nrk.no
GJENNOMBRUDD: Selv om artisten fikk sitt store gjennombrudd i 2021, hviler han ikke på laurbærene i 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Sebastian Zalo (25) har ikke hatt orgasme siden august: – Det begynner å bli ganske psykedelisk

Artisten skal ikke komme før i april.

Sebastian Zalo (25) har lagt bak seg et svært innholdsrikt 2021. Året begynte med deltakelse i NRK-programmet «De neste» og avsluttet med den moderne julehiten «Magi».

Hortensgutten har fått for vane å overraske. Ikke mange urbane artister gir ut musikk sammen med visesangerne Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland.

Det hører også til sjeldenhetene at artister sletter sine første utgivelser, slik 25-åringen gjorde i mars da han ikke lenger følte han kunne stå inne for innholdet.

Men kanskje kom Sebastian Zalo sin mest overraskende beslutning i august. Da bestemte han seg nemlig for å starte på en åtte måneder lang orgasmepause.

Hvorfor ønsker en mann i midten av 20-årene med kjæreste å unngå å komme?

Sebastian Zalo har på seg en svart jakke med en dus lilla hettegenser. Han lukker igjen øynene.
OVERRASKER: Ingen vet hva man får av Sebastian Zalo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Fortsette på drømmen

Fredag slapp artisten EP-en «Vi som skulle bli gamle menn». Og før leserne anklager journalisten for å skifte tema, så vil jeg bare understreke at alt på sett og vis henger sammen.

EP-en er nemlig dedisert til Benjamin Ruud, bestevennen til Sebastian. Det var Benjamin som introduserte Sebastian til musikken.

– Han hadde holdt på med rap i 6–7 år da jeg møtte han. Han var en superraus person og pushet meg til å begynne å rappe selv. Vi begynte å bygge et musikk-kollektiv.

Guttene drømte stort. Sammen skulle de ta over musikkbransjen.

Men i 2016 døde Benjamin.

– Da han døde, så var det som å miste en bror. Det var ekstremt tungt, men jeg skjønte at vi måtte fortsette på den drømmen som vi hadde sammen.

Man ser tatoveringen til Sebastian Zalo tydelig. Det står "God is a woman". Han har på seg den dus lilla hettegenseren, men hetten er nede. Vi ser ansiktet hans, men han ser opp mot himmelen.
LÆRTE Å DRØMME STORT: Uten Benjamin Ruud er det ikke sikkert Sebastian Zalo hadde vært den artisten han er i dag. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Glemte seg selv

Rett etter dødsfallet klarte Sebastian å fokusere på musikken og arbeidsoppgavene sine. Han mediterte hver dag, hadde faste rutiner og tok godt vare på seg selv.

Men et drøyt år senere sklei det ut.

– Jeg ble introdusert for piller og ble ordentlig dypt fysisk og psykisk avhengig fra september til januar. Det var nok den tyngste perioden. Da var det skikkelig mørkt.

Hver dag startet han med to piller med angstdempende medisin. Veien ut av mørket for Sebastian ble en tur hjem til Horten i 2018.

– Jeg ringte mamma og sa: «Yo, jeg er narkoman.» Og hun svarte: «No shit.»

Hjemme i Horten ble Sebastian tatt imot med åpne armer og fikk akkurat den kjærligheten han følte et behov for.

– Da jeg bestemte meg for å lage musikk, så var ikke jeg så viktig. Oppgaven var viktig. Det er først det siste året at jeg har begynt å tenke på kropp og sjel som en viktig ting.

Sebastian Zalo står midt i gaten og lener seg bakover. Henda er til hver sin kant, og han har øynene igjen.
RUSAVHENGIG TYPE: – Jeg krever å føle på ganske sterke følelser, sier Sebastian Zalo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Begynner å bli ganske psykedelisk

Etter noen uker i Horten følte han seg igjen klar for å ta turen tilbake til Oslo.

– Nå tar jeg bedre vare på meg selv. Mediterer, trener, står opp tidlig. Jeg lever veldig strengt. Jeg er jo en rusavhengig type uansett. Jeg krever å føle på ganske sterke følelser og liker å takle å kjenne på sterke følelser. Det er gøy for meg.

Og det er nettopp å kjenne på sterke følelser som var hovedmotivasjonen til Sebastian da han bestemte seg for ikke å ha orgasme på åtte måneder. Artisten skal ikke tillate seg selv å komme før i april.

– Nå er jeg midt i 20-åra. Det er nå jeg har mest sexdrive. Jeg får kun denne muligheten her til å ha så mye konsentrert seksuell energi i livet. Jeg kan ha sex hele livet, men jeg har kun en mulighet til å kjenne på den energien, spare på den og se hva som skjer hvis jeg ikke bruker den.

Hvor har du fått denne ideen fra?

– Det er folk jeg ser opp til som har gjort det. Spesielt folk som Nicolas Tesla.

Oppfinneren skal ha levd i sølibat hele livet. Sebastian utelukker ikke at han selv en dag kan sette en endelig stans på orgasmen slik Tesla gjorde. Men enn så lenge har han mer enn nok med å holde ut til april.

– Jeg vet at det er nå det skjer. Nå er det ganske heavy energi i de banene der. Hva er det som skjer hvis jeg klarer å kanalisere det riktig?

– Jeg får det ikke helt til nå, men det er en kamp. Det er gøy.

Etter seks måneder uten orgasme så langt, har Sebastian merket en endring.

– Hvis jeg kanaliserer det riktig, så har jeg mye mer energi til overs. Jeg kjenner effekten. Jeg føler meg helt annerledes og er mer konsentrert. Nå har jeg tatt mye psykedelia, men det begynner å bli ganske psykedelisk, mener 25-åringen.

Han understreker også at ikke alt er like rosenrødt ved ikke å komme. Blant annet hender det stadig vekk at han får vondt i hodet, som han tror kan være et resultat av avholdet. Artisten vil heller ikke konkludere rundt om pausen har gjort han mer kreativ eller ikke.

Orgasme er sunt

Sexolog Anders Røyneberg vil verken anbefale eller fraråde å gjennomføre en slik orgasmepause. Men han understreker at orgasme er sunt.

– Det frigjør stoffer som får oss til å føle oss bedre psykisk og motvirker sykdom. Det er også forskning som viser at det forlenger livet. Jeg tror ikke en orgasmepause er farlig i kortere perioder. Men man går også glipp av de helsemessige fordelene.

Røyneberg påpeker at vi mennesker har svært forskjellig forhold til egen seksualitet. Det som er riktig for enkelte, kan være helt feil for andre.

Jeg vet om mange menn som bruker orgasme som en terapi, til å dempe stress og få ro. Etter en orgasme, så blir man jo litt roligere og mer avslappet. Men det kan også tenkes at noen ønsker det motsatte. At de vil ha mer av den energien. Så uten at jeg kan si det med noe vitenskapelig belegg, så kan jeg skjønne at noen kan oppleve det sånn.

Det er ikke bare psyken som kan bli påvirket av orgasmestopp.

I en P3.no-sak om fenomenet «No Nut November» viste en lege til studier som indikerer at avhold fra onanering over lengre perioder, kan føre til skade på DNA-et i spermcellene og redusert fertilitet hos menn.

– Har ikke blitt helt buddhist

På lik linje med at Sebastian slettet den tidligere musikken sin, er også orgasmepausen et slags opprør med tidligere versjoner av han selv. Han legger ikke skjul på at han tidligere har hatt utfordringer med å kontrollere sin seksuelle energi.

– Det har vært ting som jenter kunne gjøre foran meg som gjorde at jeg måtte komme i løpet av den neste halvtimen eller timen. Da har jeg ikke kontroll på meg selv. Det er grunnen til at jeg tidligere har vært utro. Jeg hadde ikke kontroll. Jeg vil ikke såre kjæresten min.

– Det var på et helt latterlig nivå. Jeg fikk helt blackout. Plutselig hadde jeg hatt sex, liksom.

I dag er Sebastian og kjæresten lykkelige sammen. Ifølge artisten har hun vært støttende til hele orgasmeprosjektet.

– Jeg har jo fremdeles sex med henne. Jeg penetrerer henne ikke, men hun kan komme og holde på. Jeg har ikke blitt helt buddhist eller munk heller. Det er ikke sånn at jeg ikke skal ta på henne. Hun kan fortsatt bli tilfredsstilt.

Føler du deg sikker på at du klarer å holde deg til april?

– Jeg savner orgasme overraskende lite, så jeg er selvsikker på at jeg skal få det til.

Sebastian Zalo ser inn i kameraet. Han står midt i bilveien. Han har svart hår, dus lilla hettegenser og blå jakke.
PAUSE TIL APRIL: Artisten utelukker ikke at det kan hende han tar en ny orgasmepause ved en senere anledning. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

LES MER PÅ P3.NO:

Siste fra P3.no: