Bibliotek for vinyl

London har fått et eget bibliotek, kun for vinyl.

I London kan vinylentusiaster glede seg. 1. juli fikk byen et helt nytt bibliotek som trolig vil få folk som forguder 12-tommere og langspillere i alle varianter til å valfarte fra hele landet og resten av verden.

Interessen for musikk på vinylplater har de siste årene tatt seg opp igjen, også blant unge musikkelskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Interessen for musikk på vinylplater har de siste årene tatt seg opp igjen, også blant unge musikkelskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det de to Londonbaserte DJene Sophie Austin og Elly Rendall har laget biblioteket, som drives basert seg på frivillighet. Hyllene er fylt med plater som er donert fra publikum, og bidrag skal ha kommet fra så langt borte som New Orleans, skriver The Guardian.

– En innbydende, åpen plass

De to ønsker å skape en sosial møteplass der likesinnede kan møtes og utveksle informasjon. Som kvinner i en mannsdominert DJ-bransje har de opplevd at det har vært vanskelig å dele.

– DJ-scenen har vært veldig mannsdominert og alle har vært veldig kunnskapsrike, men det har ikke nødvendigvis vært et miljø for deling. I platebutikker kan du kanskje synes det er flaut å spørre om ting, så biblioteket skal handle om å skape en innbydende, åpen plass, sier Sophie Austin til avisa.

The Vinyl Library har fått donasjoner på så mange som 300 vinylplater og enkelte ser det kanskje som en måte å oppbevare platene på, uten å ta opp plass hjemme.

Det fine med dette biblioteket er at folk kan oppbevare platen her. De trenger ikke ha dem hjemme, men kan likevel ha full adgang til dem hele tida. Dermed trenger man ikke gi slipp på dem for alltid.

– Kan være prøvekaniner

For å dekke leiekostnadene deler de to lokaler med en forretning for klær og smykker. Og for å låne opp til fem plater må man betale et lite beløp. De er likevel i startfasen og trenger fortsatt hjelp til å bygge hyller og å katalogisere plater.

De ønsker også å drive med kursing av DJer, med fokus på å få flere jenter med i faget. I tillegg håper de at ideen vil spre seg til andre deler av landet.

– Vi har ikke alt klart ennå, men vi kan være prøvekaniner. Vi er allerede blitt kontaktet av en fyr i Birmingham som også hadde lyst til å gjøre noe liknende.

Kanskje også en idé for entusiaster i Norge?