nrk.no

Dette er de nominerte til «Årets gjennombrudd»

Det er ikke lenge til «P3 Gull» går av stabelen! Nå er det klart hvem som kniver om prisen «Årets gjennombrudd».

2023 har gitt oss flere nye navn på hitlistene og masse ny musikk. De fem nominerte har utmerket seg spesielt med å utvide sitt publikum og berike den norske musikken med sine særegenheter.

Vinneren av «Årets gjennombrudd» blir bestemt av «P3 Gull»-juryen.

Selve «P3 Gull» arrangeres den 24. november. Du kan følge sendingen direkte på NRK1, P3.no eller i NRK TV.

De nominerte til «Årets gjennombrudd» er:

Rambow

Alessandra

Lille Caesar

Aden Foyer

Michelle Ullestad

P3.no har tatt en prat med hver av artistene om nominasjonen, året som har gått og planene for 2024:

Rambow sitter foran et ensfarget backdrop, som om det skulle vært et skolekatalogfoto. 
Med begge hendene ut til hver sin side, capsen på snei og et spørrende blikk er det som han sier "What" til kameraet. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Rambow» og «P3 Gull 24.11.23».

Rambow

Alder: 20 år
Fra: Oslo
Debut: 2020 – «Take 1»

Simon Tedros Negash, alias Rambow, ble «Årets Urørt» som 17-åring. Musikkatalogen hans er fylt med flere musikksamarbeid enn antallet landslagsmål Haaland har scoret (27). I vår slapp han debutalbumet «Mager Men Metter Mager», som P3s anmelder ga en femmer.

Nært bilde av Rambow som skuler utover publikum, som ikke er i bildet. Han har kort hår og har på en atletisk grå t-skjorte. Scenelysene og bakteppet smelter inni hverandre til et beige
FLOW: Rambow på scenen under Slottsfjell-festivalen i Tønsberg i 2022. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Kan jeg expose?

Hvordan føles det å ha blitt nominert, Rambow? 

– Det er deilig og det motiverer meg til å jobbe mer. 

Videre forteller Rambow at hvis han skal trekke frem noen høydepunkt fra året, må det bli musikkvideoinnspillingen på E6 og konserten han hadde på Sentrum Scene.

Når P3.no snakker med Rambow over telefon er også manageren på linjen. Rambow er litt usikker på om han kan røpe hva som venter.

Rambow: – Kan jeg expose? 

Manager Akram: – Du kan få si at du har et prosjekt på gang. Det er lov det. 

– Album nummer to er klart til å slippes. Det er bare til å gjøre seg klar for «heat».  

Etter en liten bommert på alderen til Emma Steinbakken i en annen «P3 Gull»-sak forsikrer P3.no seg om Rambows alder.

– Det er veldig bra at du får riktig alder, for det er noen andre som har skrevet feil. Og det gjør det vanskelig for Simon å komme seg på for eksempel nattklubb, sier manager Akram med latter i stemmen.

Allesandra ser nesten ned på kamera med halvåpne øyne. Hun er ikledd en svart dressjakke og har en svart skinnhanske på hånden hun har plassert under haken. Det er en effekt over hele bildet som at hun er  i fart. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Alessandra» og «P3 Gull 24.11.23».

Alessandra

Alder: 21 år
Fra: Italia/Norge
Debut: 2023 – «Queen of Kings»

Alessandra Mele representerte fedrelandet vårt under Eurovision i år. Selv om hun har holdt på med musikk siden hun var barn, har hun ikke sluppet egen musikk før i år. I tillegg til «P3 Gull»-nominasjonen er hun også nominert til MTVs pris «Best Nordic Act», som Sigrid vant i fjor.

Alessandra under opptredenen sin i Eurovision-finalen. Hun er ikledd mørkegrønn og korsett i glitrende gull stoff. Bak henne er det blått scenelys. Håret er i en høy hestehale med tykt hår og hun har tynne hoop-øreringer.
I LIVERPOOL: Alessandra representerte Norge under Eurovision i vår. Foto: Ulrik Kramer, NRK.

– Jeg er en kjempeambisiøs liten dame

Hvordan føles det å være nominert, Alessandra?

– Jeg håpet at det skulle skje, og så skjedde det. Så jeg er veldig, veldig glad.  

Hun trekker frem Eurovision og låten «Queen of Kings» som to høydepunkt fra 2023, i tillegg til den positive responsen hun har fått på låten.

– Det var ikke bare et høydepunkt, men starten på denne magiske drømmen.  

Hun skal starte 2024 med turné i Europa og det gleder hun seg til:

– Jeg er en kjempeambisiøs liten dame som har mål om å nå samme storhet som Ariana Grande og Taylor Swift.

Et kornete bilde av Lille Caesar som sitter på en stol med hodet liggende i venstre hånd som han hviler på låret. Bak ham er trer og blå fjell i tillegg til en flamme. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Lille Caesar» og «P3 Gull 24.11.23».

Lille Caesar

Alder: 18 år
Fra: Drammen
Debut: 2022 – «De andre»

Etter å ha skrevet sanger på engelsk valgte Adam Gryting, som han egentlig heter, å gå over til norsk i 2022. Etter debuten «De andre» har han gitt ut flere singler, blant annet låten «Laken» sammen med Aiba og «Brenner» som har over 3 millioner avspillinger på Spotify.

Lille Caesar fra siden under P3Live opptreden. Han synger inderlig inn i mikrofonen han holder i hånden. Han lyses opp av rødt lys bakfra. Han er ikledd en mørkelilla skjorte og har rufsete hår.
BRENNENDE BRA: Lille Caesar under «P3Live» tidligere i høst. Foto: Jonathan Vivaas Kise for NRK P3.

– Sette navnet mitt på lista

Hvordan føles det å være nominert, Lille Caesar? 

– Det føles litt ut som kjærlighet, ass. Det er deilig å få bekreftelse på at jeg har gjort noe bra. Det er litt som å få en god karakter på en prøve, liksom. Veldig deilig.

– Har du noen mål for 2024?

– Jeg skal lage masse, masse musikk. For meg handler det ikke bare om å tjene penger, men å ha noe ekte å komme med. En greie som ingen andre kan skape. Og virkelig sette navnet mitt på lista. Det er målet.  

I tillegg til å lage musikken er konserter noe som står artisten nært. Lille Caesar opptrådte for første gang som 11-åring og har ikke stoppet siden. I sommer sto han på scenen på både VG-lista og Norway Cup.

– Jeg vet ikke hvilken av dem som var gøyest. Altså, VG-lista var helt sykt, men jeg husker det ikke engang. Under Norway Cup var jeg kanskje mer vant til til så mange folk og klarte å nyte det mer.

Han trekker også frem at alt rundt låten «Brenner» som et høydepunkt fra i år, og at responsen han fikk var «insane».

Aden er ikledd en hvit strikket genser med fluffy grafikkaktige bokser i hvitt og lyseblått med en svart strikket høy hals under. Han ser til venstre og bak ham er hav og fjell i ulike blå nyanser. Bildet er kornete og gir en nostalgisk følelse. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Aden Foyer» og «P3 Gull 24.11.23».

Aden Foyer

Alder: 27 år
Fra: Oslo
Debut: 2022 – «The Ballet Girl»

Jonas Mjåset (27) slapp for første gang musikk under aliaset Aden Foyer i fjor høst. Tidligere har han lagd dansemusikk under navnet Jonas Aden. Sangen «The Ballet Girl» gikk viralt på TikTok og har klatret opp på flere topp-50-lister rundt om i Europa.

Aden står foran en turkis mønstrete vegg. Ikledd en litt oversized brunoransje frakk. Han ser intetsigende bort fra kamera. Han er litt rufsete på håret og har kort skjegg.
OVERGANG: Jonas har tidligere lagd musikk som DJ og vært produsent. Foto: Håvard Sandvik, NRK P3

– Enormt sjokk

Hvordan føles det å være nominert, Aden? 

– Det var et enormt sjokk å bli nominert til årets gjennombrudd.

– Har du et høydepunkt fra året så langt?

Ja, den første konserten der jeg opptrådte som Aden Foyer i Frankrike. På stadionen i Nimes var det over 10.000 mennesker tilstede, og 4 millioner seere så konserten live på TV. Det var første gang jeg sang for flere enn fire personer på en gang.

Videre forteller Aden at han alltid har drømt om å gi ut et album.

Det er kanskje det som er planen i 2024?

– Det er mitt største mål, å lage og gi ut et album jeg er stolt av.

Michelle ser inn i kamera med sine brune, nesten svarte øyne. Hun ser redd og tøff ut på samme tid. Mest tøff. Hun har glitter på øyelokkene og en svart jakke med neon striper på ermene. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Michelle Ullestad» og «P3 Gull 24.11.23».

Michelle Ullestad

Alder: 29 år
Fra: Voss
Debut: 2019 – «Åpen igjen»

Vinneren av fjorårets «Urørtfinale», Michelle Ullestad, har siden seieren gitt ut flere singler. «La meg ligge» har gått som en farsott på radio i år. Sommeren var fylt med norske festivalkonserter og høsten med norgesturné og utgivelsen av debutalbumet «Ingenting varer evig».

Michelle fra siden under «P3Live». Hun er ikledd en oversized windbreaker og matchende «visor» i gul og svart. Hun er opplyst i rosa og bandet står i bakgrunnen som er litt uklar.
SÅRBAR OG SELVSIKKER: Michelle Ullestad under «P3Live» tidligere i høst. Foto: Jonathan Vivaas Kise for NRK P3.

– Jeg gleder meg til alle får vite det

Hvordan føles det å være nominert, Michelle? 

– Det føles litt surrealistisk. Og selvfølgelig veldig bra. Jeg gleder meg til alle skal få vite det, for nå er det hemmelig.

– Har du noen høydepunkt fra karrieren i år? 

– Det var en gøy festivalsommer, der vi fikk spille over nesten hele Norge. Noe av det jeg elsker med live-konserter, er at det er noe på spill. Og publikum når de synger tilbake ordene som jeg har skrevet. Det er en veldig spesiell følelse.

I tillegg til disse gode minnene, som Michelle oppsummerer som «kanskje det mest høydepunktete i år», trekker hun også frem alt det som foregår akkurat nå – med nominasjonen, hennes første album og turné i Norge.

– Det har bare vært veldig kjekt å få lov til å lage musikk og kose meg. Samtidig som jeg finner ut av de greiene her, litt etter litt.  

Juryens begrunnelse:

De nominerte i kategorien «Årets gjennombrudd» har blitt kjent for et større publikum og markert seg spesifikt gjennom særegne uttrykk, høy aktivitet og mye oppmerksomhet. Artistene er dyktige innenfor sin sjanger, de er nyskapende og beriker norsk musikk. Blant de nominerte har noen slått gjennom umiddelbart med låter som har engasjert svært mange, mens andre har bygd opp en fanskare over tid og deretter nådd nye høyder og et nytt publikum. Artistene har alle hatt en blomstrende utvikling som har ført til et tydelig artistuttrykk og et gjennombrudd i året som har vært. Juryen gleder seg til å følge dem videre.


Juryen har bestått av P3s musikkredaksjon og programlederne som jobber tettest med P3-musikken på radio og podkast. Juryleder er P3s musikksjef Ida Eline Tangen. 

Journalist: Astri Aspen
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis
Foto, toppbilder: Promo / Plateselskap

MER OM «P3 GULL»:

Siste fra P3.no: