Dømt for «homofil propaganda»

Konsertarrangør bøtelagt for å bryte kontroversiell, russisk lov, etter at Lady Gaga angivelig fremmet alkoholforbruk og homofili under en konsert.

En domstol i St. Petersburg har bestemt at den albumaktuelle popstjernen Lady Gaga fremmet alkoholforbruk og homofili under hennes konsert i byen i fjor, og bøtelegger arrangørene av konserten for «propaganda for alkoholforbruk og homofili». Dette melder The Hollywood Reporter.

Les også plateanmeldelsen av ARTPOP: Maskeringskunst

Myndighetene i Russland har blitt sterkt kritisert for å ha vedtatt en rekke homofiendtlige lovforslag. Blant annet ble loven som forbyr «homofil propaganda» undertegnet av Russlands president, Vladimir Putin, i sommer.

Simulerte samleie

Det var en klage fra St. Petersburg-innbyggeren Nedezhda Petrova som startet rettsprosessen. Hun mente at hennes 13 år gamle datter ble utsatt for simulering av samleie mellom kvinner og fremming av alkoholforbruk, under Lady Gaga-konserten i byen sist desember.

Les også: Lady Gaga ut i verdensrommet

Dommer Olga Rositskaya dømte arrangøren av konserten, Planeta Plus, for å bryte en bestemmelse i det russiske lovverket som omhandler «beskyttelsen av barn fra informasjon som kan skade deres helse og/eller utvikling».

Vil anke

Selv om boten på knappe 4000 kroner er minimal, vil dommen åpne for at klageren kan saksøke Planeta Plus, og kreve flere millioner rubler som oppreisning for «psykiske traumer» lidd av hennes 13 år gamle datter under Lady Gaga-konserten i fjor.

Les også: – Forpulte putinister!

Planeta Plus sier selv at de planlegger å anke dommen.

– Vi er ikke enig i denne avgjørelsen. Det er tilskuerne som lider under disse lovene mot «homofil propaganda» som er vedtatt her. Nylig nektet Peter Gabriel, som aldri har opptrådt i Russland før, å komme hit grunnet denne loven, og fordi han støtter Pussy Riot, sa Yevgeny Filkenstein, administrerende direktør i Planeta Plus.

Skjedd tidligere

I november i fjor forkastet en russisk domstol i St. Petersburg et lignende søksmål mot Madonna. Da hadde en gruppe krevd 58 millioner kroner i oppreisning etter at Madonna på en konsert i byen hadde snakket varmt om rettigheter for homofile, noe de anså som pervertert propaganda og som kunne traumatisere ungdom.