Smartere av dop?

Leo har sjekket utvalget i en nederlandsk smartshop.

En smartshop er en butikk som kan gjøre deg smartere, dummere og som kan få deg til å se ting du ikke visste fantes.

Bandens Leo Ajkic har besøkt en av Amsterdams beryktede butikker for å sjekke om det faktisk finnes dop som kan gjøre ham smartere.

Last ned Banden på podkast

Red bull uten hjertebank

Leo møter innehaveren Maak, som forklarer at en smartshop er en butikk som selger smartdrugs, lovlige (lettere) stoffer, urter, og alternativer til andre kjemiske stoffer.

Maak skryter stort av de mange midlene i butikken som kan få deg til å se ting, som kan gjøre deg opplyst, og til og med alternativer som faktisk gjør deg smartere, med 100 prosent naturlige ingredienser.

I 2008 ble salg av magic mushrooms ulovlig i Nederland, men var før den tid en naturlig del av nederlanske Smartshops. (Foto: AFP foto/ Maarte Blijdstein)
I 2008 ble salg av magic mushrooms ulovlig i Nederland, men var før den tid en naturlig del av nederlanske Smartshops. (Foto: AFP foto/ Maarte Blijdstein)

Les også: Møt prostituerte Martina (78)

– Hva har dere som kan gjøre meg smartere? spør Leo.

– Vi har noe som kalles fokusmiks av urter og krydder som hjelper på konsentrasjonen. Det lukter ikke særlig godt, men det funker når man gjør ting som krever høy konsentrasjon, som for eksempel eksamener eller lange bilturer. Det er på en måte Red Bull uten hjertebanken, sier Maak.

Sjekk ut: Sex, dop, vold, religion og penger: Dette er Leo

Smart, eller kanskje kreativ?

Hvorvidt dop gjør deg smartere er nok svært varierende, men det virker som om det i det minste kan gi kreativiteten en boost. Dop har nesten en selvskreven plass i musikkverdenen. Her finner vi store helter innen jazz og rock som gallionsfigurer, og med 60 og 70-tallet som de store tiårene hvor musikken blomstret i takt med pulver, syre, og andre «kreative hjelpemidler».

På et tidspunkt kjøpte for eksempel Rolling Stones – gitarist Keith Richards store partier med heroin som han selv blandet ut ved hjelp av vekter og oppskrifter på badegulvet. Selv mener han ikke at dopet var veien til noen former for musikalsk kreativitet eller genialitet, men at han brukte ulike typer dop for å orke mer og regulere de ulike effektene som stoffene gav.

Heroin hjalp meg vel å konsentrere meg eller noe, eller å fullføre mer enn jeg ellers ville gjort – Fra Keith Richards’ Life

Hør: Cee-Lo Green snakker om sitt forhold til dop hos Lydverket

Sjekk også ut: Motorhead-Lemmy om sitt forhold til heroin og LSD

Coffeeshops

Nederland er også vidt kjent for sine coffeeshops, hvor man får kjøpt opp til fem gram hasj eller marijuana. Salget av cannabis er ulovlig, men ikke straffbart i Nederland. «caféene» er pålagt å følge regler om alkoholsalg, aldersgrenser og salgsmengder, og må også følge restriksjoner i forhold til markedsføring.

Til tross for at cafeene er lovlige raser stadig nasjonale debatter om driften av caféene, og stadig flere caféer ved grensene til Tyskland og Belgia har blitt stengt på grunn av pågangen av «hasjturister».

Tilbake i smartshopen interesserer Leo seg for en kaktusplante med meskalin som han finner i butikken. Antageligvis kommer interessen herfra:

– Jeg ser at denne inneholder meskalin, sier Leo. I Fear and Loathing in Las Vegas ble de jo gærne når de tok det.

– Det stemmer, og dette er en San Pedro-kaktus, og de inneholder små mengder meskalin, og du må spise ganske mye av det for å få noe effekt. Vi selger også peyote, som inneholder mer meskalin enn San Pedro-kaktus.

Hva skjer hvis jeg spiser en?, spør Leo.

– Vel, du har jo sett filmen, ler Maak. Dine egne omstendigheter har ganske mye å si, du må spise det på tom mage og den må være minst ti år for å inneholde nok meskalin til å sende deg på en trip, sier Maak.

LSD gjør at du ser ting som ikke finnes, sopp gjør at ting som finnes ser annerledes ut, og peyote gjør at du ser ting som alltid har vært der, men som du ikke har vært klar over tidligere, sier Maak.

Hør Leos besøk i butikken her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/Leo-i-smartshop.mp3|titles=Leo i smartshop]

Du hører Banden på P3 mellom kl. 16 og 18 alle ukedager, og fra kl. 14 til 16 på søndager.