Plagiat-trøbbel for Robin Thicke

Marvin Gayes familie gikk seirede ut av første rettsmøte om «Blurred Lines»-kontroversen. Hør låtene og døm selv!

Robin Thicke avbildet under MTV Video Music Awards 2013.(Foto: NTB Scanpix, Reuters, Lucas Jackson)
Robin Thicke under MTV Video Music Awards 2013.(Foto: NTB Scanpix, Reuters, Lucas Jackson)

En av fjorårets aller største hits, «Blurred Lines» av Robin Thicke, har havnet i retten i USA.

Familien til avdøde Marvin Gaye, en av historiens største og viktigste r&b- og soulmusikere, gikk i august i fjor ut med at de mener låta har lånt i overkant mye fra Motown-legendens «Got To Give It Up» fra 1977, og truet med å saksøke Thicke for plagiat.

Det førte til at Robin Thicke kom dem i forkjøpet, og i september i fjor gikk han, sammen med samarbeidspartner Pharrell Williams, til retten for å «beskytte sin egen låt mot søksmål».

Påstanden deres var at man må skille mellom sjangerkjennetegn og plagiat.

De påsto at dersom familien til Gaye fikk medhold i at «Blurred Lines» brøt opphavsretten, ville de få rettighetene til en hel sjanger.

– Vesentlige likhetstrekk

Deretter gikk Gaye-familien til søksmål mot Thicke, og påsto ifølge The Hollywood Reporter at Thicke virket i overkant inspirert av Gaye også i flere av sine låter.

De innledende rundene i retten er i gang  i California, og begge parter har ifølge magasinet vist frem musikalske eksempler de mener fremmer deres sak og diskutere nyansene i amerikansk opphavsrett. Det skulle vise seg å bli et nederlag for Robin Thicke.

Første runde endte torsdag med at Gayes familie fikk medhold i sin påstand om plagiat.

– De har greid å vise at deler av «Blurred Lines» har vesentlige likhetstrekk med opphavrettsbeskyttede «Got To Give It Up», skal dommer John Kronstadt uttalt ifølge det amerikanske magasinet.

Også Led Zeppelin er i retten for tiden – nylig tapte de første runde i en sak hvor de beskylder bandet Spirit for å ha stjålet fra dem.

Tilstrekkelig bevismateriale

Dommeren skal ha pekt på grunnleggende likheter både i refreng, basslinjer, pianoakkorder, harmonier og vokal-melodiene i de to låtene. Han skriver også at Gaye-familien har lagt frem tilstrekkelig materiale til at retten kan avgjøre hvorvidt elementene de trekker frem kan beskyttes av opphavsretten.

Selve rettssaken starter 10. februar.

Hør låtene:


Rettssaken er ikke den eneste kontroversen rundt «Blurred Lines». Låta har også blitt beskyldt for å bagatellisere voldtekt ved å kommunisere et «nei betyr ja»-budskap. 

I tillegg har Robin Thicke i ettertid av suksessen uttalt at han knapt husker å ha laget låta, da han skal ha slitt med rusproblemer i perioden den ble til.