nrk.no

Sa at homofili var en synd. Nå står tiktokeren Levi (21) selv frem som homofil

Tidligere jesusinfluenser Levi-Johan Ellingsen Holm (21) angrer på mye av det han sa til de mange tusen følgerne sine.

– Jeg er kristen og homofil. Så nå kommer jeg ut av skapet, og jeg håper at jeg kan bli litt mer stolt av det når jeg får bort den skyldfølelsen.

Det sa Levi til sine 60.000 følgere i en TikTok-video.

I videoen, som ble publisert i starten av juni, snakker Levi om hvor skummelt han synes det er å komme ut av skapet.

UT AV SKAPET: Levi kom ut av skapet i en TikTok-video.

Holdt legningen skjult i seks år

21-åringen fra Øyer har visst at han var homofil siden han var 15 år gammel, men har holdt legningen sin skjult.

– Jeg hatet meg selv fordi jeg ikke klarte å stå opp for meg selv, sier Levi til P3.no.

Nå har han farget håret rosa, lager iskaffe i regnbuens farger og feirer pride for første gang.

Troen på Gud har Levi bevart, men han har bestemt seg for å ikke dele så mye kristent innhold i sosiale medier lenger. Han ønsker ikke presse kristendommen på andre slik han sier at han gjorde før.

Skammen han kjenner på rundt legningen, tar han opp i flere TikTok-poster.

– Jeg føler helt ærlig på en skikkelig skyldfølelse over å være homofil på grunn av den troa jeg har. Og fordi jeg har blitt fortalt at homofili ikke er greit, sier han i en annen video.

Det er et budskap Levi også selv har bidratt til.

Tidligere har 21-åringen, sammen med andre kristne tiktokere, ytret at homofile som lever ut legningen sin ikke kommer til himmelen.

Men nå forteller Levi at han aldri mente det han sa.

FORVENTNINGSPRESS: Levi forteller at han følte han sviktet og skuffet både familie og venner da han kom ut som homofil. Foto: Ingrid Holm

Angrer

Levi ble kjent med influenserne Martin Hansen (20) og Kim Dánial Marthinsen (28) gjennom TikTok for snaue to år siden. De ble alle en del av den kjente TikTok-kontoen, «Jesusinflu1serne».

Kompisgjengen hadde tilsynelatende samme kristenkonservative syn på blant annet homofili. Disse meningene delte de med følgerne.

Som jesusinfluenser sa Levi flere ting han angrer på nå.

– Jeg håper ingen hater på meg fordi jeg bytter så mange meninger. På den tiden klarte jeg ikke å ha mine egne meninger, så jeg lot som om jeg var enig med alle andre. Jeg har alltid tenkt «det er ikke det du mener, Levi». Men nå har jeg min egen mening, forklarer han i en telefonsamtale med P3.no.

Nå forteller han følgerne sine om sitt egentlige syn.

– Min egentlige mening er at det ikke er en synd å være homofil eller lesbisk. Gud elsker oss grenseløst uansett, sier Levi i en TikTok-video hvor han tar et oppgjør med det han har sagt tidligere.

Tror Gud kan endre homofile følelser

Levi er ikke den eneste av jesusinfluenserne som har snakket ut om homofile følelser.

Martin er det han selv kaller «eks-homofil». Etter et møte med Gud tidlig i tenårene, hevder han at Gud tok vekk homofile følelser, skyld og depresjon.

– Jeg tror absolutt Gud kan endre homofile følelser, men jeg tror ikke Han gjør det med alle fordi Han møter alle forskjellig, sier Martin til P3.no.

Les mer om hvordan Martin hevder å ha blitt fri fra sine homofile følelser.

Martin står i et rom med beige vegger. Han smiler bredt til kameraet.
SVIKTET: Martin Hansen fra Tangen er en del av jesusinfluenserne. Han føler seg sviktet av Levi, men mener man kan være venner selv om man har ulike meninger. Foto: Jeanette Kvernevik Taralrud

Levi forteller nå at han synes ytringene til Martin er farlige. Han tror Martin potensielt bidrar til at unge folk får det enda vanskeligere med å leve ut legningen sin.

– Det kan ødelegge så mange mennesker, og det sier jeg av erfaring, sier Levi.

Til dette svarer Martin:

– Fra min side er det ingen intensjon om at andre skal føle seg dårlig. Men jeg vil bare fortelle min historie.

Ytringene Levi omtaler som farlige, var hans egne for bare ett år siden.

– Jeg har fremmet ganske farlige meninger jeg også, som jeg egentlig ikke har ment. Nå som jeg står på sidelinja og ser på alt de legger ut, forstår jeg hva følgerne mente med at det var et farlig budskap, forteller Levi.

Glad for ærligheten

En som har kritisert jesusinfluenserne for uttalelsene rundt seksuell legning, er Ole Johannes Ferkingstad (25), som både er kristen og homofil.

Ole står på en steinstrand med hav og bølger bak seg. Han smiler til kameraet og ha på seg en stripete hvit og mørkeblå skjorte.
UNNSKYLDNING: Ole Johannes Ferkingstad er kristen og homofil. Han er glad Levi har unnskyldt seg for det han har sagt før og heier på ham. Foto: Maya Sensky Sølhusvik.

– Det de fronter kan få barn og unge til å slite og legge lokk på følelsene sine. Det kan få alvorlige konsekvenser. Mange kan få store psykiske problemer av å stenge inne slike følelser, har Ole tidligere uttalt til P3.no.

25-åringen med karmøydialekt har snakket litt med Levi tidligere. Han synes det er bra at Levi velger å følge følelsene sine.

– Jeg vet hvor vanskelig det har vært for ham å åpne seg opp til andre mennesker, avslører han før han fortsetter:

– Måten ting har blitt gjort på er litt uheldig. Men han har lagt seg flat, sagt unnskyld og er opptatt av å gjøre det rette videre.

Da Levi til slutt bestemte seg for å «stå på egne bein» og fortelle andre om nyheten, tok han avstand fra Martin og Kim Dánial. På sensommeren i fjor meldte han seg ut av jesusinfluenserne.

– Jeg synes det var ukomfortabelt å være rundt dem. Jeg klarte liksom ikke å senke skuldrene helt.

Følgerne hans ante ugler i mosen og spurte hvorfor vennskapet mellom de tre influenserne ikke var like synlig på TikTok lenger.

Det ga Levi følgerne svar på. Og det er her TikTok-oppgjøret starter.

TikTok-oppgjøret

Levi fortalte følgerne sine at han synes det var vanskelig å fortsette og henge med kameratene fordi de mener at homofilt samliv er galt.

Både Kim Dánial og Martin svarte Levi på hver sine kontoer:

– Det er veldig trist at Levi ikke føler seg velkommen i vårt nærvær. Både Kim Dánial og jeg elsker Levi som en bror i Herren, sier Martin i én av tre responsvideoer han la ut for bare noen dager siden.

Til P3.no forteller både Martin og Kim Dánial at de skulle ønske Levi fortalte hvordan han hadde det til dem, før han fortalte det til følgerne sine.

LEI SEG: Kim Dánial forteller at han ble lei seg da Levi fortalte følgerne sine at han ikke ønsker kontakt med han og Martin lengre. Skjermbilde av Instagram, 21.06.21.

– Kan du forstå at det er vanskelig for Levi å være kompis med noen som ikke støtter legningen hans?

– Absolutt! Men han ga meg aldri en sjanse til å si at han er elsket uansett, sier Kim Dánial.

Levi på den andre siden tror ikke han ville gjort noe annerledes.

– Jeg har delt mye av vennskapet vårt på TikTok, så jeg følte at følgerne mine fortjente å vite.

Likevel slettet han nylig videoen der han fortalte følgerne hvorfor han ikke ville være venn med Martin og Kim Dánial. Han forteller at han fremdeles står for det han sa, men slettet den fordi Kim Dánial ønsket det.

Tilgivelsen

Følgerne til de tre kristne influenserne har fått bli med på store deler av diskusjonen siden det meste har foregått offentlig. Selv forteller de til P3.no at vennegjengen ikke har gjort opp på privaten.

https://www.tiktok.com/@manylandy777/video/6972546635477929222
AVGUD: Martin svarer Levi på kritikken Levi ga han. Han sier at man har en avgud dersom man setter følelser over sannhet.

– Jeg presiserte i videoene at jeg tar ikke avstand for å hate på dem. Det handler bare om hvordan jeg har følt meg når jeg har hengt med dem, forklarer Levi.

Martin føler seg sviktet eller «sparket i ryggen», som han sier selv. Han ble såret over at den han anså som en god venn, ønsket avstand.

Men tilgivelse er et viktig prinsipp i Bibelen, så det har Martin valgt å følge.

– Jeg har sletta de vonde følelsene og er ikke sint på ham lenger.

LES MER OM TIKTOK:

Siste fra P3.no: