– Metallica ville sparke Lars Ulrich

Ryktet som sier at metalbandet ville kvitte seg med sin kontroversielle trommeslager i 1986, bekreftes nå av en nær venn av gruppen.

Metallica har siden oppstarten i 1981 solgt over 120 millioner album og samlet en enorm, trofast tilhengerskare, og med det blitt et av verdens mest suksessfulle band noensinne – uavhengig av sjanger.

Men historien kunne tatt en helt annen vending i 1986.

Allerede for fem år siden dukket det opp et rykte som sa at Metallica ville sparke trommeslager Lars Ulrich fra bandet i 1986.

Det bekreftes nå av Anthrax-gitarist Scott Ian, som er en nær venn av gruppen.

Avgjørelsen ble aldri tatt

Gitaristen i Anthrax, Scott Ian, bekrefter at Metallica ville finne seg en ny trommeslager. (Foto: NTB Scanpix, Chris Pizzello)
Gitaristen i Anthrax, Scott Ian, bekrefter at Metallica ville finne seg en ny trommeslager. (Foto: NTB Scanpix, Chris Pizzello)

Scott Ian stiftet thrash metal-bandet Anthrax på samme tid som Metallica, og ble senere god venn med James Hetfield, Kirk Hammett, Cliff Burton og Lars Ulrich da de to bandene turnerte sammen på midten av 80-tallet.

I et rykende ferskt intervju med radiostasjonen 94.3 KILO forteller Ian at Hetfield, Hammett og Burton hadde bestemt seg for å fjerne Ulrich fra gruppen etter Damage, Inc-turneen i 1986/87.

– Jeg ble jo sjokkert. Det var jo bare fire stykker i bandet. Så jeg svarte: «Wow! Virkelig?». Da sa de: «Ja. Når vi er ferdig med turneen skal vi finne en ny trommeslager.»

Senere på den samme turneen døde metalbandets bassist Cliff Burton i en bussulykke utenfor Ljungby i Sverige. Det førte til at avgjørelsen aldri ble tatt.

– Historien til Metallica tok åpenbart en annen vending da. Jeg er bare glad for at alt ordnet seg for vennene mine – de gikk jo videre til å bli et av de største bandene i verden. Men det var en grusom tragedie at Cliff ble drept i den bussulykken, sier Ian.

Ian tror uansett ikke at Ulrich ville blitt sparket fra bandet om ikke ulykken hadde skjedd.

– Ærlig talt tror jeg ikke at det ville skjedd. Jeg har tenkt mye på det gjennom årene. Jeg tror de ville roet seg ned etter turneen og ikke byttet ham ut.

Kontroversiell figur

Lars Ulrich kunne fått et kortvarig eventyr sammen med Metallica. (Foto: NTB Scanpix, Spencer Platt)
Lars Ulrich kunne fått et kortvarig eventyr sammen med Metallica. (Foto: NTB Scanpix, Spencer Platt)

Danske Lars Ulrich flyttet til Los Angeles i 1980. Ett år senere satt han inn en kontaktannonse i en lokalavis hvor han søkte etter bandkamerater. James Hetfield tok kontakt, og sammen dannet de Metallica.

Les også: Metallica spilte konsert i Antarktis

Over årene har den 50 år gamle dansken vært en kontroversiell figur for mange.

Han ledet blant annet kampen mot piratnedlasting av musikk, og var sterkt involvert i søksmålet mot fildelingstjenesten Napster i 2000.

Ulrich er også blitt kåret til tidenes største «trommis-drittsekk» av New York-magasinet The Village Voice, som omtalte han som «pompøs» og «det svakeste leddet i bandet», og skrev at han har «et ego som kan fylle et helt stadion».

Les også: – Vi er beliebere

Enkelte argumenterer også for at han rett og slett er en særdeles svak trommeslager.

Besøkte Norge i sommer

Metallica på Valle Hovin juni 2014. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)
Metallica på Valle Hovin juni 2014. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)

I juni kom Metallica til Norge og spilte konsert på arenaen Valle Hovin i Oslo. Da var det fansen som fikk velge settlisten, og ifølge P3s anmelder påvirket det også konserten.

– Det betyr mer moro for den gjengse, hitorienterte og flertallige Metallica-tilhengeren. De store taperne er imidlertid thrashnerdene som har krysset både fingrer og tær i håpet om å endelig få se yndlingsobskuritetene i levende live.

Les anmeldelsen: Metallica – Valle Hovin, Oslo (4/6)

Rapportene sier at det foreløpig ikke er et nytt Metallica-album på trappene, men at de kontinuerlig skriver nye låter og jammer. Dette til tross for at de har skrytt av å ha over 800 riff klare.

Se musikkvideoen til Metallica – «One»: