Videorama!

Visuelle eventyr, dans og gangstervirksomhet i ukens beste musikkvidoer fra folk som 50 Cent, Sirkus Eliassen, Foals, og Tiësto.

Of Monsters And Men – “King And Lionheart”

Ikke vet jeg hvor indiebandet Of Monsters And Men har hentet pengene til å lage ukens desidert mest påkostede og fantastiske video, men i stedet for å undre på det vil jeg bare oppfordre til å se mesterverket. En blanding av Ringenes Herre og Independence Day venter. Strålende musikk og enda bedre video. Gledelig nok er det mulig å ane en oppfølgervideo, siden historien har en noe åpen slutt. Of Monsters And Men spiller på årets Øya-festival. Det blir bra.

Rick Ross – “Pirates”

Rick Ross feter seg ekstra opp på sjøen i sin nyeste video hentet fra albumet med det svært innsiktsfulle navnet God Forgives, I Don’t. Ross rocker en pen motorbåt i Miami, og tilsynelatende henter han narko ute på det åpne hav. Eventuelt er det bare skittent undertøy i kofferten. Hva vet jeg? Jeg sitter ikke med fellende bevis for noe som helst.

50 Cent/Snoop Dogg/Young Jeezy – “Major Distribution”

Det er samling av typer når 50 Cent slipper videoen til nye singelen ”Major Distribution” som skal figurere på Fiddys nye album Street King Immortal som visstnok er utsatt nok en gang. Det som dog er sikkert er at 50 Cent er full av selvtillit til 2013. Mellom bilder av våpen, penger og dansende piker forteller han oss at han skal tjene en anseelig mengde penger før juni, så la oss håpe albumet hans kommer før den tid…

Foals – ”My Number”

Foals er i ferd med å bli et av de virkelig store nye engelske bandene, og platen Holy Fire som kommer i februar kan fort bringe det definitive gjennombruddet andre steder i verden også. Første singel ”Inhaler” som kom i fjor var meget god, og det er også den dansbare ”My Number” som har fått en fiffig video der vi i tillegg til å få se Foals live også får se hva som skjer ellers i lokalet når de spiller.

Bring Me The Horizon – ”Shadow Moses”

Engelske Bring Me The Horizon fikk et solid gjennombrudd med sin forrige plate, og skal forsøke å følge opp med Sempiternal i april. Første video er laget til låten ”Shadow Moses”, og har et tema som vi kan kjenne oss igjen i. Kulde. Snø og kaldt vann. Ellers får du et litt vel tynt kledt band og en kvinne som ettertenksomt går rundt i vannkanten. Pluss fjær på trommene. Uvisst hvorfor det er fjær på trommene. Det må da være voldsomt irriterende for trommeslageren?

Dawn Richard – “86”

Dawn Richard er den nye gullstrupen i byen. Vel har hun hatt en karriere under navnet Dawn Angeliquè tidligere, men nå er det altså navnet Richard det handler om. Debuten under det nye navnet kom nettopp og fikk en god femmer hos oss. I videoen til ”86” er vi i skogen der handlingen i det som skjer er uviss. Men du får i det minste sett Dawn synge og danse en hel del.

Smoke DZA/Joey Bada$$ – “Gotham Fucking City”

Rapperne Smoke DZA og Joey Bada$$ hang sammen på låten “Gotham Fucking City” fra mixtapen K.O.N.Y. som dukket opp i fjor, og nå har låten fått en dyster svart og hvit video filmet i begges hjemby New York. Videoen starter med et sitat fra Tupac og ender med død. Ikke akkurat positivitet i alle ledd. Det må være stress å være gangsta hele tiden. Så mange dopdealer, så mye våpen som må pusses, så hefting krangling. HELE TIDEN. Ekte det.

Passion Pit – ”Carried Away” (Tiësto Remix)

Amerikanske Passion Pit har fått superduperduden Tiësto til å remixe låten ”Carried Away” fra fjorårets album Gossamer som fikk en firer hos oss. Remixen låter godt, og videoen er morsom i all sin spesialeffekt-prakt. Vi er på besøk hos noen ungdommer som har oppdaget et helt nytt dop. Ikke et slikt kjøttetende som gjør at blir seende ut som en krokodille, men et slikt som gjør at du eksploderer i flere versjoner av deg selv.

Iceage – ”Ecstasy”

Iceage har røttene sine i punk og hardcore, men har også en slags inspirasjon fra den alternative rocken fra 90-tallet. Danskene fikk litt oppmerksomhet her i Norge da spilte på Bylarm i fjor, og slipper en ny plate kalt You’re Nothing i februar. Videoen til låten ”Ecstasy” inneholder ikke så mye ekstase, men en del filmrull av en Iceage-konsert i et dystert lokale. Pluss brenning av blomster og hunder som leker og/eller sloss. Punk, vet du. Det skal ikke alltid gi mening.

Blomst – ”Slå Meg Opp, Slå Meg Ned”

Blomst kommer fra Trondheim, slipper nå ep-en Smil, og feirer med en fiffig musikkvideo spilt inn på Studentersamfundet i hjembyen. ”Små Meg Opp, Slå Meg Ned” går nemlig baklengs og er skutt i ett såkalt take. Dermed måtte vokalist Ida Dorthea Horpestad lære seg hele sangen baklengs. Det gikk ganske så bra.

Sirkus Eliassen – “Verden Skulle Gå Under”

Ikke be meg om å skjønne hvorfor alle liker Sirkus Eliassen, men den nye videoen deres fatter jeg. Det handler om den spådde dommedagen som aldri kom. Eller det vil si, dagen kom jo, men det var dårlig med eksplosjoner, sorte hull og sol som slukket. Sirkuset drar ut på båt og fester, mens kjente og ukjente holder opp plakater med sine ønsker for dommedag.

Crystal Castles – ”Sad Eyes”

På tide å rense sjelen med litt sprakete elektropop. Crystal Castles lager spiss musikk som ikke er myntet på alle, men spiller i ganske store lokaler når de besøker Bergen og Oslo i mars. Toronto-duoen har enkelt nok kalt platene sine (I), (II) og (III), og ”Sad Eyes” er da fra sistnevnte. Ikke mye til video, men stilig låt. Etter min mening da. Men jeg liker jo ikke Sirkus Eliassen, så hva vet jeg…

Laura Mvula – ”Green Garden”

Med enkle rytmiske elementer har engelske Laura Mvula laget en frisk og poppete soul-aktig låt i “Green Garden”. Det hele har blitt så dansbart at alle i videoen bare må svinge seg i svansen. Det er forståelig. Merk deg navnet. Laura Mvula. Eller hvertfall sjekk videoen.

Matilda – ”Unfixable”

Den norske artisten Matilda blir spilt på både P1 og P3 for tiden med sin nye singel “Unfixable”, og det er ikke så rart siden hun har laget en fin og poppete liten låt. Videoen har også blitt en vakker historie om kjærlighet i revers.

Enforcer – ”Mesmerized By Fire”

Svenske Enforcer høres omtrent ut som Iron Maiden gjorde på starten av 80-tallet. Før pyramidene og det episke tok over. Derfor låter Enforcer godt for alle som elsker sin metal. Herlig twin-gitar og godt øs hele veien gjennom. I videoen får du først se de unge herrer bakfra, så forfra, og mystisk nok er det mer enn tøft nok. Albumet Death By Fire (javisst) kommer veldig snart.

Widowspeak – ”Almanac”

Ukens store oppdagelse for meg er bandet Widowspeak som her presser ut en supersexy låt og video med ”Almanac”. Musikken er dvelende og rocka, mens videoen er basert på gammeldagse tv-show med gogo-dansere og det hele. Fortreffelig.