– Jeg våget aldri å bli med i et band da jeg vokste opp. Det var guttene som sprang fram til instrumentene. Jeg hadde ikke selvtilliten.
Veronica Maggio er sikker på at den skjeve kjønnsfordeligen på sommerens festivalscener, og i musikkbransjen generelt, er forankret i kulturen vår. I en verden der jenter helt fra de er små blir fortalt at de er søte, og gutter at de er tøffe, tror hun nøkkelen til en mer balansert kjønnsfordeling i kulturlivet må legges til rette for fra vi er små. Derfor har hun bidratt til Popkolla – en svensk bandleir for jenter – som har sitt norske motstykke i Loud.
– Da jeg vokste opp ble vi aldri fortalt at jenter også kunne spille i band. Det var noe gutter drev med. Popkolla jobber for å gi jenter den samme selvtilliten. De blir fortalt at de kan spille bass, og blir tryggere på det. De aller fleste starter et band etter å ha vært der. Jeg tror det er den måten man må jobbe for et mer balansert fordeling, sier 33-åringen når P3 møter henne noen timer før hun holder den siste konserten på Slottsfjells største scene i år.
Negativ til kvotering
Maggio har vært artist på heltid i snart ti år, og mener hun ser en forskjell både i bevisstheten rundt kjønn, og i det faktiske antallet kvinner som gjør seg bemerket på scenen og i bransjen.
– Vi kan ikke kvotere eller tvinge festivaler til å booke jenter. Den generasjonen er allerede vokst opp. Vi må heller fokusere på dem som vokser opp nå og jobbe for at det skal bli jevnere i neste generasjon.
– Hva tenker du om at enkelte festivaler kun booker kvinnelige artister?
– Det spørs jo hvordan den aktuelle festivalen utspiller seg. Hvis det bare kommer kvinner dit, tror jeg ikke det bidrar så mye til endring.
– Ti menn i dress. Og meg.
Den prisvinnende svensken tror også teknologien kan bidra til at jenter lettere kommer seg opp og frem.
– Den bidrar til at alle kan lage musikk og at man ikke er avhengig av et stort plateselskap for å gi den ut.
Selv om hun sier at hun aldri har hatt noen negative opplevelser eller føler hun har blitt overstyrt i en bransje full av menn, mener hun bransjens overvekt av menn er uheldig.
– For meg er det absurd å skulle presentere et nytt album for plateselskapet når det er ti menn i dress og meg i rommet. De er jo ikke nødvendigvis i målgruppen for musikken.
– Det er en utfordring hvis det er flest menn blant dem som signerer artister. Av en eller annen sjuk grunn er det jo til en viss grad slik at menn helst hører på musikk laget av andre menn, mens kvinner hører på musikk av både kvinner og menn. Også er det jo noen menn som fremdeles snakker til kvinner på «lille venn»-måten.
Når Veronica Maggio er på turné består både bandet og crewet hennes av fem menn – og en kvinne. Hun skulle gjerne sett en annen balanse.
– Det var ikke slik at jeg valgte kompetente menn over kompetente kvinner da jeg satte sammen bandet. Blant musikere er balansen enda mer ujevn enn blant frontfigurene.
– Hvem dater du?
Maggio synes det er symptomatisk at rockeband som består av bare jenter fremdeles omtales som «jenteband». Et av disse banda er Haim, som sto på samme scene som Maggio et par dager i forveien. Da P3 møtte Este og Alana Haim lot de til å sette pris på at temaet blir diskutert.
– Det er mange som tror jenter ikke kan spille instrumenter. Det kjipeste er når folk spør «hvem er du kjæresten til?» når vi møter dem backstage eller rundt på musikkarrangement.
– En gang jeg skulle gå på scenen ble jeg stoppet av en vakt som trodde jeg var en groupie. Han sa jeg måtte trekke meg unna fordi bandet straks skulle på scenen, forteller Alana Haim – som spiller keyboard, perkursjon og gitar i tillegg til å bidra på vokalsiden i Haim.
Les: Haim om nytt album
Anmeldelse: Haim, Slottsfjell (5/6)
Allikevel er California-bandet enige med Maggio i at utviklingen går riktig vei.
– Det er fremdeles ikke like mange band som består av jenter som av gutter. Men ting er i ferd med å skje. Warpaint, Savages, Chvrches – og oss selv – er jo bare noen av banda som gjør det bra for tida. Vi har diskutert dette med alle de nevnte, og vi er alle enige om at dette er tida for å bevise at jenter kan lage minst like rå band som gutter.
Vil utfordre
Este, Alana og Danielle Haim er kjent for å bryte med kjønnsstereotypiene og forventninger om hvordan jenter i band skal te seg. Det er helt bevisst.
– Fotografer tror og håper vi alltid skal være søte og yndige. Det er irriterende, men desto morsommere å sette dem ut ved å gjøre andre ting enn de forventer.
Det synet deler Lykke Li. Den svenske artisten møtte P3 før konserten sin på Slottsfjell torsdag, og fortalte at hun selvsagt blir provosert, men også litt glad, når hun møter fordommer knyttet til kjønn.
– Det er kult å vise folk at de tar feil. Jeg har møtt mange av de samme fordommene som alle unge kvinner i musikkbransjen i større eller mindre grad gjør. Men jeg har alltid gjort det jeg vil, og ikke følt meg diskriminert eller låst på grunn av kjønn.
Les: – Turnélivet koster alt
Anmeldelse: Lykke Li, Slottsfjell (5/6)
Hun mener musikkbransjen ikke er noen versting.
– Balansen er enda mer ujevn i bank- eller politikkverden. Vi må selvsagt etterstrebe likhet i musikkbransjen også, men jeg tror ikke svaret er kvotering. Jeg tror heller ikke det trengs – for slik jeg ser det er mange av de beste banda og artistene i verden kvinner.