nrk.no

Pokémon-bling og proteinshake: Dette er kjendisenes verste pengesmeller

Disse kjøpene kunne de heller ha ofret til «P3aksjonen».

«P3aksjonen» er over for denne gang. I år samlet aksjonen inn til Plan Norge og deres arbeid med å bekjempe barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Etter 100 timer direktesendt radio og stream har vårt fantastiske publikum sammen donert den HELT VILLE summen 8.560.022,-

På reisen har kjente fjes fra fjernt og nært tatt turen innom glassburet i Trondheim, og i aksjonens ånd har vi stilt dem et par spørsmål om menneskerettigheter, sløsing av penger og hva de hadde fryktet om de var programledere for «P3aksjonen».

Se høydepunktene fra aksjonen her!

Bulbasaur-smykke til flere tusen

Kjartan Lauritzen, som selv sier han ikke er spesielt politisk engasjert, hadde flere tanker om nettopp menneskerettigheter.

– Menneskerettigheter er menneskerettigheter for en grunn. Alle er viktige. I Norge er jeg for en human ruspolitikk, men rundt omkring i verden er det andre ting som er mer seriøse.

Fredag var han innom aksjonen som gjesteprogramleder, der han blant annet møtte sin frykt for elektriske støt og fikk skyte på Henrik med paintballgevær.

Så til det store spørsmålet:

– Hva kan vi i Norge gjøre for å få en bedre verden for alle? 

– For hele verden? Oi helvete! Gi mer penger. Vi er jo et land som har masse ressurser, så å bruke de ressursene på noe positivt og gi litt til andre som ikke har det så bra som oss. 

Henrik smiler mens han holder frem et grønt smykke formet som pokemonkarakteren bulbasaur.
KJARTAN LAURITZEN: Balestrandingen med Pokemonsmykket på aksjonen. Foto: NRK P3

Musikkartisten innrømmer å ha brukt noen saftige summer i løpet av sine artistår:

Blant annet på et Bulbasaur-smykke til flere tusen.

– Det er gull med krystaller på, og det kostet 5000 kroner. Er ikke såå galt. Men jeg er en gnien person, så jeg bruker liksom ikke så mye penger. Det er den eneste gaven jeg har kjøpt til meg selv siden jeg begynte med musikk.

I ekte vestlendingsstil er Lauritzen altså ganske tilbakeholden med penger – mener han selv – med unntak av noen essensielle kjøp.

– Denne buksen er fra Biltema liksom. Jeg kjøpte en båt til 60.000 kroner, men den er jo også skamfet. Angrer ikke på den heller. Gambling er vel det dummeste da kanskje.   

– Programlederne i «P3aksjonen» får gjennomgå hvert år. Hvis det var deg, hva er den verste forvandlingen du kunne tenke deg? 

– R.Kelly, ler Lauritzen.

– Det eller Hitler? Nei, jeg vet ikke jeg. Hitler var en morder og en gal mann, men R.Kelly var bare en jæææææævla gris. Jeg ville ikke vært R.Kelly, bestemte han seg til slutt for.  

Martin Maria poserer med rare grimaser
MARIA STAVANG: Natt til søndag teamet Maria opp med Martin for å lage humorshow. Foto: NRK P3

– Gi bort alle pengene våre!

– Jeg går for skole, svarte Maria Stavang da hun ble spurt om hvilke menneskerettigheter som er viktigst for henne.

Bergenseren hadde nettopp begynt på det som skulle bli en av de mest kvalmende natt-sendingene fra buret. I likhet med Lauritzen, mener hun at vi gjerne kan bruke av oljefondet for å hjelpe mennesker i nød.

– Det vi må gjøre for å få en bedre verden er å bare gi bort alle pengene våre. Vi har masse penger, folk har ikke det. Gi de vekk.

Hennes egne penger har derimot gått til litt forskjellig.

– Det dummeste jeg har brukt penger på var et korsett. Jeg trodde det skulle se kult ut, fordi det var «in». 400 kroner! Det er bare elendig. Jeg skjønner ikke hva jeg tenkte i den prosessen. Det kunne jeg ha gitt til «P3aksjonen», innrømmer hun.

– De vondeste 1200 kronene

– Jeg tar en kontroversiell stand her og sier at jeg er imot barneekteskap, sa Karsten Blom som var gjesteprogramleder på lørdag.  

– Hva burde være temaet for «P3aksjonen» neste år? 

– Kanskje, sånn som trenden er satt nå, å hjelpe noen i flomutsatte områder. Jeg mener også at vi bør hjelpe folk i krigsutsatte områder. Typ, hjelpe å bygge opp Palestina og Gaza igjen.  

Den drevne «4ETG»-profilen, mener også at vi godt kunne ha delt av Norges pengesekk.

– Vi kunne vel satt av litt mer av oljefondet for å hjelpe folk. Investere pengene i noe mer etisk. 

Karsten smiler mot medprogramlederne
KARSTEN BLOMVIK: «4ETG»-profilen bidro til aksjonen med humoristiske påfunn. Foto: NRK P3

Blomviks verste pengesmell var en som ble gjort i hui og hast.

– Jeg kjøpte en dårlig pre-workout, da jeg begynte å trene. Da jeg var på nettsidene var det sånn «Limited Offer: 20 hours» så da kjøpte jeg 7 stykker, forteller Blomvik.

– «Extreme! Get ripped». Jeg var helt ny i fitness-verdenen og ble lurt av «Sixpack Abs» på Youtube, sa en smått skamfull gjesteprogramleder. 

– Men jeg spiste bare en halv av en av dem. Så da mista jeg sånn 1200 kroner tror jeg. Det gjør meg ennå vondt.

I liket med «P3aksjonen» sine programledere er stavangergutten godt vant med å gjennomgå forvandlinger.

– Jeg har jo vært Shrek, og det synes jeg var veldig gøy. Jeg koste meg med den, så den er ikke fryktelig for meg. Å springe rundt i skogen som Shrek var en helt nydelig opplevelse. 

Det verste derimot, er i likhet med Martin, å bli en kvinnelig, sassy pop-artist.

– Jeg tror kanskje Ariana Grande. Jeg tror jeg hadde slitt med det. Slitt med å stå inne for å være Ariana Grande. 

Hva er vanskelig med det? Den lange hestehalen som hele tiden er i veien? 

– Veldig trang kjole. Det er ikke min vibe. 

Martin, Tore, Henrik og Adelina poserer smilende sammen i studio
TORE SAGEN: Lives andre andre halvdel tok over rollen som programleder i «Lørdagsrådet». Foto: NRK P3

Nekter å gå med SS-uniform

– Jeg har ikke noen prioriteringsliste over hva som engasjerer meg mest innen menneskerettighetssaker. Men: Dødsstraff! Det synes jeg er ganske jævlig, forteller komiker og programleder Tore Sagen.

Samtidig tror han at vi kan bidra til et bedre samfunn ved å stemme på de riktige partiene – og grunnlegge en stiftelse.

– Kanskje vi kan gjøre litt mer sånn som de gjør i USA, arrangere store charity-arrangementer! Der man auksjonerer bort dates og sånn. Det er jo helt forferdelig, så jeg kommer ikke til å gjøre det, men hvis Christian Ringnes arrangerer det? Jeg kommer ikke til å stille, altså, men jeg stiller herved med idéeen.

Siden Live var hjemme med sykt barn, tok Sagen over rollen som programleder i «Lørdagsrådet» under aksjonen.

– Hvis jeg hadde måttet gå med en SS-uniform en hel dag, så ville det vært kjipt, svarer han på hva han absolutt ikke kunne ha gjort som programleder i «P3aksjonen».  

Martin holder rundt Kamelen mens han synger
KAMELEN: Artisten framførte rap med Martin. Foto NRK P3

Sløste bort 10.000,- på Boratshow

– Nei, men hva kan vi gjøre for at ting skal bli bedre? Ta vare på hverandre istedenfor å skyte på hverandre, mener Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som «Kamelen».

Onsdag kveld var rapperen innom en spent programledergjeng som nylig hadde startet på den 100 timer lange aksjonen.

Selv er han ikke fremmed for å sløse med penger, og innrømmer at han kanskje kunne ha brukt pengene sine på andre ting, slik som årets innsamling.

– Jeg har brukt penger på jævlig mye dumt. Jeg fikk en kompis som hadde bursdag til å ta på seg Borat-drakt på bursdagen sin, på et utested som han driver. Avtalen var at hvis han gjorde det så skulle jeg kjøpe drikke for 10.000 i baren hans. De kunne heller gått til «P3aksjonen».  

Ulrikke Brandstorp ler
ULRIKKE BRANDSTORP: Musikalartisten var gjesteprogramleder siste dag av «P3aksjonen». Foto: NRK P3

Brenner for skeives rettigheter

For musikalartist Ulrikke Brandstorp er det viktig at alle blir sett, men det er særlig to menneskerettigheter hun brenner for.

– Skeives rettigheter, og kvinners rett til å bestemme over egen kropp ligger hjertet mitt nært, forteller musikalartist Ulrikke Brandstorp.

Artisten bidro som medprogramleder siste dag av «P3aksjonen». Hun tror økt kunnskap, og økt åpenhet for å lære om det som kanskje er litt ukjent og nytt for oss vil gjøre verden rundt oss bedre for alle sammen – både lokalt og globalt.

For henne hadde den verste utfordringen vært noe som kunne ødelagt karrieren hennes.

– Det hadde jo gjort sminkejobben før opptredener på scenen litt ekstra utfordrende hvis jeg for eksempel fikk tatovert en svær flodhest i panna!

Kamara spiser en enorm bifftomat
KAMARA: Pop-artisten leverte under «P3aksjonen» 2021. Foto: NRK P3

– 50 spenn kan være med å forvandle livet til et barn

For pop-dronningen, Fatumata Kamara, er menneskerettigheter en viktig kampsak. Gjesteprogramlederen tok turen til Trondheim dag to av aksjonen, og hun ser flere problematiske tendenser i samfunnet hun mener vi må ta et oppgjør med.

– Barneekteskap, human trafficking og ulovlig sex-arbeid der det går utover andre mennesker. Dette er noe som gjør meg skikkelig engasjert.  

Bergenseren forteller at hun bruker altfor mye penger på snus, og tror vi kan bli bedre på å dele av pengesekken i Norge.

– Liksom, det å sende ned 50 spenn kan være med å forvandle livet til et barn – eller to, eller tre. Det kan gjøre en stor forskjell! 

Synne Vo synger lidenskapelig, omkranset av rødlig lys
SYNNE VO: Det ble magisk stemning i studio da Synne begynte å synge. Foto: NRK P3

Det er vanskelig å velge

For artisten Synne Vo er det vanskelig å bestemme seg for én sak.

Det er vanskelig å velge. Jeg syntes jo utdanning er veldig viktig for det er det vi trenger for å drive ting fremover. Men alt er jo så viktig! 

Det er et veldig stort spørsmål. Men jeg syntes jo at barn sine rettigheter er veldig viktig. Hvis barn ikke får utdannelse så vet de ikke hva de har krav på. Det er også roten på mange andre problemer.  

Hun tror det er viktig at vi i Norge må ta innover oss alle urettferdigheter som skjer.

– Det er veldig klisje med en sånn «du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv», men det er jo veldig relevant. Vi har veldig lett for å distansere oss fra det grusomme som skjer. Men å sette oss inn i det som skjer, ja. Det kunne like gjerne være oss. Det er jo bare flaks at vi er født i Norge. 

– Hva er det dummeste du noen gang har brukt penger på? 

– Oiii, jeg har brukt penger på alt for mye dumt. Jeg er jo støttemedlem på SATS også. Betaler 600 i måneden, og har vært der to ganger denne måneden.

LES MER FRA «P3AKSJONEN»:

Siste fra P3.no: