– Det kan bli en liten boble her, faktisk. Jeg vil si at hvis man bor her, så er det sunt å komme seg ut av og til, sier 25 år gamle Aftur Spildo Nerdrum.
Öde S. Nerdrum (29) skyter inn at det er «mer som en sirkel enn en boble», siden et bobleliv er der du ikke har kontakt med andre utenfor.
For Nerdrum-familien er tross alt ikke helt isolert fra omverdenen, og nå har de til og med latt et kamerateam fra NRK følge livene deres.
Sammen med storfamilien bor søskenparet på en diger kystgård utenfor Stavern i Larvik. Familien er lidenskapelig opptatt av det klassiske og jobber med å bevare det gamle gjennom ulike kunstformer.
Öde, som du kanskje kjenner fra «Farmen kjendis», maler og spiller piano, mens Aftur skriver dikt og noveller og er redaktør for det klassiske magasinet «Sivilisasjonen» som hun selv har vært med på å opprette.
Men det moderne samfunn er ikke noe som søskenparet eller familien ellers tar særlig stor del i.
Mot strømmen
Öde sier ord som «efter» istedenfor «etter» og «stevnemøter» istedenfor «dater». Søskenparet er opptatt av ekthet og synes verden utenfor kan virke merkelig og falsk.
Samtalene mellom dem er gjerne filosofiske. De er ikke interessert i popkultur eller kjendissladder og idolene deres er hentet fra romantikken på 1800-tallet.
Og mens mange andre unge i 20-åra hiver seg på de nyeste motetrendene, er det gammeldagse kjortler, strikkegensere og lange frakker man ser på gården.
De har begge smarttelefon og PC. Men teknologien brukes mest som et verktøy – ikke for underholdningens skyld.
– Det er ekstremt harry å sitte på telefonen på toalettet. Jeg synes folk skal se etter aktiviteter som er meningsfulle. Man kan brygge helt fantastisk øl, gjerne under radaren – selge litt til venner og sånn, sier Öde til latter fra Aftur.
Søskenparet, som for det meste holder seg på gården, mener folk flest «bare lytter til det som blir presentert dem», at mange bare følger trender i samfunnet i frykt for å bli utelatt av flokken.
– De fleste der ute har ikke engang tenkt over hva de liker av kultur, mener Aftur.
– Det som er forskjellen på oss og «de andre», er at vi har jo noen veldig sterke meninger om at noen ting er bortkastet og dumt å holde på med, og at andre ting er bra å holde på med, sier Aftur.
Hun mener at mennesker «der ute» ikke bare har en annen måte å leve på, men at de også har en annen måte å snakke til hverandre på enn de har på gården.
Öde utbroderer:
– Det er mer maskulint enn «Hells Angels» her på gården. Det tas ikke hensyn til følelser overhodet, sier han.
GAMLE TONER: Öde sitter ofte foran pianoet. Her kan han dyrke det klassiske. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Søsknene svarer nei på spørsmålet om de er del av en sekt.
– Vi er jo ikke religiøse, sier Öde, før han legger til at de er en kult.
– I hvert fall delvis. En kult kultiverer jo noe, mener 29-åringen.
Selvstendig sammen
Aftur sier at hennes prosjekt i livet er å ikke lyve til seg selv, noe hun mener folk gjør.
– Mange har jobber de ikke vil være i og tar studieretninger de egentlig ikke vil ta, sier hun.
For 25-åringen har skrivingen vært til hjelp. Da får hun ut de ekte følelsene.
Selvstendighet har alltid vært viktig for familien, selv om de holder seg mye sammen.
Som små var det kun i skolesammenheng at søskenparet var med barn fra samfunnet utenfor.
Fra Öde var ni år gammel vasket han sine egne klær. Å se at de andre barna på skolen hadde med seg ferdiglaget mat fra foreldrene, var rart, syntes Aftur.
– Jeg tok ikke skade av det, jeg så på dem og tenkte: De klarer det ikke selv, sier hun.
Öde sier han ikke ville hatt det på noen annen måte.
– Men jeg har jo skjønt etter hvert at det var veldig annerledes.
Familien er ikke de eneste som tar i bruk gården.
Jevnlig dukker det opp nye, ukjente mennesker. De er malerstudenter fra hele verden, som kommer for å lære av far, Odd Nerdrum, en av Norges mest anerkjente – og kontroversielle – kunstnere.
Rundt 500 elever har vært innom «Nerdrumskolen», der 1 av 30 søkere vanligvis blir akseptert. De bor og hjelper til på gården, gjerne i flere måneder av gangen.
For søskenparet er dette det livet de kjenner til.
– Du må forholde deg til mennesker hele tiden, så man må vel egentlig være litt sosialt trent for å bo her. Det er ikke for alle, sier Aftur.
– Her handler det mer om å overleve, for det er så intenst at du kan ikke utvikle en maske, legger Öde til.
Jakter etter drømmedama
Selv om de stadig har nye mennesker på gården, innrømmer Öde at han kan kjenne seg ensom.
– Akkurat nå er jeg litt sånn i limbo, for jeg trenger et nytt prosjekt. Men … nei, altså, jeg er jo en ensom mann.
– Jeg tror ikke det hjelper at alle rundt meg har kjæreste og barn, legger Öde til og innrømmer at drømmen er å finne den store kjærligheten.
Maleren har gjort forsøk på å oppnå drømmen. Når han sjekker kalenderen på mobilen sin, ser han at sist han var på et stevnemøte, var for under fire uker siden.
Han har til og med hatt en bruker på Tinder – kanskje ikke av samme grunn som de fleste ellers …
– Jeg prøvde en gang å finne modeller. Det fungerte veldig dårlig. Det viser seg at folk bare er opptatt av kjærlighet innpå den appen.
En fot utenfor
Mens storebroren er singel har Aftur funnet kjærligheten og fått to barn.
Men da hun selv vokste opp følte hun seg ikke alltid godtatt av samfunnet utenfor.
– Jeg gjør det nå, men jeg gjorde ikke det på skolen. Der var jeg konstant den rare. Selv hvis jeg kom inn i en populær klikk, så var jeg den rare i den populære klikken.
Aftur innrømmer at hun har vært nysgjerrig på livet utenfor, men, siden hun selv har barn, fremdeles velger å bo på gården.
– Jeg tenker at å oppdra barn på en gård er ideelt – i nærheten av familie, så jeg kan få barnevakt.
Öde har flere erfaringer fra livet utenfor.
Ikke bare fra TV og fra tiden han gikk på skole, men han har også måttet forholde seg til andre mennesker da han jobbet med å åpne et museum som viser en samling av malerier far Odd har malt.
Og selv om han lever et liv utenom normalen, så innrømmer han at det også finnes positive ting med samfunnet ellers.
– Hvis vi sier at det finnes et norsk samfunn, da, så er det masse som er fint ved det norske samfunnet. De myrder ikke hverandre, det er lite tyveri, det er ganske stor respekt for personlig bevegelsesfrihet, ganske snille … Bortsett fra i juletidene, selvfølgelig, da sniker de i kø og gjør masse rart.
Og hvem vet, kanskje tar Öde og Aftur enda større del i dette samfunnet utenfor etter hvert?
LES MER FRA P3.NO: