Med Kvelertak på musikkpressen

Når Kvelertak starter på en ny norgesturné har rockerne fra Stavanger et sterkere grep på utlandet enn de fleste andre norske band.

I dag starter Kvelertak på en ny norgesturné (se datoene nederst i artikkelen), som også sneier innom Sverige, før de legger ut på en omfattende USA-turné. I tillegg kommer de rett fra en reise i Europa, der de blant annet spilte i Berlin.

Kvelertaks utstrakte turnévirksomhet har vært med på å gi dem en høy stjerne, blant annet i utenlandsk musikkpresse. Foto: Promo.
Kvelertaks utstrakte turnévirksomhet har vært med på å gi dem en høy stjerne, blant annet i utenlandsk musikkpresse. Foto: Promo.

Hylles i utlandet

Kvelertak har siden debutalbumet i 2010 fått en status mange trolig misunner dem. Men i tillegg til popularitet både blant kjøpere av musikk og festivalgjengere her i Norge, har de også blitt hyllet i utlandet. Ikke bare av band som Mastodon, Cancer Bats og Gallows, men også av en vanligvis svært kresen musikkpresse.

En av skribentene i metalmagasinet Kerrang! uttalte i 2010 at Kvelertak er «det neste store etter a-ha» fra Norge. Både debutalbumet Kvelertak og oppfølgeren Meir har fått terningkast fem av oss i NRK P3. Bandets nyeste skive har også høstet lovord i norsk presse for øvrig, blant annet med seksere fra Dagsavisen og Dagbladet, samt svært positiv og viktig omtale fra trendsettende magasiner som Metal Hammer.

Flere Kvelertak-anmeldelser:

Erlend Hjelvik og Kvelertak, her på Hovefestivalen i 2010, er verken for ironiske eller sjølhøytidelige. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
Erlend Hjelvik og Kvelertak, her på Hovefestivalen i 2010, er verken for ironiske eller sjølhøytidelige. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

– Ekstremt tilgjengelig

Det amerikanske magasinet Stereogum hadde blant annet det nye albumet Meir på sin liste over de 50 mest etterlengta albumene for 2013. Stereogum-journalist Michael Nelson hadde debutalbumet til bandet på sin egen topp 10-liste for 2013 og mener bandets popularitet blant annet handler om tilgjengelighet.

– Musikken deres er ekstremt tilgjengelig, den er opp-tempo, fylt med hooks og er spennende og innbydende. Mange synes nok musikken deres er for smal, men for meg er det ikke sånn, forteller Nelson til P3.no.

– De er verken for sjølhøytidelige eller ironiske; kvaliteter som får mange musikkelskere til å krympe seg. Også er de i tillegg ikke opptatt av å binde seg til noen spesiell sjanger eller tankemønster. De føles og høres egentlig ganske unike og moderne ut.

Nelson legger til at han mener bandet har en kvalitet som gjør at de er interessante både for metalpressen og den «vanlige» musikkpressen, noe som gjør at de får mye oppmerksomhet og derav flere fans.

En brutalitet som er sterkere

Det inflytelsesrike metalmagasinet Kerrang! hadde bandets debutalbum på øvre del av sin Topp 20-liste over album som kom ut i 2010. Simon Young i Kerrang! fant rett og slett ingen svakheter ved debuten.

– Da vi fikk tilsendt debutalbum markerte det seg umiddelbart i forhold til andre utgivelser akkurat da; kvaliteten ved måten de spiller, vokalen, råheten – alt! forteller Young til P3.no.

– Jeg telte virkelig ned dagene til jeg fikk Meir og det er et fantastisk oppfølger-album.

Han mener Kvelertak kombinerer kvaliteter kjent fra andre norske band med enda mer brutale elementer.

– De har på en måte klart å kombinere Turbonegers party-tilnærming til metal med en brutalitet som er sterkere enn for de fleste band de kan sammenliknes med. Jeg telte virkelig ned dagene til jeg fikk Meir og det er et fantastisk oppfølger-album som fortjener enhver hyllest som måtte komme.

Kurt Ballou fra Converge har produsert begge Kvelertak-albumene. Foto: Last.fm.
Kurt Ballou fra Converge har produsert begge Kvelertak-albumene. Foto: Last.fm.

Gir Kurt Ballou æren

Stereogum-journalist Michael Nelson mener Converge-gitarist Kurt Ballou skal ha mye av æren for bandets sound, som produsent på bandets to album.

– Ballou har jobbet med mange av de mest spennende metal- og hardcorbanda de siste åra, men Kvelertak stikker seg ut til og med i denne sammenhengen på grunn av bredden av påvirkninger de har innlemma i sin lyd.

– Musikken deres er basert i metal og hardcore, men er fylt opp med «pop-hooks» og klassiske rocke-elementer. Det er mange metalband som bruker lyden av HM2-gitarer, men det er bare Kvelertak som parrer det med riff fra Jimi Hendrix eller Neil Young, eller legger inn et Stonesaktig pianoparti, sier Nelson, som mener dette er noe av det som gjør lyden av Kvelertak såpass uforutsigbar og spennende, i tillegg til at de er gode musikere og låtskrivere.

– Jeg vet ikke om noe band som høres ut som dem, og det er ganske unikt i dagens metal, eller noen annen sjanger.

Thomas Seltzer, fra Turboneger og Trygdekontoret, mener Kvelertak treffer timingmessig svært godt med sin musikk. Foto: NRK.
Thomas Seltzer, fra Turboneger og Trygdekontoret, mener Kvelertak treffer timingmessig svært godt med sin musikk. Foto: NRK.

– Rett og slett dritbra

Et av de norske banda med aller størst tilhengerskare utenfor Norges grenser er allerede nevnte Turboneger. Turbo-bassist Thomas «Happy Tom» Seltzer sier at det er flere sider ved Kvelertak som gjør dem populære i utlandet.

– De er rett og slett dritbra og kombinerer elementer som alle som har et inderlig forhold til rock av den hardere sorten kan kose seg med, samtidig som de har et umiskjennelig skandinavisk sound, som mange i det store utlandet har sansen for, sier Seltzer til P3.no.

Han mener bandets timing er perfekt for å sette en ny «heavy» standard.

– Jeg tror også de treffer perfekt timingmessig, i en tid der en håndfull veldig gode band er i ferd med å peke ut retningen hardrock kommer til å gå i mange, mange år framover, sier han, før han legger til litt selvskryt.

– Vi fikk hooka dem opp med Mastodon til en dobbelt-billing som man ikke finner ofte i hardrockens historie, som om Black Sabbath skulle turnert med Led Zeppelin.

– Glemmer å rendyrke riffet

– Hva er det med bandets musikk som gjør at de skiller seg ut?

– Jeg tror mange band i vår tid glemmer å rendyrke selve grunnmuren i all hardrock, nemlig riffet, og i riffavdelingen har Kvelertak en enorm styrke. De skriver låter som funker, også på kassegitar – om man PÅ LIV OG DØD må spille dem på kassegitar – og det er selve lakmustesten på bra hardrock, mener Turbo-Thomas.

– Det hadde vært hyggelig med en EP på bokmål, men det må man vel også se LANGT etter.

Han mener det overhodet ikke er noe problem at de synger på norsk, men har forsøkt å overtale bandet til også å prøve seg på engelsk.

– Jeg har mast på dem om at de burde gjøre i hvert fall en EP på engelsk, men den gang ei! Det hadde vært hyggelig med en EP på bokmål, men det må man vel også se LANGT etter, sier en lett ironisk Seltzer.

– kan være en fallgruve

Michael Nelson tror språket kan være et problem for enkelte fans, men understreker at det uansett språk er vanskelig for enhver vokalist i ekstreme metalband å framføre tekster på en måte som gjør at lytteren forstår hva de synger.

– Så praktisk sett skulle ikke dette være noe stort problem.

Nelson tror mange fans er fascinert av den siden ved bandets låtskriving, men tror tekster generelt kan være en fallgruve i forhold til enkelte lyttere.

– Disse tekstene kan ofte bli tolket i overkant voldelige, sjokkerende eller banale. Men når Kvelertak synger på norsk er det opp til lytterne om de bare vil la teksten bare være er en del av lydmiksen, og ta det i mot uten politisk, psykologisk eller kulturell bagasje.

Kvelertak legger ut på en skandinavisk turné i April, før de reiser videre til USA. Foto: Promo.
Kvelertak legger ut på en skandinavisk turné i April, før de reiser videre til USA. Foto: Promo.

– Jeg tror derfor at de fleste problemene ved språkbarrieren mer eller mindre blir dempet av disse faktorene. Med det sagt kan jeg ikke forestille meg at det samme ville vært tilfelle for en mer vanlig pop- eller rockeband, der tekstene ofte er et mye mer umiddelbart fokus i musikken, mener Nelson.

Dette er Kvelertaks norsk-svenske turné i april:

  • 04.04 – Bergen / Røkeriet
  • 05.04 – Haugesund / Byscenen
  • 06.04 – Stavanger / Konserthuset
  • 08.04 – Kristiansand / Østsia
  • 09.04 – Gøteborg / Pustervik
  • 10.04 – Malmø / KB
  • 11.04 – Stockholm / Debaser Medis
  • 12.04 – Trondheim / Byscenen
  • 13.04 – Oslo / Rockefeller

Se resten av bandets turnédatoer her!

Kvelertak, «Månelyst»:

Kvelertak, «Bruane brenn»: