nrk.no

«P3 Gull» 2022: Disse er nominert til «Årets gjennombrudd»

Hvilken artist har blitt allemannseie i 2022?

2022 har gitt oss mange nye favoritter, fra soft r&b til rølpete festmusikk. For mange artister ble 2022 året der de endelig slo gjennom og fikk et stort publikum.

Nå er det klart hvem som er nominert til «Årets gjennombrudd»! Vinneren blir bestemt av «P3 Gull»-juryen.

Selve «P3 Gull» arrangeres 26. november på NRK 1 og NRK TV.

De nominerte er:

Beathoven

Amanda Tenfjord

Jonas Benyoub

Aiba

Hedda Mae

Her kan du lese om de nominerte, og hvordan de vil oppsummere 2022:

Beathoven

Beathoven kom på alles lepper da de slapp låta «Stay keeg» med TikTok-kjendisen Henrik Von Grogg i april. De fulgte opp med nok et spennende samarbeid da de slapp sommerlåta «Sør-Afrika» med Capow x 2G noen uker senere.

I september viste de maskerte DJ-ene at de også kan stå på helt egne ben, da de slapp festlåten «Primadonna».

«P3 Gull»-juryen om Beathoven:

Med en rekke livsglade bangers har Beathoven vært blant de fremste fanebærerne av festmodus i 2022.

Den produktive gjengen har fininnstilt siktet, og de leverer til stadighet melodiøse og fengende hits med vinneroppskriften hiphop, pop og livets glade side.

Beathoven står på en scene med en mikrofon i hver hånd. Foran dem er masse publikum. Gutta har på seg en amerikansk collage genser.
PÅ «VG-LISTA»: Beathoven bruker masker og tviholder på identiteten sin. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Mye å feire

– Hva har vært høydepunktet deres i 2022?

– Det har vært flere høydepunkter, «to be fair». Fra tre førsteplasser, til «VG-lista» og å bli nominert til «Årets gjennombrudd» på live radio. Så vi kan si at det har vært mye å feire og mange nye inntrykk. Mer skal det bli.

– Hvor er dere om fem år?

– Om fem år lever foreldrene våre sine beste liv på vår regning, mens vi jobber hardt «everyday».

Amanda Tenfjord:

Halvt greske Amanda Tenfjord representerte Hellas i årets Eurovision med låta «Die Together» og havnet på en åttendeplass. Bare noen dager senere leverte hun eksamen i medisin og ble offisielt lege.

Men legeyrket har blitt lagt på is og utover høsten har det kommet flere singelslipp fra Ålesund-artisten. I oktober kom debutalbumet «In Hindsight».

«P3 Gull»-juryen om Amanda Tenfjord:

Årets jury er bergtatt av det overveldende gjennombruddet til gresk-sunnmøringen Amanda Tenfjord.

Det månedsferske debutalbumet «In Hindsight» er prikken over i-en for et eksepsjonelt innholdsrikt 2022, og tegner bildet av hvor makeløst og modent hennes popunivers har blitt.

Amanda Tenfjrod har på seg en svart lue og en ullgenser og en blå bukse. Hun står på scenen under P3 Aksjonen og synger i mikrofonen.
BÅDE NORSK OG GRESK: På albumet «In Hindsight» er det både engelske og greske tekster. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Spilte på den olympiske stadion

– Hva har vært høydepunktet ditt i 2022?

– Vrient å velge ett, kan jeg velge tre? Å slippe debutalbum var stort for meg, Eurovision var sykt, og å opptre på den olympiske stadion fremfor 28.000 mennesker i Athen var noe jeg alltid kommer til å huske.

– Hvor er du om fem år?

– Ser for meg at jeg bor på en liten plass. I en slags generasjonsbolig med mamma, pappa, mormor, katt og svigers, og har et studio der jeg jobber på mitt 3.(?) album. Eller kanskje det er mer om sånn 20 år. Aner ikke.

Jonas Benyoub

Jonas Benyoub har gitt ut musikk i flere år, men det er i 2022 han har fått sitt virkelige gjennombrudd. Det begynte med et vers på låta «Fairuz/baraf» på Karpes «Omar Sheriff»-prosjekt. Han fikk også være med duoen på deres «10xSpektrum»-konsertserie i august.

Jonas ga også ut sitt debutalbum «ZeroLove» i april og fulgte opp med singelen «Spor i snøen» og en deluxe-versjon av albumet i oktober.

«P3 Gull»-juryen om Jonas Benyoub:

Med et enormt rap-talent og tekster som reflekterer en virkelighet mange kan kjenne seg igjen i, har han virkelig truffet en nerve hos det norske folk i år. 

Ved å tørre å være ærlig og sårbar, hardtslående og stoisk, tror vi Jonas Benyoub vil stå stødig i det norske musikklandskapet fremover.

jONAS bENYOUB STÅR på scenen med mikken i munnen. Han har på seg en kortarmet skjorte og solbriller.
DIN FAVORITTRAPPERS FAVORITTRAPPER: Jonas Benyoub vant prisen «Årets stjerneskudd» under Bylarm 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Vil til Marokko

– Hva har vært høydepunktet ditt i 2022?

– Spektrum og debutalbum var nok store høydepunkter for meg. Men Bylarm var også en fin opplevelse og ikke minst mottagelse.

– Hvor er du om fem år?

– Om fem år har jeg forhåpentligvis sluppet 2–3 album til og spilt gode turnéer landet rundt. Om fem år har jeg også sluppet et eller flere internasjonale prosjekter eller med internasjonale artister og spilt konserter rundt i Europa og i Marokko. Med consistency og disiplin skal jeg få det til, in sha’ allah.

Aiba

Aibas låt «Sympati» gikk rett inn på første plass på Spotify top 50 da den ble sluppet i mars. R&b-artisten fra Kalbakken har senere også sluppet singlene «Fredag», «Jeg vet» og «Videre», som alle har fått gode plasseringer på top 50.

«P3 Gull»-juryen om Aiba:

Juryen har latt seg imponere av Aiba sin lekre pop-r&b.

Lydbildet er frisk og melodiene vilt fengende. De inderlige tekstene treffer rett i hjertet når de formidles med den sårbare og følsomme vokalen til Aiba. 

Aiba står på en scene under P3 Aksjonen med en mikrofon. Han har baggie svarte bukser og en svart jakke med glidelås.
TIKTOK-PROMO: Aiba har 25 tusen følgere på den populære appen. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Skjønte hvor stor «Sympati» har blitt

– Hva har vært høydepunktet ditt i 2022?

– Høydepunktet må enten være det å våkne til at låta mi hadde hoppa rett inn i Norge top 10 eller å stå på «VG-lista»-scenen. Kanskje «VG-lista», for da fikk man et mye større innblikk i hvor stor låta egentlig er.

– Hvor er du om fem år?

– Forhåpentligvis enda mer glad enn det jeg er nå. Karrieremessig så har jeg nok utvidet det til nye nivåer, så får vi vel se hvor stort.

Hedda Mae

Hedda Mae var med i NRK-programmet «De neste» i 2021. I 2022 har hun sluppet EP-en «This might get loud» som blant annet inneholdt hitlåtene «Rhythm to Myself», «Another stranger» og «It ain’t you».

«P3 Gull»-juryen om Hedda Mae:

Med et lekent og sprudlende uttrykk, og sin retroinspirerte pop, har Hedda Mae blitt et navn å regne med i musikknorge.

Gjennom tekster og melodilinjer som til tider gjør det umulig å ikke trekke på smilebåndet, har artisten ikke bare servert oss flere låter av høy kvalitet, men også sørget for at publikum har en sikker kilde til positiv og god energi.

Hedda Mae har på seg en denim-topp og synger i en mikrofon. Hun har kort hår.
EFFEKTIV POP: Hedda Mae spilte på Sentrum Scene under Bylarm i år. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Legendetur med en legendegjeng

– Hva har vært høydepunktet ditt i 2022?

– Jeg har fått spille litt i utlandet i år, noe som har vært sjukt stas og ganske nytt for meg. Selve høydepunktet må nok bli da vi spilte på bransjefestivalen Spot i Århus. Jeg ble veldig overrasket over hvor mange det var som kom og som kunne låtene. Ikke minst, så var det en legendetur med en legendegjeng.

– Hvor er du om fem år?

– Om fem år jobber jeg med et tredje album som jeg skal ta med på slippturné i resten av verden, og synes forhåpentligvis at det er like gøy og givende å drive med musikk som jeg gjør nå. Hehe.

Selve «P3 Gull» arrangeres 26. november på NRK 1 og NRK TV.

Journalister: Espen Roness og Sjur Systad Tyssen
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis
Foto, toppbilder: Promo / Plateselskap

MER OM «P3 GULL»:

Siste fra P3.no: