Løser et «samfunnsproblem»

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med seks låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Kapteinen og Sigrid.

Miss Punany – «Ice cream»

Kjøp deg en is og en campingstol. Dra til din nærmeste park. Ta på deg headset og sett på «Ice cream». La Miss Punany gi deg en massasje for sjela.

Charlotte Amalie Andersen har virkelig tatt en helvending musikalsk sett. 24 åringen har tidligere gitt ut popballader under artistnavnet Charlotte Amalie, men her er hun på rapkjøret. Når artister går fra pop til rap kan det ofte gå galt, men her virker det mer som om sørlendingen har funnet ut hva hun gjør best.

Tror dette er noe av det mest unike jeg har hørt på «Urørt» i det siste. Dette er sjelden vare i norsk musikk. Sensuell jazzy hiphop med et hint av r&b på deiligst mulig måte.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Pulemann i sekken – «Tar an a»

Bak Norges mest utrolige artistnavn, Pulemann i sekken, finner vi en journalistutdannet herre som pleide å drive programmet «Volda Rap Show» under studietida. Nå har TV-moromannen fått oppfylt drømmen om å slippe egen raplåt, og løser samtidig et aldri så lite samfunnsproblem.

Vi har nemlig i 26 lange år måttet høre den samme, gamle låta om en jente som tar av seg BH-en, hver bidige gang sola begynner å steke og nordmenn bærer med seg høyttalere ut i parker og strender. Det har gått for langt. Det har vart for lenge.

Men nå kan omsider Postgirobyggets rustne «En solskinnsdag» demonteres, pakkes sammen, skrinlegges og stues bort i loftsboden, for Pulemannen makter å fylle akkurat det samme behovet i markedet. Noen var nødt til å ta på seg oppgaven, og å oppdatere sjangeren fra softrock til hiphop i samme slengen, og da kan det like så godt være denne karen.

«Hun tar han av», konstaterer vår helt omtrent to og et halvt tusen ganger i løpet av disse catchy to og et halvt minuttene, på sommerlig sørlandsdialekt. Nå kan badesesongen bare komme.

Trond «Pulemann i sekken» Aukland er tidligere ansatt i NRK. Journalisten har ikke jobbet sammen med ham.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Kapteinen – «Føle meg bedre»

Kapteinen synger at han ikke vet hva det er som gjør at han føler seg bedre. Kan det være fordi han rett og slett har laget en dritbra låt?

Kjell Øverland, aka Kapteinen, er tilbake med det han gjør best: Boblende pop-perler! «Føle meg bedre» er en effektiv låt som virkelig legger opp til allsang. For noen vil dette være soundtracket for sommeren 2022, det er jeg helt sikker på.

Kapteinen kan kunsten å skrive fengende refreng bedre enn de fleste. Det har han vist gang på gang etter den fantastiske debutsingelen «MR. Fantastique» i 2019. Den gang dannet singelen grunnlaget for den solide fullengderen «En mixtape om kjærlighet». Dersom «Føle meg bedre» bare er starten på et større prosjekt, så lover det svært godt!

Kapteinen med «Føle meg bedre» er «Ukas låt» på NRK P3.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Selmita – «Døden»

Har du fundert på korleis det ville vore om Kaja Gunnufsen bestemte seg for å låte meir som Vilde Tuv?

Ikkje eg heller, men det betyr ikkje at eg ikkje set pris på å endeleg vite det. Det kunne nemleg fort blitt noko i retning av Selmita, som nyleg slapp albumet «Selmitas store dag».

Førstesporet «Døden» set tonen, og er ein strålande introduksjon til Selmita sine kvardagsobservasjonar, akkompagnert av lo-fi-instrumentering og lag på lag av vokalspor.

Det Selmita kanskje manglar av teknikk og finesse, gjer ho meir enn opp for i skaparglede og genuinitet.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Sigrid – «A driver saved my life»

Eit drøyt år etter at ho slapp første singel, er Sigrid Solbakk Raabe (25) endeleg klar med oppfølgaren til «Sucker punch» frå 2019.
Albumet med tittelen «How to let go» er kanskje ikkje den «How to»-guiden det titulerer seg som, men vi blir med Sigrid på drosjetur og inn i sjølvrefleksjonen i det ho gir slepp på mykje.

Anten det gjeld kompleks, dårlege relasjonar eller den akk så vanskelege kjærleiken.
Semipersonleg tematikk står likevel ikkje i vegen for at Sigrid er i det feststemte hjørnet.

Albumets absolutte høgdepunkt, nykomarane «Thank me later» og «A driver saved my life», er brillefine eksempel på akkurat det.

Her manar Sigrid fram det beste frå drivet til The Weeknd og Dua Lipa sitt discoflørtande musikkunivers, og køyrer det gjennom scandipop-maskineriet og hennar eigen teft for forløysande anthems.
Les hele anmeldelsen: Sigrid – «How to let go» (terningkast 5)

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Uzia – «What I like»

Denne låta ble omtalt i en tidligere «Best akkurat nå» og publiseres på nytt igjen fordi Uzia er «Månedens Urørt»:

Ja, vi går mot påske, men denne her skrur tiden frem flere måneder til varme sommerdager. Reggaeton beats, myk r&b-vokal og et smittende refreng! For ikke å snakke om det repetitive gitartemaet som også får varmen til å spre seg ut i fingertuppene.

Mye stemmer i Uzia sin «What I like» som dukket opp på «Urørt» for kort tid siden, og jeg merker at smilet melder seg fort og dansing føles som en selvfølge.

Årets sommerliste ble sparket i gang tidlig for meg i år med denne låten, og det føles ekstremt godt å begynne å fylle den allerede.

Denne låta er hentet fra «Urørt»-universet

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Absolutt fredag»

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3