nrk.no

Sigrid og Nina har hatt et spesielt samarbeid denne høsten

Plutselig skal Sigrid-publikummet få oppleve punkrock, hiphop og jazz.

– Teamet mitt og jeg har veldig lyst til å løfte norsk musikk, så da jeg hørte om idéen, tenkte jeg at det var helt strålende!

Sigrid prater om sin nye turné. Denne høsten skal hun spille på 16 forskjellige scener rundt omkring i Norge.

En slik klubbturné har gjerne med seg en oppvarmer: en artist eller et band som kan få publikum i riktig stemning, få dem til å rette oppmerksomheten mot scenen og spisse ørene.

Men denne høsten har ikke Sigrid én oppvarmer. Hun har 22 – et nytt lokalt navn for hvert stopp på turnéen.

Planen settes ut i livet

Å finne en lokal, ung oppvarmer til hver konsert er ikke bare lett. Derfor ønsket Sigrid å samarbeide med noen hun vet har full oversikt over splitter ny norsk musikk.

For hvert sted Sigrid skal spille, har programleder Nina Gjertsen og prosjektleder i «Urørt», Jon Nguyen, valgt ut tre lokale artister som de mener er gode nok til å varme opp for popstjernen.

Sigrid og Nina sitter i radiostudio. Sigrid ser lurt på Nina, mens Nina prater i vei.
STORFORNØYD: Finn noen som ser på deg, slik Sigrid ser på Nina. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Sammen med Sigrid og de lokale arrangørene, har de deretter kommet fram til hvem som skal få det ærefulle oppdraget.

– Det å kunne gi en sjanse til så mange forskjellige artister synes jeg var så kult! Det er jo talent i alle kriker og kroker, så dette prosjektet opplever jeg som veldig givende, gliser en kry Sigrid.

Et bilde av Sigrid som holder armene i kors og gliser.
FOTO: Tom Øverlie, NRK P3

«Urørt» er P3 sin plattform for uetablerte norske artister og band. Der kan de laste opp egen musikk og bli lagt merke til. I fjor ble det lastet opp over 10.000 låter fra over 4000 unike artister.

Hvorfor «Urørt»?

Det er heller ikke tilfeldig at Sigrid involverte akkurat «Urørt»-redaksjonen til å få ansvaret.

– «Urørt» har vært en veldig stor del av karrieren min, om ikke den aller viktigste komponenten, forteller Sigrid.

I 2013 var hun «Ukas Urørt», da under artistnavnet Sigrid Raabe med låta «Sun». Se en 16 år gammel Sigrid her:

– Det jeg liker best med «Urørt», er at man fokuserer på musikken og låtskrivingen til artisten. Jeg opplevde at det var jeg som musiker som var interessant da jeg var «Ukas Urørt». I dagens musikkmarked er det veldig viktig!

«Urørt» ga Sigrid en selvtillit-boost til å gå «all inn» i musikken. Og det er nettopp denne følelsen hun håper den kommende turnéen kan gi noen andre norske artister.

– Det må være lov til å vokse som artist uten å ha en full pakke. Så kan man bruke resten av karrieren på å stresse over TikTok og platecover også videre.

Sigrid sitter med en blå stripete skjorte. Hun holder hånden mot brystet.
STOR KJÆRLIGHET: Sigrid forteller entusiastisk om forholdet til «Urørt». Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Selv Bø!

Sigrid er ikke den første norske artisten som vil ta med seg yngre «Urørt»-artister på turné. For eksempel er det 16-åringene i Autonomie som varmer opp for Kvelertak denne høsten. Det gjør Nina Gjertsen storfornøyd:

– Jeg synes det er så kult når større artister ikke trekker stigen opp etter seg, men heller bruker plattformen sin aktivt til å løfte yngre artister. Ved å la dem varme opp, får de også mulighet til å være seg selv og utvikle seg på scenen, forteller «Urørt»-programlederen.

To bilder. Venstre: Autonomies vokalist har lukkede øyne og synger inn i en mikrofon. Han har langt hår og en sort singlet. Høyre: Kvelertak spiller live på Øya. Hovedvokalisten holder opp mikrofonstativet opp mot publikum. Han har på seg en skinnjakke og en svart bukse.
DRAR MED ANDRE OPP: Autonomie (her på Bylarm 2023) varmer opp for Kvelertak (her på Øya 2022). Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Nina og Jon hører gjennom alt som blir lastet opp på «Urørt»-nettsidene, og oppdager ukentlig artister de vil at flere skal få gleden av.

De anbefalte artistene kan bli kåret til «Månedens Urørt» og «Årets Urørt» hos P3, eller for eksempel få spillejobber på festivaler som Stavern, Neon, Bylarm, Vill Vill Vest, Trondheim Calling – eller med Sigrid!

– Vi leter alltid etter nye måter å løfte frem ny musikk på, sier Nina.

BERGENS OPPVARMERE FOR SIGRID: Sjøbadet (venstre) og Nelly Moar (høyre). Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Det har vært et viktig mål for Sigrid at artistene skal være lokale. Har det vært utfordrende å finne tre aktuelle oppvarmere til hvert enkelt sted?

– Det har ikke stått på valgmulighetene! Man skjønner hvor stort Norge er når man er inne på «Urørt». For det er virkelig potensial til å finne kvalitetsrike artister overalt. Selv i Bø!

Dette er oppvarmerne

En av dem som skal varme opp, er Anakin Justin. Trønderrapperen hadde ikke «å varme opp for Sigrid» på planen over artistkarrieren.

– Jeg hadde ikke forventet noe sånt. Vi er jo i en ganske ulik sjanger, men det er bare positivt!

Anakin Justin har på seg en grå skjorte som er kneppet helt opp til halsen. Han har en mikrofon inn mot munnen.
TRONDHEIMS OPPVARMER: Anakin Justin spilte på Bylarm i september. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

19-åringen tror det blir en spesiell, men veldig kul opplevelse, til tross for at Sigrid-fansen kanskje ikke er hans normale publikum.

– Det blir artig uansett om publikum har hørt om meg eller ikke. Det er et klubbaktig sett jeg spiller live. Sånn sett er det en god match med Sigrid, hun også har jo høy energi på scenen.

OGSÅ BOOKET: Milja and the Milky Way (venstre) varmer opp i Stavanger, og Lille Venn (høyre) i Oslo. Foto: Maud Lervik, NRK P3 / Kim Erlandsen, NRK P3

Ja, vi elsker live!

Til den kommende turnéen har Sigrid vært åpen for alle mulige sjangere, enten det er hiphop, metall eller jazz.

– Jeg tror det blir veldig gøy for publikum, hvor de vil få en skikkelig mangfoldig musikkopplevelse, konstaterer ålesunderen.

Sigrid holder en finger opp mot taket. Hun sitter i radiostudio og småsmiler.
ETT KRAV: Det eneste Sigrid ønsker seg fra oppvarmerne, er sult etter å levere! Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Men hvordan er det for en ung norsk artist plutselig å få beskjed om å varme opp for en av Norges største artister?

Bør de være stressa for ikke å fucke ting opp?

– Nei nei, å ha en dårlig konsert er en del av artistutviklingen! Herregud, jeg har trynet på konsert så mange ganger. Sånt kan skje, og det er jo derfor det er så gøy med live!

– Men jeg håper jo at de er sulten på å levere!

MER OM «URØRT»:

Siste fra P3.no: