SV for dummies

Er SVs Audun Lysbakken Norges svar på Justin Trudeau?

I forbindelse med P3 serien “Faten tar valget” vil vi i perioden frem mot valget legge ut korte info-artikler om alle de ni partiene Faten møter gjennom serien.
svlogo

Partileder: Audun Bjørlo Lysbakken

Oppslutning ved forrige stortingsvalg: 4,1 %

 

LES OGSÅ: KrF for dummies
LES OGSÅ: Venstre for dummies

 

Sosialistisk Venstreparti (SV) ble dannet i 1975, og har røtter både i Arbeiderpartiet, Norsk kommunistisk parti, Sosialistisk Folkeparti og ja… lista er lang. I utgangspunktet ble partiet dannet fordi man var uenig med datidens Arbeiderparti, som veldig gjerne ville ligge tett i skje med USA under den kalde krigen.

Som du kanskje gjetta, SV er et sosialistisk parti på venstresiden av politikken. Sosialisme, kort forklart, er et ønske om at staten skal bidra til å utjevne forskjeller mellom folk. SVs slagord “Ulike mennesker, like muligheter”, oppsummerer denne tanken godt. De er også veldig opptatt av miljø, og er det eneste partiet på venstresiden som har en tydelig og sterk miljøprofil.

 

Regjering eller opposisjon?

Siden 2005 har det egentlig bare gått nedover for SV, sånn bokstavelig talt. Fra 8,8 % i 2005, til 6,6 prosent i 2009 og 4,1 % i 2013. Men SVs støttespillere har ikke ligget på latsiden, og bruker Lysbakkens sjarm for alt det er verdt. I 2013 florerte plutselig nettet med “Hey Girl” memes som disse:

HeyGirl med Audun Lysbakken. FOTO: Johanna Stiring. Edits hentet fra @heygirlaudunlysbakken
SVs Audun Lysbakken sier Hey Girl! Gjengitt med tillatelse fra fotografen. FOTO: Johanna Siring. Edits hentet fra @heygirlaudunlysbakken

Men om Lysbakken egentlig kan hamle opp med the original “Hey Girl”, Ryan Gosling, er litt usikkert.

Med noen dårlige år bak seg ser det nå plutselig lysere ut for SV. De seneste meningsmålingene spriker litt, men viser tall opp mot 6,6 prosent. Og når tallene stiger kommer de andre partiene luskende. AP har de siste dagene åpnet for å samarbeide med SV, men i så fall får å de en tøff kamp foran seg. SV har gått ut med fire ufravikelige krav som må møtes dersom de skal støtte en Ap-ledet regjering.
 

• Solid økning i barnetrygden.
• Ingen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.
• Maks 15 elever pr. lærer fra 1.–4. trinn maks 20 elever pr. lærer fra 5.–10. trinn.
• Gjøre det forbudt å tjene penger på å drive private barnehager, barnevern og asylmottak.

Arbeiderpartiet har selv sagt at de ikke kan gå med på å frede alle nordområdene, så da er vi like langt. To steile fronter på venstresia der altså.
 
 

via GIPHY

 

Hva vil SV endre?

Det er nesten umulig å holde denne artikkelen kort og forklare alt SV vil. Dette er bare et lite utvalg, basert på det hva SV selv mener er deres hovedområder. Les mer på SVs egne nettsider.

 

Miljø

 • Bygge ut lyntog.
  • I stedet for å investere i ny rullebane på Gardermoen, som Ap, H, KrF og FrP ønsker, vil SV investere i utbygging av lyntog. De vil også innføre en egen skatt på flyreiser mellom de største byene i Norge og bruke de pengene på planlegge og bygge lyntog. Dette vil minske reisetiden mellom de største byene, og forhåpentligvis føre til at flere velger miljøvennlige alternativer når de skal reise.
 • 90 % av alle biler som selges skal være nullutslippsbiler innen fire år.
  • En av de største kildene til utslipp av klimagasser er transport. Ved redusere antallet bensin- og dieselbiler ville man kunne gjøre store kutt i norske utslipp. SV vil ha flere ladeplasser, billigere priser på parkering, ferge og bomring for nullutslippsbiler, kreve at taxinæringen og kollektivtransport legger helt om og blir utslippsfrie, og gjøre det dyrere å kjøpe biler som går på bensin eller diesel.

 

(Re)Fordeling

 • Dempe prisveksten på boliger.
  • De siste årene har flere og flere kjøpt boliger bare for å kunne tjene penger ved å leie de ut. Dette bidrar til høyere priser, og gjør det umulig for mange unge å komme inn på boligmarkedet. SV vil gjøre det dyrere å eie en såkalt “sekundærbolig” (en bolig du ikke bor i selv) ved å innføre egne skatter.
 • Ta mer fra de rike og gi mer til de fattige.
  • SV vil, som alltid, jevne ut rikdommene i landet. De ønsker å senke skattene til de med vanlig eller lav inntekt, og øke skattene til den såkalte økonomiske eliten. De vil også øke skatt på formue, arv og eiendom. Økte skatter gir inn mer penger i statskassa, og dermed mer å bruke på velferdsgoder som helse, skole osv.

 

Skole

 • Lengre skoledag for barna.
  • Helt siden 2005 har SV kjempet for gratis mat i skolen. Både pressen og andre partier har moret seg godt på SVs bekostning her. De har gått til valg på det hvert eneste år, men aldri fått det gjennom. Denne gangen er det pakket inn i et større format, heldagsskolen. Heldagsskolen, som gir lengre skoledager for barna, skal blant annet inneholde en times fysisk aktivitet hver dag, mer kreativitet, mer praktisk læring, og gratis mat. Og når man kommer hjem fra skolen har man helt fri. Null lekser. SV mener dette gir barna mer frihet, og familiene mer kvalitetstid sammen.

Det er visst ganske trendy med kjekke, unge, mannlige, statsledere for tiden også, så kanskje Lysbakkens tid har kommet?
 
 

Trudeau+Macron+Lysbakken=? FOTO: REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool
Trudeau + Macron + Lysbakken=?
FOTO: REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool