Nye trusler mot japanske fildelere

Japanske myndigheter vil spre «falske filer» etter at trusler om bøter og fengsel ikke ga resultater.

Japanske fildelere går enda vanskeligere tider i møte. I fjor høst innførte landet de strengeste antipirat-lovene verden har sett. Blant annet blir folk som driver med ulovlig fildeling og nedlasting av piratkopiert innhold trua med opp mot ti års fengsel.

Nedlasting og fildeling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Nedlasting og fildeling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Tiltakene har imidlertid ikke hatt ønska virkning. Den eneste effekten man har kunnet se så langt er at inntektene til de lovlige tjenestene har gått ned.

«Operation Decoy File»

Nå kommer nye tiltak japanske myndigheter tror skal sette en stopper for piratene, melder Techdirt. I «Operation Decoy File» vil de spre en mengde uekte filer i fildelingsnettverkene. Når folk laster ned disse og tror de for eksempel har henta ned noe deilig musikk, dukker det bare opp en advarsel fra rettighetshavere på skjermen, som vil forsøke å få brukeren på bedre tanker.

Som tiltak er dette ikke spesielt upløyd mark. Ifølge Torrentfreak har denne typen aktivitet i årevis «forsøplet» fildelingsnettverk.

Les også:

Tidligere har rettighetsorganisasjoner forsøkt liknende ting, som da plateselskapet til Madonna spredte en uekte versjon av en populær fil. Da folk åpnet denne etter nedlasting, kom det opp en video med en rasende Madonna som skjelte ut brukerne og spurte «hva faen tror du at du gjør?»

«Brudd på opphavsretten»

I de uekte filene japanske myndigheter i disse dager sender ut heter det blant annet:

«Filer med samme navn som denne har innhold som bryter med opphavsretten når den blir distribuert gjennom fildelingsnettverk som dette».

«Om man med viten og vilje laster ned filer fra nettet som er beskytta av opphavsretten, uten at man har fått lov av rettighetshaveren er det brudd på opphavsretten. Vær vennlig å slutte med dette umiddelbart».

«Fra 1. oktober 2012 vil nedlasting av slikt innhold som også er til salgs være straffbart med en maksimumsstraff på to år i fengsel eller en bot på to millinoer yen [ca. 115.000 kroner, journ. anm.]».

Videre forsøker meldingen å appellere til behovet for å stoppe den ulovlige fildelingen og behovet for å øke kunnskapen blant brukerne, samtidig som den truer med at politiet vil kunne avsløre deres identitet.

Så gjenstår det å se om denne typen meldinger direkte på dataskjermene til nettpirater i Japan vil minske lysten på å fortsette å spre innhold de ikke har betalt for.