Sjokkerende festivalkonserter

Kanye West, Bod Dylan, Arcade Fire og Jay Z er noen av artistene som står bak noen av de mest sjokkerende festivalopptredene gjennom tidene. Se hele lista her!

Festivalsommeren er godt i gang og det er ikke til å stikke under en stol at både festivaler så vel som sommeren, og varmen, er et faktum. I tillegg til anmeldelser, bilder og øvrige rapporter fra de ulike festivalene serverer P3 Musikk deg, hver onsdag, denne festivalrelaterte listespalten.

Sjekk ut del I: De kjipeste artistene

Og ikke glem del II: De mest mystiske artistene

Slottsfjell-festivalen er over for i år, før det var det Hove. Neste store ut er Øyafestivalen som i år skal holdes i Tøyenparken i Oslo fra 5. til 9. august. Og det var på nettopp Øyafestivalen i 2012 at den svært populære R&B-nykommeren Frank Ocean gikk på scenen foran en fullstappa eng av forventningsfulle fans og publikummere, for så og plutselig forsvinne fra scenen og ikke komme tilbake igjen. En hel festival var i sjokk – hva var det som skjedde?

Les også: Alt fra Hove her!

Les også: Alt fra Slottsfjell her!

Fikk sekser

Året etter gjorde imidlertid Mr Ocean det godt igjen ved å holde en konsert, vår anmelder ga seks øyne til og mente beviste at Frank Ocean «utvilsomt er et av nåtidens dyktigste, mest innovative og rørende låtskrivere og musikere.» Men Øya-hendelsen står for mange igjen som en svært spesielt og overraskende festivalopptreden, og føyer seg derfor inn i rekken av de mange andre spesielle festivalkonsertene som har funnet sted opp gjennom tidene. Her er en liste:

Bob Dylan i januar 2012 (Foto: Scanpix, AP Photo/Chris Pizzello, File)

Bob Dylan

«Det var sinne. Det var raseri. Det var applaus og det var stor stillhet. Men enda større var følelsen av svik. Som om noe edelt og delikat ble slått i bakken og trampet på.»

Slik beskrev Greil Marcus, anmelder og forfatter av boken Invisible Republic, en av tidenes mest sjokkerende festivalopptredener – Bob Dylans konsert under Newport Folk Festival i 1965. Det som sjokkerte et helt publikum, uvitende om hva fremtiden ville bringe, var Bob Dylans overgang fra sin akustiske stil, til å for første gang opptre med et elektrisk band. Opptredenen skapte sterke, men ulike reaksjoner blant publikum.

Mens den ene delen jublet, buet den andre og det hele har blitt beskrevet som at Bob Dylan elektrifiserte den ene halvdelen av publikum, mens han ga den andre elektrosjokk. Det sies dog at det var folkmusikk-tilhengerne som var de største kritikerne denne kvelden. Etter noen låter forlot Dylan scenen for å returnere igjen og spille et par låter til. Tross for stor jubel og applaus etter disse to låtene forlot Dylan scenen for godt etter omtrent 15 minutter. Neste gang han gjeste festivalen var 37 år senere.

L7

L7

Det nå nedlagte grungebandet fra Los Angeles, L7, hadde en historisk episode under deres opptreden på Reading Festival i Leeds i 1992. Noen tekniske problemer under settet fikk vokalist Donita Sparks til å se rødt – og det var kanskje ikke så rart, for som et helt publikum noen sekunder senere fikk vite – hadde hun mensen.

Den aggressive vokalisten endte nemlig opp med å dra ut sin egen tampong på scenen, kaste den på publikum og skrike «Eat my tampon, fuckers!». Donita beklaget aldri hendelsen, men fortsatte heller å sjokkere ved å dra ned buksene sine på direktesendt TV samme år.

Kanye West

Kanye West

Under Wireless-festivalen i London for noen uker tilbake var selveste Kanye West en av festivalens store bookinger. I tillegg til å holde sin egne og planlagte konsert, steppet han også broderlig inn for hiphop-kollega Drake, som måtte avlyse sitt show på grunn av sykdom. Kanye var grei og spilte de tre Drake-låtene «Trophies»,»We Made It» og «All Me» under settet.

Drake-hyllesten var dog ikke det eneste Chicago-rapperen gjorde plass til under den spontane konserten. Kanye West holdt i tillegg, ifølge Billboard, en 20 minutter lang monolog, hvor han snakket om medias invasjon av privatlivet hans, og sammenlignet det å bli fotografert av paparazzi-fotografer med voldtekt.

Også under den første konserten benyttet han sjansen til å snakke rett fra hjertet. Ifølge Rolling Stone holdt han da en 15 minutter lang tale om noenlunde de samme temaene.

– Folk ser på meg som om jeg har et problem. Som om jeg er ukontrollerbar. Som om jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Det er akkurat som om de vil hjernevaske alle. De vil kontrollere alle med rykter, løgner, medier og markedsføring.

Den monologen avsluttet han derimot litt mer optimistisk.

– Det eneste jeg vil er bare å være helt rå, og henge rundt de kule vennene mine og endre verden, og det er akkurat det jeg har tenkt å gjøre.

Vokalist Win Butler fra Arcade Fire. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Arcade Fire

De kanadiske rockerne i bandet Arcade Fire ser ut til å være i overkant glad i pappmasjé. Da de tidligere i år viste frem sitt nye sceneshow bestod det nemlig av store hoder av kjente personer som Barack Obama og Pave Francis, laget i pappmasjé. Papphodene har overrasket publikum mang en gang. Under Lollapalooza-festivalen i Argentina var det nemlig The Strokes-vokalist Julian Casablancas som gjemte seg inni et av de rare hodene.

Jimi Hendrix. (Foto: NTB Scanpix, Reuters)

Jimi Hendrix

Og apropos hoder. Mens Bob Dylan fikk hoder til å rulle bare ved å eie en elektrisk gitar, var det mer som skulle til for at Jimi Hendrix skulle klare det samme – men så gjorde han altså. Under Woodstock-festivalen i 1965. Det var da den populære gitaristen fremførte den mye omtalte versjonen av USAs nasjonalsang «Star Spangled Banner». Hendirx lagde nemlig sin egen, og svært uortodokse, versjon av sangen hvor han brukte forvrengte og bråkete lyder fra gitaren.

I ettertid har kritikere strides i om fremføringen var blasfemisk ovenfor nasjonalsangen eller bare veldig patriotisk. Uansett hva, har coverversjonen fått sin plass i historiebøkene.

Jay Z og Beyonce på scenen sammen i Foxborough under "On The Run"-turneen deres. (Foto: NTB Scanpix, Mason Poole)

Jay Z

Det skapte også oppstyr da det ble klart at det var Jay Z som skulle toppe artistlista på Pop, Blues og Folk-festivalen Glastonbury i 2008. I tillegg til å sjokkere en hel nasjon av musikktilhengere, var også andre artister overrasket over bookingen. Oasis-medlem og krangleafant, Noel Gallhanger, uttalte for eksempel at han synes Jay Z-bookingen var et galt valg av festivalen.

«If Glastonbury aint broke, then don’t fix it. If you start to break it then people aren’t going to go. I’m sorry, but Jay Z? No chance», skal ha sagt.

Uanfektet holdt Jay Z sin store headliner-konsert på festivalens siste kveld, og med sans for humor – eller hva man skal kalle det – åpnet han showet med en egen versjon av Oasis-låta «Wonderwall» til publikums store begeistring.