human Nature».

– Michael Jackson var en ener

Musikkjournalist i Dagbladet, Torgrim Øyre, forteller til P3.no at Michael Jackson var en pioner innenfor å forene dans og sang – og at soulsnerten, grooven og estetikken i produksjonene er det mange av dagens store artister har tatt etter han.

Torgrim

– Hvilke spor har han satt igjen?

– Først og fremst en uvurderlig låtkatalog. Spiller du «Thriller» eller «Bad» den dag i dag, høres det nesten ut som om platene kunne ha vært nye studioproduksjoner. Noe som er ganske imponerende tatt i betraktning at de ble spilt inn i en periode der studioteknikk og synther var i en rivende utvikling. Det kan jo ofte føre til at ting fort låter datert. Men han er også en av de siste av de virkelig mytiske pop-ikonene, sier han og legger til:

– Med dagens informasjonstilgang og krav til utlevering på sosiale medier, er det vanskelig å skape mystikk rundt artister.

– Der var Michael Jackson en ener. Hvem sender en gigantstatue av seg selv ned Themsen for å promotere sin nye utgivelse i dag?

Det å velge ut én Jackson låt, synes han derimot er håpløst. Likevel holder han en knapp på «Beat It», som var en av de første låtene han fikk et bevisst forhold til.

– Jeg har jo alltid vært en stor heavy metal-entusiast og når du er ung, så er jo koder og tilhørighet en veldig viktig ting. Det var ikke bare, bare å akseptere pop-musikk når man hørte på heavy metal og gikk rundt i jeansvest med WASP, AC/DC og Iron Maiden-tøymerker på. Men det var noe med dette gitarriffet og drivet i låten som var umulig å avskrive. Også spiller jo Eddie Van Halen gitar på låten.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Mest spilt

Nedenfor følger listen over de mest spilte MJ-låtene blant nordmenn den siste måneden.

– Listens førsteplassering «Love Never Felt So Good» har fått en oppsving etter at låten ble sluppet som førstesingel fra albumet Xscape i starten av mai. Sammen med klassikere som «Billie Jean», «Beat It» og «Thriller» ser vi at utgivelsen av Xscape har hatt stor innflytelse i nordmenns låtvalg den siste måneden, sier Malin Cumzelius, PR Manager for Spotify i Nord-Europa.

Billie Jean

People Always Told Me Be Careful Of What You Do
And Don’t Go Around Breaking Young Girls’ Hearts
And Mother Always Told Me Be Careful Of Who You Love
And Be Careful Of What You Do ‘Cause The Lie Becomes The Truth

Billie Jean Is Not My Lover
She’s Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son

Fra låten Billie Jean, skrevet av Michael Jackson

– Mannen var jo et geni

Programleder i NRK mP3, Abiel Tesfai, mener Michael Jackson var et talent som verden aldri vil se igjen, men som folk vil prate om i lang tid.

abielmp3

Han trekker fram flere favorittlåter fra popstjerna, som blant annet «Leave Me Alone», «Human Nature» og «Shake your body» (The Jackson 5). Men den soleklare favoritten er «Dirty Diana» fra albumet Bad.

– Folk må ikke glemme røttene til Michael som soulsanger, mannen var jo et geni, så hva gjorde han? Jo, det motsatte i en mer dirty versjon. Dette er en heavy-rocky-feeling med en mørk beat. That makes your body shiver, sier han.

– På hvilken måte påvirker han dagens musikk?

– Han gjorde MTV til den kanalen den var på 80- og 90-tallet, han er en pioner som utfordret det meste han så, og pushet det videre til et helt annet nivå. Og et sted mellom Michael Jackson, Quincy Jones og gutta som var med på å lage magien i Hayvenhurst studios, så skjedde det noe som musikkindustrien teknisk ikke kan utfordre til den dag i dag. Han stoppet aldri å utvikle eller skape en «new sound» som artist, forteller han og fortsetter:

– Michael brakte folk sammen uavhengig av hvem du var og hvor du kom fra.

Se Michael Jackson fremføre «Dirty Diana» live i 1988:

– Fyren som får folk til å drømme

Jacksons Thriller-album fra 1982 er et av verdens mest solgte album gjennom tidene, og flere av hans skiver som blant annet Off the Wall og Bad, har vært rangert blant verdens mest solgte album.

Les også: Setter listerekord etter sin død | Rike lik

I år troner han fortsatt listetopper med den nye låta «Love Never Felt So Good». Singelen ble opprinnelig spilt inn som en demo i 1983 og har i ettertid blitt produsert ferdig. Duetten mellom Michael og Justin Timberlake ble gitt ut på Jacksons siste album Xscape, som kom tidligere i år. P3s anmelder mente blant annet at det kanskje er en grunn til at dette Jackson-materialet ikke har blitt utgitt tidligere.

Programleder i P3, Christine Dancke, forteller at noe av det beste med Michael Jackson er hvordan han fortsetter å inspirere unge musikere og dansere i dag.

christinedancke

– Han kommer nok til å fortsette å inspirere i all fremtid. Han er fortsatt han fyren som får folk til å drømme, øve og kanskje til og med lykkes.

– Hva er din favorittlåt fra Michael Jackson?

– Det er et dritvanskelig spørsmål, men kanskje «Dirty Diana» eller «Jam», sier hun og legger til:

– «Dirty Diana» er bare noe av det vakreste stykket musikk som finnes, mens «Jam» er en låt jeg elsket så høyt å danse til – tror jeg har lagd minst 20 forskjellige koreografier til den opp i gjennom.

– Mysteriet Jackson

Ali Soufi, musikkjournalist i P3, trekker fram låta «Why You Wanna Trip On Me» fra albumet Dangerous som en av sine favoritter.

ali1

– «Why You Wanna Trip On Me» fra det new jack swing-inspirerte albumet Dangerous må trekkes frem. Stemmen til Jackson og den herlige produksjonen, signert den fallerte produsentstjernen Teddy Riley, er rett og slett utrolig. Det høres friskt ut, selv i dag, sier han.

– Hvilke spor har han satt igjen?

– Michael Jackson satte en viss standard. Han blir brukt som en naturlig målestokk når nye, mannlige stemmer, som har latt seg inspirere av den avdøde popkongen, prøver å bli popstjerner.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Artist og tidligere MGP-deltaker, Mo, er også en av de som er stor fan av Michael. Til P3.no forteller han at det bare finnes én konge av popmusikken.

Mo

– Jeg elsker alle låtene hans, men «Heal The World» er helt klart min favoritt.

– Hva er forholdet ditt til den låta?

– Jeg oppdaget Michael og den låta på TVen da jeg var fem år. Jeg ble inspirert av budskapet og meningen om å gjøre verden bedre som mennesker.

– Hvilke spor har han satt igjen?

– Han satte igjen en legendarisk revolusjon gjennom sin musikk og som musiker som aldri vil glemmes i fremtiden.