Norges verste dialekt er kåret!

Hallo P3 har vært på jakt etter Norges verste dialekt. Dere har stemt og vinneren er….

Oslodialekten!

 

De siste tre ukene har Hallo P3 jaktet på den verste dialekten i Norge. Det rant inn med nominasjoner til Tuva Fellman og Jonas Tomter, som plukket ut fem finalister du kunne stemme på: Trondheim, Oslo, Stavanger, Molde og Bergen.

Nå er kåringen over, og oslodialekten har blitt stemt fram som Norges verste dialekt. Den fikk 24,25% prosent av stemmene.

– Det har vært veldig jevnt hele tiden, sier Jonas.

– Det har vært kjempespennende. Jeg har hele tiden holdt en liten knapp på Oslo, men jeg trodde Oslo kom til å vinne mye klarere, sier Tuva, som selv er oslojente.

– Jeg er stolt oslojente og synes det er stas å få tittelen Norges verste dialekt, sier Tuva.

Hør Hallo P3 her

Les også: Hallo P3 kårer Norges verste dialekt

 

Kjærlighetsvisa

For å illustrere forskjellen mellom våre mange ulike dialekter, filmet P3 ti forskjellige folk på NTNU i Trondheim, som fremførte Halvdan Sivertsens ”Kjærlighetsvisa” på hver sin dialekt.

Se det her: Slik har du aldri hørt Kjærlighetsvisa før!

Da de fem finalistene var plukket ut ble fem P3-profiler bedt om å forsvare hver sin dialekt i en engasjert videotale.

Se de morsome forsvartalene her: Kjente P3-profiler forsvarer hver sin dialekt.

Tuva og Jonas hadde ordnet kake til vinnerne. Foto: Eileen Danielsen, NRK P3
Tuva og Jonas hadde ordnet kake til vinnerne. Foto: Eileen Danielsen, NRK P3

 

Tuva og Jonas deler ut kake

Tuva og Jonas fra Hallo P3 hadde for anledningen fått tak i en gigantisk kake til å dele ut til folk på gata i Oslo.

– Det er kun de som snakker oslodialekten som får kake. Men jeg synes vi skal være tilbøyelige for dem som snakker tilnærmet oslodialekt, sier Tuva.

– Det blir spennende å se om vi finner noen som er født og oppvokst i Oslo, og som snakker skikkelig oslodialekt, sier Jonas.

Se video øverst i saken der Tuva og Jonas deler ut kake i Oslo.

Hallo P3 har også en pokal til vinneren, og prøvde å få tak i selveste ordføreren, Fabian Stang, til overrekkelsen.

– Han ville ikke. Eller kunne ikke. Det synes jeg er rart. Der synes jeg Oslo kommune skal ta selvkritikk, sier Jonas.

Siden Fabian Stang ikke hadde anledning til å motta pokalen, stilte Lars Berrum opp. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.
Siden Fabian Stang ikke hadde anledning til å motta pokalen, stilte Lars Berrum opp. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.

 

– Det er mange rare dialekter

Oslo Ess er nå ett av bandene som kan skryte på seg at de synger på Norges verste dialekt. Bandet besøkte Hallo P3 og fremførte låta ”Midnatt” og sin nyeste låt ”Stormen” i anledning den store kåringen. Se videoen under.

Det er faktisk få av gutta i Oslo Ess som er født i Oslo, men alle har bodd i byen de siste ti årene. Å synge på Norges verste dialekt synes de ikke er så ille.

– Det går bra, det er mange andre rare dialekter der ute, sier Lande.

Se Oslo Ess fremføre sin nye låt ”Stormen” hos Hallo P3.

 

Hva er egentlig oslodialekten?

Janne Bondi Johannessen er professor ved Universitetet i Oslo og forklarer oslodialekten slik:

– Det er mange varianter av den, og ikke lenger så skarpe grenser. Tradisjonelt har vi “dannet dagligtale” på den ene siden og “folkemålet” på den andre. I dag snakker de fleste en blanding av disse to, men resultatet ligger nok nærmere “den dannede dagligtalen”, altså det vi i dag tenker på som Oslo Vest-språk.

Hun er overrasket over resultatet av kåringen.

– Jeg kan ikke skjønne at dette skal ha blitt kåret til Norges verste dialekt! Den samme måten å snakke på har jo bredt seg til store deler av Østlandet, så da er det mange som er rammet, sier hun.

Oslo Ess. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.
Oslo Ess. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.

Oslo Ess. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.
Oslo Ess. Foto: Jonas Tomter, NRK P3.

68 Responses to “Norges verste dialekt er kåret!”

 1. Thor Andersen

  Det er jo skandale at Haugesund ikke var med her..

 2. Kathinka

  Hva i helv… Det er jo ingenting som er verre enn Haldensk?

  • Magnus_O

   Jo Fredrikstad-/ Sarpsborg (Særpe)-dialekta. De er de styggeste. Er selv Særping, men skjærer i øra av dialekta. Er glad jeg snakker vanlig bokmål, uten for mye æ-er, som er tilfelle med dialekten her.

   • Aina Christiansen

    Synes østfolddialektene er koselige jeg…

 3. Aina Christiansen

  Aust-Agder…..fy f, den dialekta er fæl !!

  • Marie Jørgensen

   Nå er aust-agder ganske stort da, så vet ikke helt hvilken dialekt du
   sikter til. For som du kanskje vet heter det ikke aust-agdersk. Eller?
   Nå vet du det i hvert fall.

   • Aina Christiansen

    Visste selvfølgelig det, men jeg synes generelt sørlandsk, og spesielt dialektene fra Aust-Agder er stygge. Blir litt bedre sør for Kristiansand. Smak og behag kan ikke diskuteres sies det, men det gjør vi jo nå 🙂

 4. oddbjrnpedersen

  Ingen dialekter er stygge, kommer an på hvem man spør. Norge er et land med fantastiske mange flott dialekter, det er bar vrake å velge.

 5. Zwqijjjs

  Det som er så fint er at smaken er delt. Noen liker enkelte dialekter, andre liker andre dialekter. Mye avhenger nok av det man er vant til selv. Men jeg antar at resultatet her kan ses om en protest mot ideen om å henge ut enkelte dialekter slik det ble lagt opp til. For øvrig, var det jo ikke de styggeste dialektene som var med blant kandidatene slik jeg ser det. Gratulerer så mye til Oslodialekten som vant kåringen.

 6. Vangsgutten

  Oslo dialekt? Det er normalisert bokmål og er ingen dialekt. Det er stedene utefor Oslo som har dialekter.

 7. Henning Øksland

  Vel fortjent. Om det er en film på tv med oslo dialekt som ikke er tekstet kan jeg liksågodt skru av lyden. Forstår omtrent like mye om det var kinesisk.

  • TerjeSaedseth

   hvis norsk er morsmålet ditt, så har du et problem

  • Øyvind W.

   Stavangåhdialekten e da ikke stygge! 😛

   Men ja, Kristiandsansk er utrolig vakker :).

   • Christian Wollestad

    Ihvertfall om du heter Sunniva og spilte i Kaptein Sabeltann.

  • bjørn andre

   ka edde me de di padde, STAVANGÅR TE ME DØR. Bergensk derimot di kan du hata 🙂

  • Tuva Fellman

   Hehe, man skulle nesten tro det, men slik er det altså ikke. Det er helt tilfeldig. Vi har bare lik klessmak 😛 Hilsen Tuva Fellman, P3

   • Christian Wollestad

    De er “hippstere”,Kåre. Det er visst in’

 8. Dagfinn Njøten

  Jeg har lest at de som snakker mest “riktig” hvis det med “riktig” menes at uttalen skal måles opp mot hvordan ordene skrives, finnes ikke i Oslo eller Østlandet men laaangt mot nord. Alta i Finnmark sies å være den dialekten som ligger nærmest skrivemåten til bokmål. Tonefall hensyntas ikke, kun uttale av ord ifht hvilke bokstaver ordet har. Oslodialekten er altså enda en variasjon av det rike norske språket, og ikke en “normalisert” variant av hverken norsk eller bokmål.

  For ordens skyld: Jeg er ikke Altaværing men vestlending bosatt i Akershus 😉

 9. Ida_li

  For min egen del er det ikke dialekten jeg reagerer på, mer stemmeleiet. Ofte hører man det når folk kommer fra små steder, de snakker gjerne dobbelt så høyt som alle andre. Og da blir dialekten deres skjærende. Mens en dempet versjon av samme dialekt gjerne er fin å høre på. Min personlige teori er at de enda ikke har lært seg at i byer med mange folk må man snakke lavt for å ta hensyn…

 10. Olberg

  Hva med han Karen fra Setesdal som er med i Jakten på Kjærligheten? Ler meg skakk når jeg hører han. Burde vært tekstet, men det er vel ingen som kan oversette.

 11. Vegard Minde

  Tuva Fellman har historiens verste radiostemme og gjør meg misunnelig på de døve!

  • Tuva Fellman

   Jøsses, er det ikke lettere å bare skru av radioen da a? Hilsen hun med historiens verste radiostemme.

   • YourWorstNightmare

    Han har vært med på å betale lønna di. Så han må høre på deg, om så bare for å få noe igjen av lisensen.

    • Magnus

     Tja, NRK har da to andre radiokanaler å by på? Mye bra på P2 også.

 12. portra

  Disse to snakker jo standard østnorsk (http://no.wikipedia.org/wiki/Standard_østnorsk), ikke oslodialekt. Oslodialekta er nærmere Oslolosen, eller den litt grovkantede varianten som hipstere og kulturelitefolk har begynt å legge om til innimellom, særlig på fylla. Tenk 70-80-90-tallet og norsk film.

  • Eivind Eriksen

   Det du sier har vært påpekt flere ganger i disse kommentarfeltene, men det ønsker NRK å ignorere. Det de ønsker er at noe engasjerer, og da spiller det ingen rolle om de betaler uvitende “reportere” for å hoppe og fjase på Karl Johan og prakke vranglære på enda mer uvitende forbipasserende.

   Den første personen de snakker med i dette innslaget er inne på noe når han sier dialekta har forandra seg og blanda seg med mye annet, men når det poenget kommer har “reporterne” fått marsipanlokket i vrangstrupen for lenge siden.

   Hadde dette vært en video fra et mediaprosjekt i 7. klasse så hadde jeg ikke brydd meg, men når “reportere” som nærmer seg 30 og som har noen år i radio på baken ikke ser ut til å bry seg om at det de presenterer er riv ruskende galt – og redaktørene ikke bryr seg – da mener jeg det hele er på feil spor. Og når redaksjonen er helt på villspor her, skal man da sette seg ned og lytte til P3-dokumentar og ta innholdet der seriøst? Jeg gjør ikke det.

   Når P3 til slutt i artikkelen får en kommentar fra en språkprofessor ved UiO som egentlig motsier det redaksjonen har opplyst om ellers i artikkelen, da blir det bare tragikomisk.

  • Vegard Minde

   “Kannke du snurpegjenn smella di, du maser som ett lokkmotiv!”(?).

 13. Hans Adlerblick

  Småligheten og misunnelsen fra resten av landet rammer Oslo/Østlandet gang på gang når det er snakk om å kåre noe som helst.
  Store deler av landet er og har alltid vært rammet av en forbannethet mot alt som er i Oslo og omegn. Det går på utsagn om at ingenting blir produsert eller skapt i Oslo. “Der sitter de fordømte østlendingene bare å suger til seg alle verdiene fra hva vi i andre deler av landet skaper. Det er vi som skaper verdier og har ressursene”.
  Så at oslodialekten er blitt kåret til landets verste kommer egentlig ikke som noen overraskelse med så mange smålige personer fra resten av landet som selv sitter å knoter på en eller annen dialekt som knapt noen andre enn dem selv forstår.
  At Oslo i alle år og mer og mer blir befolket av folk og familier fra de samme distriktene som er negative til Oslo, og slenger skit i øst og vest går tydeligvis hus forbi.
  De er ikke mange familier i distrikts Norge som ikke har familie som har flyttet til Østlandet. Hit trekker de for at det finnes godt betalte jobber og er et bra klima å bo i.
  Har vi som er østlendinger bedt om å få alle hit. Tror ikke det. Vi kan jo klage på at det er på grunn av at alle fra distriktene har flyttet hit, at boligprisene er skrudd latterlig høyt opp.
  Hadde det ikke vært for alle nordlendingene, trøndere, møringer, og vestlendinger, så hadde det jo ikke vært et så trangt og dyrt boligmarked her.
  Et av hatobjektene fra distrikts Norge er jo Bærum. På litt over 50 år har de nå gått fra 50000 mennesker til å bli 120000! Alle skjønner jo at det ikke er fordi bærumsfolk har hatt seg så jæv… mye. De har imidlertid blitt invadert av resten av landet. Allikevel så henger gamle fordommer igjen selv om originale beboere nå er i mindretall. Så det er egentlig helt bak mål med småligheten og fordommene til de som ikke har flyttet.
  Å ikke nok med det! Apropos dialekter. Det orginale bærumspråket er egentlig ganske så bredt. Det sier Bibern for bibel, kjerka for kirke osv.
  I stedsnavnet Hosle sier orginale bærumsfolk navnet med å i stedet for o. Haslum utales egentlig omtrent som Hasjlum. Mens de som har flyttet inn fra huttuheita over hele landet trekker det sammen å sier navnene så dannet og pent at det er skjærer seg i enn opprinnelig innfødt bærumsbeboer. De tror kanskje det er slik de må snakke og oppføre seg.
  Så på mange måter kan man kanskje si at det er familie av de som er i ferd med å ødelegge østlandsdialekten som nå også har stemt negativt om dialekten. De har stemt nei til sin egen familie.
  Skal jeg være ærlig så syntes jeg de fleste dialekter er flotte og har sin sjarm. Setedalsdialekten til han som er med i Jakten på kjærligheten gjør meg nesten rørt. Det er en rein god og flott urørt dialekt.

  • Dagfinn Njøten

   Veeel… Den økonomiske veksten i Norge står ikke Østlandet for. Det er olje-, fiskeri- og industrinæringen. Få (om noen?) av dette finnes i Oslo. Oslo er et “administrasjonshovedsete”. Skulle blitt skralt for øvrige Norge om f.eks. Vestlandet ba om løsrivelse.

   Dine argumenter om “smålighet” faller tilbake på deg selv.

   • Ståle Norum

    Hvor du fått den myten fra egentlig? Og uansett om det stemmer (da alene grunnet oljen), så vil oljen gå tom en dag;)
    Og administrasjonen er bortsett fra Regjering,Storting og Høyesterett plassert rundtomkring i div forblåste fjorder. Hadde du vært i Oslo noen gang(å gå opp og ned Karl Johan tells ikke) hadde du lett fått med deg at den ikke eksisterer ene og alene pågrunnav regjeringskvartalet.

    • Dagfinn Njøten

     Jeg bor i Akershus, så har vært noen ganger i Oslo ja…

   • Hans Adlerblick

    Takk skal du ha! Det kom det.
    Ikke skulle jeg vente så lenge heller!
    Det er egentlig litt deilig å se at det du forventer skal skje skjer. Fyrer seg opp med en gang det blir nevnt hvem som skaper noe i dette landet.
    Hvis du leste hva jeg skrev så hadde du ikke trengt å poengtere poenget ditt. Men det sitter antakeligvis dypt i sjela di at du bare må få det ut. Du er kanskje innflytter du også til Østlandet, men har beholdt grunnsjela fra distriktet.
    Det er alle andre som skaper verdiene!
    Jeg har ikke med et ord skrevet noe om at det er Østlandet som skaper alle verdiene. Jeg skriver at det er hit mange søker å bo. Motivene er sikkert forskjellige, men det er nå hit veldig mange flytter til. Om så det er for å administrere mye av det landet ellers produserer.

   • Eirik Jenssen

    Oljen er en formue, ikke noe som skapes. Så verdiene ligger under havet, å hente den opp er en utgift. Profitten er differansen. Så vestlendingene bør være glad for at de får lønn for å hente den opp, de får altså del i både formuen og de pengene vi må bruke for å hente opp formuen.

    Med fisk blir det annerledes fordi det er en fornybar ressurs. Selvfølgelig, hadde det ikke vært for utskjelte byråkrater ville den nok ha forsvunnet rimelig kjapt om fiskerne kunne tatt opp så mye de selv ønsker.

   • Kreuzfeld

    faktisk så ligger ganske mye av oljenæringen i oslo og på øslandet. Det er mange av ingeniørene som jobber i oslo og omheign. Det er også mange av delene som blir produsert her. Oljen ligger langt ute i havet og er en resurs norge som helhet samarbeider med å ta opp. Det blir veldig dumt å si at en person som sitter å regner på oljeplattformer i stavanger er en større del enn en som sitter å gjør den samme jobben i oslo.

   • trieste

    Hvis Vestlandet hadde bedt om løsrivelse for ca 150 år siden hadde Bergen i dag vært en liten fiskelandsby. Da hadde de ikke kunne slå seg opp på nordnorsk fisk.

    Mye av oljeindustrien styres fra andre deler enn Vestlandet, men for guds skyld la mytene få leve.

   • Jonas Eilertsen

    Nå er da verdiskapningen per capita i Oslo den høyeste i landet, så det blir strengt tatt litt feil å si at det er Vestlandet som skaper den økonomiske veksten i Norge. I realiteten er store deler av landet mer eller mindre subsidiert av Oslo og østlandsområdet, som får mye mindre tilbake i form av infrastruktur osv. enn det skatteseddelen egentlig skulle tilsi.

 14. YourWorstNightmare

  Ikke enig. Den værste, mest irriterende dialekten å høre på tilhører Knut Arild Hareide fra Bømlo i Hordaland. Man knyter seg nesten når man hører ham snakke.

  • HollowStyle

   Nå snakker vel ikke Knut Arild Hareide Bømlo dialekt lenger da. Etter å ha bodd så mange år på Østlandet er den flotte Bømlo dialekten hans ødelagt av østlandsk påvirkning.

 15. Yoran Sandanger

  Herregud, drit i å kritisere dialektene, det er P3 som er dum i hodet og velger å kåre Norges verste dialekt. Hva er det for en holdning? Er P3 styrt av litt kørka tenåringer? For det er vanligvis de som gidder å henge seg opp i hvem som er styggest. Voks opp! Og til alle dere som snakker norsk: vær stolt av dialekten din! Og alle andre, vær stolt av språket ditt! Vi er faen meg ikke på sekstitallet lenger der folk måtte legge om dialekten til riksmål for å bli akseptert i Oslo og Bergen! Skjerpings!

   • Yoran Sandanger

    Ok, jeg skal slappe av. Men det er skikkelig dumt kødd.

   • Termokopp

    Enig.. det er P3, da er det automatisk kødd. Det er lenge siden P3 var bra.

 16. Hans Anton Grønskag

  Norge er rikt som har fire flotte skriftspråk, bokmål, nynorsk, nordsamisk og sørsamisk + en nydelig bukett av dialekter!!!

 17. bjørn andre

  Syns nå heller at det er bergenserene som har den styggeste dialekten

 18. Sosialisme= Usosial politikk

  Oslo dialekt??? Ha ha ha ha…jeg ike forstå nursk…det er jo bare ikke talende utleninger i Oslo…..jeg ler av p3

  • Termokopp

   Hva mener du? At det ikke er talende utlendinger i Oslo? Kjenner flere utlendinger som bor i Oslo, og som taler helt fint.

 19. Jonas Eilertsen

  Måten folk snakker på i hovedstaden kan av og til bikke over i det komiske, som når man prøver å snakke “pent” ved å f.eks. si “jeg tok de med meg” i stedet for “jeg tok dem med meg” og slike ting. Alle dialekter har jo noen særegne grammatiske trekk, men for meg blir det helt feil når voksne folk prøver å høres dannede ut ved å snakke grammatisk ukorrekt. At dialekten skal være Norges styggeste tror jeg allikevel har mer å gjøre med at det er mange der ute som bare misliker byen generelt, av en eller annen grunn.

 20. Smultring

  Det er lættis at Oslo folket tæsja prisen fra Sarpsborg i år ass! For en gjeng med morrap**ere!

 21. DryasAnne

  Oss so snakka eit gyllent målfør tykje ta va gøitt å hør. Dei der tullåt søringan he no bestandi gurgla i ordan om de so va Dagsrevyn eille reportasj frå gamp på Leangen. Glømme itj so lett da kongen va å såg om oss. Va skirenn. Aill gjekk på Landsem treski. Da fekk kongen såddsup. De va itj greit å elaborer på søringzpråk nei, auka, pærra å alt vi he i n, glei ne, kongen likt ta.