Trøbbel for kanadiske fildelere

I Canada risikerer en million fildelere bot og rettslig forfølgelse.

Flere nasjoner er i ferd med å ta nye grep for å forsøke å stoppe kopiering og fildeling på nettet, som bryter med opphavsretten. Vi har tidligere blant annet skrevet om at japanske myndigheter har innført ny og strengere lovgivning på området.

Nettbruker, surfer på nettet, nedlasting og fildeling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Kanadiske nettbrukere må i framtida tenke seg om både én og to ganger før de laster ned innhold fra nettet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

En million ip-adresser

Denne gangen er det kanadiske myndigheter som strammer grepet om sine innbyggere, som forsyner seg av musikk og film uten å betale.

Canadian Intellectual Property Enforcement (Canipre) jobber for underholdningsbransjen i landet. De har samla inn ip-adresser fra én million datamaskiner de fem siste månedene, der de hevder å ha registrert handlinger som bryter med opphavsretten, skriver The Huffington Post.

Les også:

Myndighetene i landet har tidligere hatt blanda resultater av sin innsats mot piratene. En ny rettskjennelse fra forrige uke, som riktig nok bare gjaldt 50 kunder som hadde lasta ned film ulovlig, åpner imidlertid for ny praksis på området.

– Døra stenger

– Nå er døra i ferd med å stenge. Nå burde folk tenke seg om to ganger når de laster ned innhold de vet ikke er lovlig, sier Canipre-sjef Barry Logan til The Ottawa Citizen.

Kampen mot ulovlig fildeling på nettet er i ferd med å ta en ny retning. Myndighetene har i stor grad tidligere forsøkt å gå til angrep på de store distribusjonskanalene som The Pirate Bay og de som driver med fildeling i stor stil. Nå jobber man imidlertid stadig oftere med metoder for å angripe den enkelte forbruker som laster ned kopibeskytta innhold uten å betale.

Logan gir hint om at de også vil begynne å bruke denne metoden. Mange kanadiere kan dermed snart vente seg et brev i posten, der de får en advarsel og en bot de må betale før de blir gjenstand for ytterligere rettslig forfølgelse.

En undersøkelse gjennomført for ikke lenge siden viste at Canada er på fjerdeplass i verden når det gjelder ulovlig fildeling, etter USA, Storbritannia og Italia. I en annen, liknende undersøkelse, kom Norge på sjetteplass.