De siste årene er det blitt gjort ganske mye forskning på hvordan vi forholder oss til opphavsretten på nettet.
Vi har blant annet fått flere indisier på at de verste piratene faktisk også er de beste kundene. En undersøkelse viste at ulovlig nedlasting trolig ikke skader omsetninga til platebransjen, mens bransjens egen organisasjon avfeide disse tallene som «feil og misvisende».
- Les også: Norge er en piratversting
Tjener bedre
Nå gir enda en undersøkelse oss ny innsikt i hvem fildelerne og piratene egentlig er.
Studien, gjennomført i Australia av APRA (Australasian Performing Right Association), forteller nemlig at den gjennomsnittlige nettpiraten der har høyere utdanning og tjener bedre enn resten av befolkninga.
Like overraskende er det kanskje ikke at den jevne pirat gjerne er ganske ung, helst under 30 år.
Tallene forteller ifølge Torrentfreak at nesten en tredjedel (30 prosent) av de som oppgir å laste ned ulovlig kommer fra en husholdning med over 100.000 australske dollar i inntekter. En gjennomsnittsfamilie «down under» tjener omkring 43.000 dollar i året.
27 prosent av de spurte kom fra hjem med inntekter mellom 60 og 100.000 dollar og 14 prosent fra husholdninger med under 40.000 i inntekter.
I tillegg viser studien at 44 prosent av de spurte som fortalte at de dreiv med piratvirksomhet på nettet var under 30 år. For de over 50 sier «bare» 11 prosent at de driver med slikt.
Omtrent som gjennomsnittet
Den gjennomsnittlige nettpiraten er heller ikke dårligere utdannet enn gjennomsnittet. Omkring 25 prosent av de spurte hadde universitetsutdanning – omtrent som gjennomsnittet i den australske befolkninga.
Så kan man spørre seg hva dette kommer av. Dersom Torrentfreaks konklusjoner stemmer vil dette være lett overførbart til Norge. De resonerer seg fram til at folk med høyere inntekter også har god tilgang til god teknologi, dyre datamaskiner, smarttelefoner og god båndbredde.
Eller er de bare bortskjemte, har dårlig moral, eller vet de rett og slett ikke hva de driver med?