Meningsfull r&b

Han har laget en av årets beste, norske låter. Arshad Maimouni (20) vil skrive kompromissløse r&b-låter om ting som betyr noe.

Desember er tida for oppsummering, og på P3s liste over årets beste, norske låter har et navn som er ukjent for de fleste funnet veien inn. Låta «Definere meg» av Arshad Maimouni er en ektefølt, dels fortvilt, r&b-perle om fordommer, og forfriskende lytting. Norsk r&b er mangelvare, og låta blir ikke mindre imponerende når man tar Arshads alder med i betraktning – han fyller 20 år i dag.

Se lista over årets beste norske låter her.

«Definere meg»:

Arshad er beæret over å inneha sjuendeplassen på lista.

– Det er veldig godt å få bekreftelse. Plasseringen er en boost til å stå på videre.

Etter å ha vært en del av duoen Arshad & Kaveh for noen år siden, og å ha sett bestekompisen Kaveh gjøre suksess uten at det skjedde noe særlig rundt hans egne låter, hadde egentlig Arshad sluttet med musikk da «Definere meg» ble til.

– På et tidspunkt tenkte jeg «fuck musikk», og brukte tida mi på andre ting. Samtidig ble jeg veldig fascinert av å se alt som skjedde rundt Kaveh da jeg reiste sammen med han på festivaler og slikt. Da begynte jeg å ta tak i mine egne musikalske idéer igjen i skjul. Hver kveld gikk jeg på nettet, fant en beat og spilte inn litt på maskina mi hjemme.

Musikk, ikke hits

«Definere meg» har et budskap med langt mer substans enn låter generelt, og r&b-låter spesielt spesielt. Låta kan lett ses på som et innlegg i innvandringsdebatten, og vitner om en reflektert 19-åring.

– Teksten kom veldig naturlig en kveld jeg holdt på å prøve meg fram. Hooket og verset ble til på ti minutter. Jeg kunne sikkert sagt noe om at jeg var provosert over mye av det som står i media og slikt, men sannheten er at den egentlig kom ut av ingenting.

Selv om teksten i seg selv ikke var planlagt over lengre tid, understreker Arshad at han er veldig opptatt av at musikken hans skal ha et budskap.

– Jeg skal lage musikk, ikke hits.

– Hvis målet er å lage en hit, blir det søppel. En av ti låter kan kanskje handle om noe overfladisk, men ikke mer. Den typiske, pusete r&b-en er ikke min greie. Det funker kanskje når man er 15-16, nå føler jeg meg for voksen for det, og vil skrive om ting som betyr noe. Jeg kan selvsagt lage en låt som passer inn på radio, men jeg skal aldri dra det like langt som Dreamon eller Cir.cuz. 

Arshad Maimouni (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Arshad Maimouni (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Inn i varmen

Etter «Definere meg» ble Grønland-gutten tatt inn i varmen av det urbane musikkmiljøet i hovedstaden. Yosef Wolde-Mariam, som han parafraserer i låta, kom bort og sa at «denne låta er tung!», Karpe Diem tok han opp på scenen foran et fullstappet Rockefeller, og Truls ringte og spurte om han kunne varme opp for han på samme sted. I tillegg gjester han et spor på høstens Tommy Tee-skive, Musikk ække viktig. 

I tillegg har debutsingelen skaffet han spillejobb på by:Larm i februar. Arshad tør likevel ikke si at 2014 blir hans år.

– Jeg slipper min andre singel i januar, og håper å få gitt ut en EP i løpet av året.

Noe album har han det ikke travelt med.

– Det er ikke vits å stresse med noe album før du har fått folket på din side. Jeg håper jeg kan bruke 2014 til å vinne fans som vil støtte meg, sier han.

To om Arshad:

 

Mathias Rødahl r1

Redaktør i Kingsize, musikkanmelder for Dagbladet og Natt & Dag

– Arshad har så langt vist en forståelse av r&b-vokal og -melodi som ikke er dagligdags her i Norge. At han i tillegg også har et budskap i tekstene sine, gjør det heller ikke mindre spennende, og viser litt av den samme modenheten vi finner hos bestekompisen Kaveh. Med tanke på hvor ung Arshad er, blir det spennende å se hvor han klarer å ta musikken sin.

 


Adiele Arukwer3

Journalist, anmelder og musikkprodusent i P3

– Arshad tar den urbane stilen anno 2013 på alvor, og er med det med på å definere norsk, ung r&b. Det er deilig å høre at noen tør, og klarer, å meste sjangeren på norsk, i tillegg til å ta opp viktige temaer uten at det føles påtatt.