Mindre fildeling i USA

… men mer i Europa. Ny rapport viser endinger i måten vi bruker BitTorrent. Begynner «gradert respons» å virke?

En fersk måling viser at fildeling, eller såkalt BitTorrent-trafikk, nå kun er litt over sju prosent av internett-trafikken i USA.

Rapporten fra Sandvine som viser at menden BitTorrent-trafikk stuper i USA, mens den øker i Europa. Foto: Skjermdump.
Rapporten fra Sandvine som viser at menden BitTorrent-trafikk stuper i USA, mens den øker i Europa. Foto: Skjermdump.

Redusert med 20 prosent

Bare på det siste halvåret har denne typen trafikk minsket med over 20 prosent.

Mye av musikkdelingen som bryter opphavsretten skjer gjennom slike nettverk. I 2008 stod denne typen fildeling for hele 31 prosent av den amerikanske nettaktiviteten.

Det er selskapet Sandvine, som måler ulike typer trafikk på nettet, som står bak disse tallene. De hevder videre at fildeling okkuperte så mye som 70 prosent av den amerikanske båndbredden i 2004.

Størst på opplasting

Om man ser nærmere på tallene fra Sandvine utgjør Netflix og YouTube til sammen nesten 50 prosent av trafikken, som er blitt målt i de timene av døgnet da den er på sin største. Dette gjelder for nedlasting eller strømming.

Når det gjelder opplasting er BitTorrent den klart største aktøren, med over 36 prosent av trafikken. Men totalt har altså mengden av denne typen nettaktivitet gått kraftig ned de siste månedene i USA.

Det er imidlertid kun i Nord-Amerika at BitTorrent er på vikende front. Både i Europa, Sør-Amerika og Asia fortsetter fildelingen å øke.

Gisle Hannemyr er forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat.
Gisle Hannemyr er forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat.

– Langt hardere straffer

Man kan spekulere i om det er det omdiskuterte varslingssystemet Copyright Alert System – også kalt «Six strikes»  – på norsk ofte omtalt som «gradert respons», som begynner å virke.

Det tror i hvert fall Gisle Hannemyr, forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Det kan være veldig mange ulike forklaringer. Men dersom det ikke bare skyldes tilfeldige variasjoner så skyldes det nok at USA har innført langt hardere straffer for ulovlig fildeling enn Europa, sier Hannemyr til P3.no.

– Mens man i Europa for eksempel opphever lover som den franske HADOPI – en lov som knapt nok ble benyttet mens den eksisterte – så har man en rekke eksempler fra USA om at individuelle fildelere der er blitt dømt til å betale fantasibeløp i erstatning.

Anders Hofseth er Journalist på NRK Beta og strategisk analytiker i NRKs avdeling for nye medier. Foto: Kim Erlandsen, NRK.
Anders Hofseth er Journalist på NRK Beta og strategisk analytiker i NRKs avdeling for nye medier. Foto: Kim Erlandsen, NRK.

– Risikerer mindre i Europa

Hannemyr forklarer at dersom mindreårge i USA bedriver fildeling via familiens internettforbindelse, kan foreldrene få seg en vekker når de mottar et slags «trusselbrev» fra leverandøren om at dersom bruken av BitTorrent ikke opphører vil hastigheten på linja bli resusert.

De kan også få en  midlertidig blokkering inntil familen har gjennomgått «skolering».

– I Europa risikerer individuelle fildeler lite.  Her har man i stedet valgt å forfølge tilretteleggere av fildelingstjenster rettslig.

– Handler om lovlige alternativer

Anders Hofseth i NRK Beta tror dette mye handler om tilgangen på lovlige tjenester som alternativ til «ulovlige» fildelingsnettverk.

–  Vi må huske at Europa er stort, og at landene har svært ulikt tilbud av lovlige tjenester. Bruk av fildeling er stort i land der det ikke er lovlige tilbud, mens land der det er tilgang til tjenester som BBCs iPlayer, tv.nrk.no eller Netflix har betydelig lavere BitTorrent-bruk, sier Hofseth til P3.no.

– Det anslås at bruken av BitTorrent i Europa nå har nådd toppen og vil avta etterhvert som brukbare lovlige alternativ blir tilgjengelige.

hva tror du fallet i BitTorrent-bruk i USA skyldes?

– Lovlig og brukervennlig tilgang til attraktivt innhold har hatt en tendens til å utkonkurrere de ulovlige løsningene. Etterhvert som for eksempel Netflix har bygget opp en brukbar katalog vil jeg anta at dette har gjort det samme for film og serier som Spotify har gjort for musikk.

– Samtidig er tilbudet på Netflix betydelig magrere enn på nedlastingstjenester, så det er egentlig litt imponerende at det går såpass godt.

Om du er usikker på hva BitTorrent er, se denne videoen fra NRK beta:
http://www.youtube.com/watch?v=Nj2FqbdpinU