– Skandinavisk rap er på en all time high

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med fem låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Highasakite, Din Moris og Kamelen med Branco.

Din Moris – «Alt æ e»

Det er ganske mykje djevelskap i verda. Fattigdom eksisterer, pandemien drar ut og folk har enno ikkje fått auga opp for Din Moris.

Bandet har alltid skildra seg sjølv som lyden av å vere ung, livredd og forelska, og skildringa har sjeldan passa betre enn den gjer på «Alt æ e». Her er all verdas ung usikkerheit pakka inn i ein midtempo, men «det som trengs når det trengs»-låt.

«Alt æ e» tar seg tid, stressar ikkje, og er ei lovande oppvarming til EP-slepp seinare denne månaden.

Det er tid for å matche det påtroppande mørke og sure haustværet med stadig meir melankolsk, og kanskje dyster, musikk. Kulan litt med det nett no, og få med deg denne behaglege godlåten først. Sånn for å jamne ut overgangen.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Kamelen + Branco – «Money Moves»

Skandinavisk rap er generelt på en all time high, og jeg sier ja takk til mer samarbeid på tvers av landegrensene.

Kamelen og den danske rapperen Branco samarbeidet nylig på remixen av kulthitten «Samma gamla vanliga». Det er tydelig at samarbeidet ga mersmak.

Nå er nemlig oppfølgerlåta her, og den er behagelig som en varm dusj etter en dag ute i pøsregn. «Money Moves» skal nok kunne lose oss trygt gjennom høsten (sangen nytes riktignok best på en lønningsdag).

Etter at Kamelen ble frikjent i 2020 har han sluppet både herlige partysanger og knallhard gaterap. Nå har han også sluppet sangen man kommer til å høre på når man skal koble helt ut etter en lang og tung dag.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Michelle Ullestad + Lasse Sliten + Tåpelig – «Tåpelig»

«Det er aldri så vondt at det ikke er godt for noe», sier Michelle Ullestad selv om sin nyeste singel «Tåpelig». Låta ble til da bergensartisten jobbet med en eksamensoppgave og hadde skrivesperre på grunn av en krangel med en venn.

Hva gjør man når man har skrivesperre på grunn av sånne teite ting? Da lager man en sang om det, og får like gjerne med den man krangler med på et vers!

Som tittelen selv sier er de fleste krangler tåpelige, og Michelle Ullestad og Lasse Sliten fra Tåpelig setter perfekt ord på det i denne perlen av en låt.

Ullestads musikalske univers har fenget meg lenge, men «Tåpelig» tar det hele et steg videre med et virkelig magisk refreng som får meg til å glemme at den faktisk handler om noe som egentlig er litt kjipt.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen» og «Absolutt fredag»

Anna Nor Sørensen

Zupermaria – «ABC»

«ABC, er så enkelt som det», synger Zupermaria om nyforelskelsen. Og jaggu er det deilig med en frisk, to minutter kort endorfinrush-låt som denne til årets første høsthelg.

Maria «Zupermaria» Trænbakken slapp sitt debutalbum i fjor, og sikret seg en nominasjon i kategorien «Årets nykommer» på «P3 Gull» i samme slengen. Siden har 26-åringen fra Bergen fortsatt å slippe den ene fengende singelen etter den andre, innen alt fra dansespor med åttitallssynth til gitarbasert poprock.

Dette er en artist som har funnet sin helt egen, distinkte stil, for bare sekunder uti «ABC» er det tydelig at dette ikke kan være noen andre enn Trænbakken.

Sett av fem minutter til å høre låta et par ganger, se humøret stige og ønsk helga velkommen. Vanskeligere trenger det ikke å være.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Highasakite – «Tell her yourself»

Jeg var ikke klar over at ørene mine var en erogen sone før denne låten fylte dem. «Tell her yourself» borrer seg inn i øregangene som en sonisk blodigle og eksploderer i et mektig lydlandskap.

Låten er en reise langt inn i Highasakite-land, der vokalist Ingrid Helene Håvik er dronning. Dette er ikke lettbeint pop. Det er kunst. Et epos komprimert ned til 4 minutter.

Dette er en låt som passer for å stå med armene i kors på toppen av Dovre med storm i kastene og skule ut over verden, mens tunge dieselaggregater fyrer opp laserkanoner og lyskastere utover fjellheimen.

Jeg ber til alt som er hellig om at dette koronapisset tar slutt snart slik at vi får opplevd denne låten og Highasakite live i all sine velde.

Morten Skogly
Journalist