Sliter med å dyrke frem nye talenter: Nå vil norske e-sportsmiljøer endre kurs

Norske CS-lag pleide å være i verdenstoppen. Men uten et godt system for å utvikle nye talenter, er veien kort tilbake til bunn.

De beste e-sportsutøverne er unge. Faktisk har det høyest rangerte Counter-Strike-laget i verden, Gambit, en snittalder på bare 21 år.

En karriere i e-sportens harde verden er for mange over allerede litt uti tjueårene. Da må nye, dyktige tenåringer ta over.

Men hvordan rekrutterer man den neste generasjonen topputøvere innen populære grener som CS (Counter-Strike) og FIFA? Og hvordan trener man dem opp, slik at Norge kan hevde seg på internasjonalt nivå i fremtiden?

Ekspertene P3.no har snakket med, mener Norge sliter med en mangel på trenere og med videreføringen av kunnskap fra den ene generasjonen til den neste. I det siste er likevel noe i ferd med å endre seg.

CS: Stafettpinnen ble ikke brakt videre

– I 2005 til 2006 hadde Norge et av de beste CS-lagene i verden, til tider kanskje det beste, forteller Tommy Monsen (28).

Han har bakgrunn som en av Norges beste CS-spillere på 00-tallet og i de senere år som CS-ekspertkommentator for TV 2 og sportslig leder i klubben 777 Esports.

– Da var vi et helt annet sted enn vi er nå med tanke på internasjonalt nivå. Nå ligger vi et stykke bak, mener veteranen.

Årsaken til fallet er ifølge Tommy at man ikke klarte å lære opp den neste generasjonen. De måtte starte med blanke ark, istedenfor å ta over stafettpinnen.

Et bilde av Tommy Monsen som står og smiler foran en sort bakgrunn. Han har på seg en e-sportdrakt (t-skjorte) for laget 777 Esports
ØNSKER EN NY GULLALDER: I dag jobber Tommy Monsen som sportslig leder for CS-laget til 777 Esports. Foto: Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles

– Problemet er, som i alle andre idretter, at man er avhengig av at de som var på toppen, lærer vekk til de nye. Vi hadde ingen til å videreføre den kunnskapen.

Alle de beste spillerne fra det norske CS-miljøets gullalder på midten av 00-tallet flyttet, endret omgangskretser og endret interesser.

– I 2007 og 2008 ga alle de beste seg. Ikke på dagen alle sammen, men likevel: Vi har aldri kommet tilbake opp på det nivået igjen. Nå er vi ikke i nærheten.

Men hvorfor er snittalderen så ung hos de proffe CS-lagene? Er den sylskarpe øye-hånd-koordinasjonen som kreves noe man mister i løpet av tjueårene?

– Det er litt som i fotball: Hvis du er en spiss som er veldig avhengig av farten di, så vil du slite når du er blitt 32. Men hvis du er keeper, så kan du holde mye lenger, til du er 40. Det er litt sånn i CS også, og det har mye å gjøre med hvilken spillestil du har.

Jobber mot fremtidig utenlandssuksess

Den norske e-sportsorganisasjonen Apeks er kanskje aller best kjent for å ha et av Norges desidert beste CS-lag, som har vunnet finalen i den lokale, norske Telialigaen fem sesonger på rad.

Daglig leder er Glava-arving Denise Anfinnsen (29), kjent fra NRK-serien «Gamerne».

Hun trådte inn i den Oslo-baserte organisasjonen høsten 2019, og siden har hun jobbet på spreng med å prøve å endre kursen for CS-Norge på den globale scenen. Med andre ord: Denise forsøker å løfte Apeks’ CS-lag til et nivå der de ikke bare går til topps i Norge, men makter å hevde seg i internasjonale mesterskap også.

Høsten 2020 forsterket hun laget ved å hyre inn Joakim «jkaem» Myrbostad, som opprinnelig er fra Molde, men som vanligvis spiller for internasjonale topplag i utlandet.

Et bilde av Joakim Myrbostad som står og poserer sammen med lagkameratene sine i CS-laget Extremum
SATSER I UTLANDET: Etter et kort opphold hos norske Apeks høsten 2020, spiller Joakim Myrbostad (midten) denne våren for laget Extremum i Serbia. Foto: Extremum

I noen måneder fungerte Joakim som medlem av det ambisiøse norske laget, men også som en form for lærer til de yngre, norske lagkameratene som mangler hans internasjonale erfaring.

April 2021 lanserte Apeks også den nye satsingen «Apeks Rebels», som skal være et talentlag for CS med en trener ansatt på fulltid. De tar for øyeblikket imot påmeldinger fra håpefulle, nye CS-talenter på nettsidene sine.

Også Oslo-baserte Nordavind kan skilte med et «Counter-Strike Talent»-program, mens nyoppstartede 777 Esports i Bergen planlegger å lansere et tilsvarende såkalt «akademilag» i fremtiden. Enn så lenge klarer ingen rendyrkete norske lag å hevde seg i utlandet slik de gjorde før, men kan dette være veien tilbake?

Lærer av hverandre

Siden 2016 har det vært mulig å velge e-sport som linje på videregående i Norge. Men det finnes hittil ingen idrettshøgskole for e-sport: Etter russetiden er de nye talentenes beste håp for videreutvikling at de får seg kontrakt hos firmaer som 777 Esports, Nordavind eller Apeks.

Ved siden av sin ambisiøse satsing på CS signerer også Apeks spillere innen e-sportsgrenene Fortnite, PUBG og FIFA.

I sesongen 2020/2021 har Apeks for første gang hele tre FIFA-stjerner signert: Andreas Bakken, Anders Rasmussen og Magnus Kristiansen. Dette til tross for at spillet ikke er lagbasert på samme måte som CS.

Daglig leder Denise anerkjenner at Apeks er i en spesiell situasjon, fordi alle tre konkurrerer om de samme pallplassene internasjonalt denne sesongen. Men for henne handler det om at trioen kan være hverandres lærere.

Et bilde av Denise som ser alvorlig ut. Hun står vendt mot kamera foran en beige vegg
UTVIDER FIFA-SATSINGEN: Denise Anfinnsen, daglig leder i Apeks. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Vi ville bare se hvordan det fungerte, sier Denise til P3.no.

– Det er ikke flust av FIFA-trenere, og slik at ingen av gutta stagnerer, ville vi heller få inn en tredje spiller, som et supplement frem til vi finner den rette treneren i dette apparatet.

FIFA: Norge ligger bak Danmark

Fotballspillet FIFA er en langt nyere e-sportsgren enn CS. Norges nasjonale liga for proffe FIFA-spillere, kalt E-serien, ble faktisk ikke lansert før i 2019.

I dette e-sportsmiljøet tilhører derfor 19 år gamle Magnus «Hyper» Myrvold Kristiansen, også kjent fra NRK-serien «Gamerne».

Magnus startet karrieren som proff FIFA-utøver ved å signere en kontrakt med den norske klubben Nordavind, som oppdaget ham på en talentkonkurranse da han var 16. I fjor tok han karrieren ett steg videre da han forlot Nordavind og Denise signerte ham til rivalen Apeks isteden.

Ut over å være tidligere norgesmester og vinner av E-serien, engasjerer også Magnus seg for at nye FIFA-proffer skal vokse frem. Han mener at det norske miljøet sliter med rekrutteringen.

Et bilde av Magnus som står ved et vindu på kontorene til e-sportlaget Apeks
DRØMMER OM DANSKE TILSTANDER: Magnus «Hyper» Kristiansen. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Derfor misunner Magnus nabolandet Danmark, der denne e-sportsgrenen får mer mainstream-oppmerksomhet og dermed også hyppigere tilstrømming av nye fjes. Æren gir han Mohamad Al-Bacha, den danske spilleren som vant VM i FIFA i 2016.

– Når folk ser det på nyhetene, så tenker de jo «åh, han klarte det» og innser at det kunne vært dem selv. Da blir de inspirerte og vil kanskje se på og lære av ham. Det fører til at folk blir interesserte i hele scenen, tror Magnus.

Trent opp av storebror

I «Gamerne» møter vi ikke bare Magnus, men også hans tre år yngre bror Jonas, som nettopp har blitt topputøver i samme spill.

– Han begynte å spille da han var ni år, men tok det ikke seriøst før FIFA 20, forteller Magnus til P3.no.

Først et godt stykke uti tenårene, med andre ord. FIFA-utgiveren Electronic Arts opererer nemlig med en aldersgrense på 16 år for å få lov til å konkurrere i internasjonale, prestisjefylte turneringer med pengepremier.

Da hans gamle e-sportsklubb Nordavind mistet Magnus høsten 2020, hadde lillebroren akkurat fylt 16, så da signerte de like så godt ham i stedet.

To skjermbilder av brødrene Magnus og Jonas. Begge skjermbildene er hentet fra TV-serien «Gamerne». På det ene er de utendørs med en ekte fotball, på det andre er de innendørs og spiller digital fotball (FIFA)
RIVALER OG BRØDRE: Magnus og lillebror Jonas deler samme lidenskap. Skjermbilde fra NRK-serien «Gamerne».

Allerede på nyåret 2021 imponerte lillebror Jonas ved å vinne viktige kvalifiseringsrunder til internasjonale mesterskap, samtidig som storebror slet med de samme kvalifiseringene.

Kort fortalt: en karriere som skyter enorm fart fra første mulighet og et nytt, ungt talent på verdensscenen for FIFA-Norge. Men ikke alle 16-åringer er så heldige at de bor under samme tak som Magnus «Hyper» Kristiansen.

Hvordan kan den nye generasjonen FIFA-fans, som er litt yngre enn Magnus, men gjerne vil bli den nye «Hyper», bli profesjonelle utøvere?

Terskelen er muligens høy uten den rette storebroren så lenge FIFA-proffmiljøet i Norge ennå er lite og det er mangel på trenere.

Trenger helter og streams

Magnus tror man trenger noen å se opp til og bli inspirert av.

– Der kommer streams inn i bildet. Det er veldig viktig at vi som spiller proft nå er villige til å lære bort ting til andre folk som er veldig interesserte – at vi deler info og inspirerer dem.

I fysisk fotball har man fotballtrening helt fra barneskolen av, der de yngste kan lære fra de beste etter skoletid hver dag. I FIFA er det isteden slik at de yngste lærer av å se på en streamer, på plattformer som Twitch.

Et bilde av MSDossary som holder en pokal i hendene og er lykkelig over seieren
FORBILDE: «MSDossary» fra Saudi-Arabia idet han ble kronet verdensmester på FIFA eWorld Cup 2018 i London. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Men for å i det hele tatt oppsøke streams og turneringer, må de yngste i første omgang få vite at det finnes proff FIFA-spilling overhodet.

Det skjer ikke uten at resultater i digitale FIFA-mesterskaper blir en utbredt snakkis i hele befolkningen, tror Magnus. FIFA-miljøet trenger med andre ord sin egen Magnus Carlsen.

– Det er derfor Danmark gjør det så bra nå: fordi de har store ikoner som setter standarden for FIFA.

På det punktet er nok de ti år eldre ildsjelene Denise i Apeks og Tommy i 777 Esports helt enige med Magnus. Går det som de håper, er de neste globale CS- og FIFA-ikonene fra Norge rett rundt hjørnet.

Dokumentarserien «Gamerne» følger blant annet FIFA-proffen Magnus, CS-toppspilleren Joakim og Apeks-lederen Denise. Du ser den i NRK TV.

Et bilde av hovedpersonene i NRK-serien «Gamerne» og logoen til serien.

MER OM GAMING:

FLERE SAKER FRA P3.NO: