nrk.no
DIN STEMME: Sofie Frøysaa håper de unge vil prege årets valg. Foto: Henriette Dæhli

meningSofie Frøysaa (32) er lei av at «dagens unge» blir rakket ned på

Årets stortingsvalg tilhører de unge stemmene, mener Frøysaa.

  • Kronikkforfatteren Sofie Frøysaa er utdannet grunnskolelærer, jobber som foredragsholder, komiker, samfunnsdebattant og er ansatt i Mental Helse Ungdom. Denne teksten gir uttrykk for hennes personlige meninger.

Kjære deg som er ung. Snart er det stortings- og sametingsvalg, og du har sikkert hørt det før: «Din stemme teller!» 

Jeg mener derimot at din stemme er den aller viktigste. 

For et par dager siden overhørte jeg to godt voksne damer på bussen snakke om at barna deres «sikkert ikke kommer til å gidde og stemme ved valget», hvor hun ene sa: «Det er vanskelig nok å få sønnen min ut av sofaen.» 

De lo høyt i kor og kaklet videre om hvor bortskjemte og late «dagens unge» er, for «de vil jo helst bare sitte på mobilen og kjøre elsparkesykkel i stedet for å gå».

Deretter handlet selvfølgelig samtalen om hvor spreke og fornuftige de var som unge (klimakrisen ringte og er uenig).

Dette er omtrent hundrede gang jeg hører voksne mennesker snakke negativt om «dagens unge». Den yngre målgruppen har alltid blitt generalisert og satt i bås, og det er jo rart med det – det er ingen som snakker om «dagens voksne». 

Beskrivelser som går igjen, bortsett fra mobilbruk og elsparkesykler, er at dagens unge «konstant er pålogga i sosiale medier», «de gamer hele natta», «de tåler ingenting» og «blir krenka av alt». 

Samtidig viser undersøkelser at unge er flinkere på skolen, de drikker mindre, er mer aktive på fritiden og er generelt mer veltilpassede og hjemmekjære. 

Det skal ikke være lett. 

Sofie Frøysaa er innrammet i et lysskjær foran en dus blå mursteinsbygning på Galgeberg. Hun er ikledd hvitt fra topp til tå.
DAGENS VOKSNE: «Dagens unge» blir stadig kritisert, men ingen snakker om «dagens voksne», påpeker Frøysaa. Foto: Henriette Dæhli

Unge blir undervurdert

Jeg er så heldig å få jobbe med yngre mennesker, og mitt inntrykk er at «dagens unge» ofte blir undervurdert og ikke får den creden dere fortjener.

Jeg opplever ikke at dere er late, bortskjemte, at dere ikke tåler noen ting eller blir krenka av alt. Tvert imot!

Sofie Frøysaa

Dagens unge har satt klimakrisen på dagsorden og er mer miljøbevisste enn noen annen generasjon før dere. Dere tar ansvar og rydder opp, bokstavelig talt – selv om det ikke er deres feil at vi står overfor en klimakrise. 

Dagens unge demonstrerte på fredelig vis under Black Life Matters-revolusjonen, og dere engasjerer dere for mangfold og inkludering. Dere bruker internett for alt det er verdt, oppsøker og deler kunnskap.

Jeg opplever at dagens unge plasserer ansvaret der det hører hjemme, at dere skjønner forskjellen på hva som er en faktisk krenkelse og hva det vil si å være hårsår (utallige kommentarfelt viser vel strengt tatt at det er dagens voksne som er hårsåre).

Dere ansvarliggjør forbrukere om de prøver å lure dere, og har det jeg vil kalle et solid bullshit-filter. Dere velger forbildene deres med omhu, og dere skjønner forskjellen på expectations vs. reality. 

Med andre ord: Det skal ikke stå på samfunnsengasjementet.

Stortings- og sametingsvalget 2021

Hvert fjerde år et det stortingsvalg. Da velger vi 169 kvinner og menn som skal sitte på Stortinget. Når det nye Stortinget er valgt, skal stortingsrepresentantene bestemme hvilke partier som skal lage en regjering.

Valgdagen i år er mandag 13. september, og du kan forhåndsstemme fra 10. august til 10. september.

Dersom disse damene på bussen skulle få rett, og det viser seg at barna deres lar være å bruke stemmeretten sin, tror jeg ikke at det handler om latskap eller at de er bortskjemte. 

Det er flere grunner til at yngre mennesker ikke drar til stemmelokalene, som for eksempel at mange har dratt for å studere i ny by, reist i militæret eller lignende.

I tillegg har jeg hørt flere si at politikk kan oppleves uoversiktlig og komplisert. At politikere ofte bruker et unødvendig avansert språk, tyr til hersketeknikker og roaster hverandre i debatter, i stedet for å prate saklig og konkret om hvordan de ønsker å gjennomføre politikken sin.

Dagens voksne, ass.

Jeg tenker dessuten at det ikke hjelper når partiledere for eksempel gjør narr av unge klimademonstranter og ber dem «klippe seg og få seg en jobb», eller at altfor mange politikere generelt ikke ser ut til å bry seg like mye om de sakene unge er opptatt av. Da føler en seg ikke sett eller ordentlig tatt på alvor. 

Sofie Frøysaa har stram hestehale, gullringer i ørene og smiler.
ANSVARLIGE: Dagens unge får ikke den creden de fortjener, skriver Frøysaa. Foto: Henriette Dæhli

Du har mulighet til å påvirke

Denne høsten har jeg vært med i serien, Latterlig politikk på NRK, der vi er ni komikere som har blitt tildelt hvert vårt politiske parti og en mentor fra partiet.

Jeg ble tildelt Høyre, et parti som er langt unna det jeg stemmer. Det skulle imidlertid vise seg å gå langt bedre enn fryktet. Min mentor, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, viste nemlig verdien av å lytte

Siden jeg fikk muligheten til å prate direkte med makta, utnyttet jeg denne sjansen til å fokusere på den saken jeg brenner aller mest for: mentalt helsetilbud for unge. 

Et par uker senere kunne mentor Asheim fortelle at jeg faktisk hadde klart å påvirke Høyres politikk og deres valgløfter om psykologtilbud til studenter! 

Og det beviser, mest av alt, at det nytter å bruke stemmen sin. Og at politikere lytter til folket.

Sofie Frøysaa

Det er riktignok ikke hver dag en får mulighet til å snakke direkte til politikere, men det finnes mange måter å komme i kontakt med de folkevalgte på.

Synes du politikk er kjedelig? Sjekk ut «Latterlig politikk» i NRK TV nå!

Motbevis «Karen» – bruk stemmeretten!

Unge uteblir fra stemmelokalene, og det er noe som gir politikerne hodebry. Men i stedet for at politikerne skal klø seg i hodet over hvordan de skal nå inn til de yngre, bør vi kanskje snu på det: 

Hvordan skal de unge nå inn til de voksne? 

Hvordan skal de unge få de voksne til å forstå at klimakrisen haster? 

Hvordan skal dagens unge få dagens voksne til å forstå at vi er nødt til å ta mental helse på alvor, og at det ikke holder å snakke om hvor viktig det er å snakke om det? 

Hvordan skal unge få gehør for sakene de er opptatt av? 

Svaret er enkelt: Bruk stemmen din. Bruk stemmeretten din! Det er tross alt dere, dagens unge, som er fremtiden. Det er dere som endrer verden. Derfor er deres stemmer de viktigste.

Måtte dere motbevise «Karen» 1 og 2 på bussen, vise at fordommene deres ikke stemmer. La dette valget bli et tydelig signal om at de unge har talt. 

Lær mer om politikk i P3-serien «Latterlig politikk». Ni komikere får utdelt hvert sitt politiske parti som de skal forsvare i den ultimate finalen: Debatten på NRK.

Se serien i NRK TV nå!

LATTERLIG POLITIKK: Hvordan kan du påvirke politikerne?

Ønsker du å sende din egen kronikk til P3.no? Ta kontakt!

LES FLERE KOMMENTARER OG KRONIKKER:


MER FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: