nrk.no

Lars Vaular imponert over unge rappere: – Folk legger ut sanger fra de er 15 år, liksom

I likhet med figuren «Stian» på TV liker rapveteranen å heie frem den nye generasjonen.

– Han kunne vært en asshole …

Over telefon med P3.no legger rapveteranen Lars Vaular (37) ut om karakteren «Stian», fra TV-serien «Verden er min».

– … men vi fant ut at det var mange gode samtalepartnere blant folk jeg har jobbet med, som jeg kunne bygge ham på.

Vaular brenner for at unge musikktalenter skal få støtte fra gode, eldre hjelpere.

Figuren, som han utviklet sammen med serieskaper Amy Black Ndiaye, ble derfor til slutt nøyaktig slik. Og litt som Vaular selv.

Følger med på nye talenter

«Verden er min» handler om en klassisk «mentor og lærling»-relasjon i hip-hopens verden:

Vi møter den fiktive rapperen «Odile», spilt av Ndiaye, og hennes produsent og bestekompis «Stian», spilt av Vaular. Sammen navigerer de seg rundt i et livlig, bergensk musikkmiljø.

Et bilde av Odile og Stian som sitter på toppen av et tak. De dingler med beina utfor kanten. Begge ser ut i horisonten og virker tankefulle og alvorlige. I bakgrunnen ser vi bergenske åser.
ARTISTEN OG BAKMANNEN: Odile (spilt av Amy Black Ndiaye) og bestekompisen hennes Stian (spilt av Lars Vaular). Foto: Helge Skodvin/Monday Scripted/NRK

Man kan gjerne kalle serien Bergens svar på Donald Glover (Childish Gambino) sin «Atlanta», eller David Burd (Lil Dicky) sin «Dave»: hip-hop, humor og drama på TV-skjermen.

Også virkelighetens Vaular holder øynene åpne for den neste generasjonen raptalenter. Nylig snakket han varmt om «Månedens Urørt» for februar, Makosir.

– Makosir har en musikalitet i seg, uttalte Vaular da.

Vaular lar seg imponere av det melodiøse i 19-åringens raplåter, og ikke minst at han behersker flere instrumenter.

 

Men hvilke andre artister fra den nye generasjonen er Bergens store rapveteran fan av?

– Jeg har tro på ganske mange, egentlig. Hvor skal jeg begynne? Jeg må jo si Rohat. Jeg har hørt veldig mye på sangene hans, sier Vaular til P3.no.

24 år gamle Rohat er fra Haugenstua i Oslo, men flyttet til Bergen i fjor.

For to uker siden slapp han singelen og musikkvideoen «Bergen City», med en svimlende lang gjesteliste: Angelo Reira, Kars, Belizio, Martin Hazy, Kamelen, Arshad Maimouni, Oscar Blesson, Amadou og KingSkurkOne.

Vaular mener Rohat skiller seg ut i mengden.

– Han er liksom ikke en som later som så veldig mye. Det blir jo klisjéer, men han har en annen innfallsvinkel enn de aller fleste. Han snakker som om han er 45, men så er han bare 24.

Rohat er ikke den eneste Oslo-rapperen Vaular har troen på.

– Jeg liker Siyabång og Yemz fra 129, legger han til.

Unge rappere når ut bredere

Vaular blir engasjert når han snakker om den nye rapbølgen.

– Jeg synes det er veldig spennende hvor gjennomsiktig det er hva folk holder på med. Folk legger ut sanger fra de er 15 år, liksom.

Da Vaular var på den alderen, kunne man ikke laste sangene rett opp på SoundCloud eller Spotify fra sitt eget gutte- eller jenterom. Sosiale medier fantes heller ikke.

Det tok rett og slett flere år før noen i andre enden av landet fikk høre materialet ditt.

– Jeg har hørt på musikken til Rohat siden jeg møtte ham på en ungdomsklubb eller hva det var. Jeg har jo fulgt med på ham i 10 år.

Et bilde av Rohat som 15-åring. Han har på seg caps og smiler. Han står oppreist ved siden av alt PC- og lydutstyret på hjemmestudioet. Han ser stolt ut. Bak ham er et vindu. Gjennom vinduet ser man grantrær og en gressplen.
UNG OG LOVENDE: Rohat som 15-åring i 2014, i hjemmestudioet. Foto: Marius Rønnekleiv, NRK P3

Han var innom ungdomsklubben på Rommen i Groruddalen flere ganger: I denne P3-dokumentaren fra 2014 møter vi både en 15 år gammel Rohat og en 29 år gammel Vaular som kommer på besøk.

Vaular har hatt liknende erfaringer med Makosirs og Cezinandos spede begynnelser, avslører han. Den erfarne artisten får det tidlig med seg når ambisiøse unge kaster seg uti rap-gamet, han får lytte til det aller tidligste materialet deres, og ti år senere kan de plutselig være Norges nye superstjerne.

– Det er gøy å følge med på. Men noen ganger tar det tid. Det er vanskelig å si hvem og hva som skal bli det nye store – folk har jo sine egne veier, og ting skjer, reflekterer han.

Fiksjon versus virkelighet

Samarbeidene med de yngre rapperne har blitt mange.

I 2021 slapp Vaular «GTA» med B-Boy Myhre (27) og «Naboklager» med Rohat (24). Året før slapp han «Anthem» med Oslo-rapperen Kars og «Kan jeg få et vitne» med gruppa Tøyen Holding. Blar man videre nedover i Spotify, bare fortsetter det.

I studioet til «Stian» i TV-serien skimter man også stadig unge bergensartister som Martin Hazy (22), Kamelen (29) og Luna (22) – i mer eller mindre fiksjonaliserte utgaver.

– Alle er liksom innom der en gang i karrieren, sier Vaular om studioet.

Luna bidrar også på sporet «Falske forventninger» på albumet «Verden er din».

Et bilde av Luna i et radiostudio. Det er sterke, oransje neonlys bak henne. Hun har på en sort genser med oransje detaljer. Hun har lukkede øyne og holder en mikrofon.
TALENT FRA BERGEN: Luna, her fotografert under «P3-aksjonen» 2021. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Lydsporet til TV-serien ble nemlig sluppet som en komplett hiphop-skive med 12 spor, og den dukker opp på strømmetjenestene når man søker på artistnavnet «Odile». Setter man den på, kan det oppleves som å høre på (det som ville ha vært) Vaulars syvende fullengder.

Tekstene har Vaular skrevet med sin karakteristiske penn og lek med det norske språk, Ndiayes levering har hun lært av Vaular, og sågar lydbildet låter som på et Vaular-album, takket være hans mangeårige produsent Frode Kvinge Flatland.

– Stian er jo en veldig samvittighetsfull produsent – som og er en psykolog, i mange tilfeller. Frode Kvinge Flatland, som egentlig har laget musikken, som egentlig er Stian, han er definitivt en sånn.

«Stian» er der for «Odile», forklarer Vaular: som en venn i minst like stor grad som en musikalsk samarbeidspartner.

– Det er mange situasjoner i virkeligheten der jeg er som en Odile, som kommer og forteller om sine sorger, sier Vaular om forholdet til Flatland.

Men å skrive for en serie er annerledes enn å kvesse pennen for ekte, unge rappere:

– Det er jo mye enklere å skrive for en fiktiv karakter for TV enn for en artist, uttalte Vaular nylig til NRK-podkasten «Musikkrommet».

Amy Black Ndiaye måtte fremføre versene hans én gang på TV. Når han jobber med ekte artister, er Vaular bevisst på at de kanskje ender opp med å måtte rappe ordene hans utallige ganger på turné.

– Hvis jeg skriver singelen din, så må du ha den i syv år av livet ditt, forklarte han lattermildt på lufta.

MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: