Tøfflus svarer på kritikken fra Morten Hegseth

P3.no har tatt en førjulsprat med Norges mest populære tøffel om livet etter TV-karrieren og om at Morten Hegseth synes han er stygg.

P3.nos møte med Tøfflus skjedde i 2019, men vi har hentet opp igjen saken i desember 2020 til glede for nye lesere.

I en hvit boks plassert øverst i en hylle i NRKs systue sover en tøffel som forbereder seg til et lite come-back på fjernsynet på «Kvelden før kvelden».

Tøffelen Tøfflus er kjent som skomaker Jens Petrus Andersens venn og hjelper fra julekalenderen «Jul i skomakergata».

I 2019 hadde julekalenderprogrammet 40-årsjubileum – i 1979 ble det sendt på NRK for første gang. Det betyr at hele nasjonens tøffel har blitt skikkelig voksen. Og vi spurte oss selv: Hvordan går det egentlig med Tøfflus i dag?

Vi møtte derfor Norges mest kjente tøffel inne på dukkestua på NRK Marienlyst, der han ser ut til å være ved godt mot når han blir vekket av P3.no.

INTERVJU: Tøfflus vet ikke helt hva et intervju er, men han har ingenting imot å svare på spørsmål. Foto: Xueqi Pang

Han har nemlig travle dager i desember, og avslører at han har vært på en liten turné sammen med sin dukkemester Åsmund Huser.

– Jeg har vært rundt omkring og reist. Det har vært en slags avveksling. Jeg har også vært med i et radioprogram. Jeg har pratet litt om kruspersille og skomakergata og litt sånt, svarer den lyshårede tøffelen.

– Tøfler og sko har jo ofte en tvilling. Det har ikke du, eller?

– Jeg har vel kanskje hatt en partner en gang. Antagelig har det vært et eller annet i veien med meg så jeg ble innlevert til reparasjon, og da har den andre blitt igjen hjemme, også har vi mistet kontakten, sier tøffelen til P3.no, via sin «tolk» Åsmund Huser.

VÅKEN: Tøfflus lå i dyp søvn i en hvit eske før P3.no vekket ham. Siden sist har han blitt nabo med bamsen Teodor i NRKs systue. Foto: Xueqi Pang

Kritikk fra «Harm & Hegseth»

Men jubileumsåret var ikke bare fryd og gammen, selv ikke for en julekalenderhelt som Tøfflus. 6. desember 2019 fikk han nemlig gjennomgå i podkasten «Harm & Hegseth».

I episoden «Klining på P3 Gull, fotballfrue og julekalender», kommer VG-journalist og programleder Morten Hegseth med krass kritikk av både «Jul i skomakergata» og Tøfflus.

«Er du klar over hvor dårlig det er? Også tenker jeg at dette kan faen ikke bli verre, og det hadde jeg glemt, så skal vi hilse på Tøfflus. Så kommer den stygge tøffelen. Det er jævlig vanskelig altså» sa Hegseth i podkasten.

Preget av kritikken

Tøfflus ble tydelig preget av kritikken, og da P3.no spurte hva han helst ville glemme fra 2019, svarte han følgende:

– Det jeg kanskje vil glemme er de mennene som pratet om at jeg ikke er særlig pen. Man skal ikke snakke om hverandre på den måten. De var ekle. Sånn skal ikke mennesker oppføre seg, sier han.

– Ble du lei deg?

– Jeg ble ikke lei meg, men jeg ble litt skuffet over menneskene, sånn snakker aldri fotbekledning om hverandre.

SKUFFET: Tøfflus ble litt sjokkert over at Morten Hegseth syntes han var stygg. Foto: Xueqi Pang

Hegseth legger seg langflat

FLAT: Morten Hegseth beklager dypt. Foto: Jonas J. Tomter

P3.no ga journalist Morten Hegseth en mulighet til å svare på Tøfflus’ reaksjoner.

Da vi først ringte ham opp, kunne han ikke tro det. Så han ba om å få ringe opp igjen to minutter senere.

– Beklager at jeg krenket Tøfflus. Han er ikke stygg. Tøfflus er kjempe, kjempesøt. Det var bare rart å se Tøfflus som voksen.

VG-profilen ønsker å be unnskyldning for det han sa.

– Jeg legger meg langflat. Det er ingen tøfler som er så bra som gamle tøfler som Tøfflus. Nye tøfler er så stive og ekle. Brukte tøfler er aller best. Tøfflus er kjempesøt. Så heia Tøfflus. Unnskyld, unnskyld, unnskyld, sier Hegseth til P3.no.

TØFF: Tøfflus’ viktigste juletradisjoner er å lukte på adventappelsinen og spise ekstra mye kruspersille. Foto: Xueqi Pang

Stemmen bak Tøfflus

Åsmund Huser er stemmen til Tøfflus. På 70-tallet var han med og lagde julekalenderen som skulle bli viktig for mange generasjoner.

DUKKEMAKER: Åsmund Huser er en kjent figur i NRK-gangene. Foto: Xueqi Pang

Selv om mange barn vokste opp med julekalenderen, tror ikke Huser at hans egne barnebarn en gang vet at han er stemmen til Tøfflus.

– Jeg har blitt bestefar til noen svensker. Jeg fronter ikke så mye disse greiene for jeg er først og fremst bestefar, sier 69-åringen.

Tøfflus er riktignok skapt av dukkemaker Mona Vik. Huser har selv laget noen dukker for serier som «Portveien 2».

Han fikk rollen som Tøfflus etter at en dukkespillerkollega ikke kunne ta den. Hun forslo derfor Huser. Etter en audition var det hele bestemt.

– Det fint og hyggelig å være stemmen til en så kjær karakter som Tøfflus. Tøffelen har jo blitt folkeeie, og da det først kom tok det helt av. Hele nasjonen samlet seg rundt skomakergata. I tillegg har jeg fått jobbe med kremen av skuespillere i kongeriket, forteller Huser.

FOTBALLSKO: Ifølge Tøfflus skal han ha reparert et par fotballstøvler for Sørum IF. Så han holder kanskje på lag med dem. Ikke tilfeldig at Åsmund Huser også bor på Sørum? Foto: Xueqi Pang

TITTEI: Tøfflus ble litt overrasket over at tusenvis av barn har sett ham på TV. – Er det en form for overvåkning? Spør han. Foto: Xueqi Pang

LES MER: