– Jeg prøver å ha det tilgjengelig hver gang jeg har vært ute. Helst både en før jeg legger meg og en etter, sier Zagros Nyseth (22).
Vi snakker selvfølgelig om den blå Poweraden. Det kan virke som om sportsdrikken som kom til Norge i 2004 ikke lenger blir omfavnet som en sportsdrikk. Den blir omfavnet som en dagen-derpå-drikk.
Etter flere videoer på TikTok av folk som anbefaler drikken som en bakfull-kur, bestemte P3.no seg for å få Norstat til å spørre en representativ andel av den norske befolkningen: «Hva pleier du å drikke for å unngå fyllesyke?»
Resultatet viser at blå Powerade er det vanligste blant ungdom i alderen 18–29 (kun slått av vann).
Men er alt bare en skjult markedsføringsstrategi fra Coca-Cola Company? Fungerer den egentlig som en fyllesyke-kur?
Ingen mirakler, men …
Zagros er medisinstudent i Aalborg og kan rapportere om at fenomenet også er utbredt i nabolandet vårt.
Han begynte med det for noen år siden. Som student er det naturligvis mye festing og alkohol (kanskje særlig i Danmark), men som medisinstudent er det også mye hard skole. Derfor trengte han et effektivt triks i ermet de dagene lesesalen kalte, etter en kveld på byen.
Løsningen ble den blå sportsdrikken.
– Det fungerer, men det er jo ikke en mirakelkur. Det fjerner ikke alkoholens giftige virkninger og de andre mekanismene bak fyllesyke. Men rehydreringen gjør at jeg kommer i merkbart bedre form.
Og Zagros har en klar tanke om hvorfor han tror det fungerer.
Danker ut sjokoladen og colaen
Som medisinstudent har han naturligvis lært om alkoholens virkning på kroppen.
– Det fører til mindre produksjon av antidiuretisk hormon (ADH) som igjen fører til at man urinerer mer og blir dehydrert. Dermed taper man masse væske og elektrolytter, og det forverres av eventuell oppkast.
Det er her at Powareden sine egenskaper skal komme til nytte, ifølge Zagros.
Og han er langt ifra den eneste i Norge som sverger til elektrolytt-drikken. Tiktokeren Mankegard fikk nesten 900.000 visninger da han la ut en kort video om hvordan elektrolyttene fra Powerade hadde kurert fyllesyken hans:
Undersøkelsen fra Norstat viser altså at etter vann, så er det blå Powerade flest i alderen 18–29 foretrekker å drikke etter en kveld på byen.
Den viser også at det er over dobbelt så populært med sportsdrikken enn det er med både sjokolademelk og pepsi/cola, som kommer på henholdsvis tredje- og fjerdeplass.
Men jeg er jo tørr i munnen!
Tallene overrasker ikke kjemiker Alexander Sandtorv. Han har skrevet bok om bakfullhet og omtaler blå Powerade som en av nordmenns vanligste metoder for å begrense fyllesyken.
– Folk er helt obsessed med at det skal være den store kuren!
Det er nettopp elektrolyttene som skiller denne typen sportsdrikk fra vanlig saft og brus. Elektrolytter er ioner som er veldig viktige for oss og inngår i flere deler av kroppsfunksjonen vår, blant annet hjerterytmen og muskelfunksjonen.
– Elektrolyttene kan komme i ubalanse på ulike måter, for eksempel hvis man svetter grisemye. Men da snakker vi ikke en vanlig treningsøkt, da snakker vi et maraton. Det skal veldig mye til.
Og teorien til Powerade-drikkerne, ifølge kjemiker-Sandtorv, er at når man drikker alkohol, så tisser man så mye at man mister elektrolytter.
– Men dette er en teori. I praksis så er det ikke helt slik det fungerer.
Tanken om at man blir dehydrert av en kveld på byen, mener Sandtorv nemlig er en overdreven ting.
– Det er en av de vanligste mytene når det kommer til alkohol, jeg vet ikke helt hvor det kommer fra en gang. Vi tisser litt mer enn vanlig når vi drikker alkohol, men det er langt ifra nok til at man blir ekstremt dehydrert.
Men mange opplever jo at de er tørre i munnen når man våkner? Betyr ikke det at man er tørst og trenger veske? Nei, ifølge Sandtorv. Det handler mer om at alkoholen har blitt brutt ned til kjemiske stoffer som gjør at du blir tørr i munnen, ikke at du er dehydrert.
– Når man først er tørr i munnen, så kan sportsdrikk oppleves mer leskende enn andre drikker, og det er nok på grunn av elektrolyttene. Men på bakfullheten har det ikke noe mer effekt enn at man der og da føler seg litt mindre tørr i munnen. Det har ikke noe mer effekt enn vann.
Se Sandtorv komme med et reelt tips mot bakrus her:
Vil ikke være en dagen-derpå-pooper
Men det finnes noen ekstreme situasjoner hvor man kan få behov for elektrolytter, ifølge Sandtorv.
– Har man danset masse og svettet veldig, veldig mye, så kan det jo potensielt ha litt for seg. Men da er det dansingen og ikke alkoholen som er årsaken.
Sandtorv forteller at de fleste teknikker dagen derpå er basert på myter og har lite for seg. Men når det er sagt, så har han ikke noe behov for å stå i veien for litt god, gammeldags placeboeffekt.
Opplever du at det å drikke blå Powerade dagen derpå er sykt bra for deg? Kjør på! Du har det vondt nok fra før av, så han skal ikke komme inn og ødelegge det for deg også.
– Grunnen til at man hører så mye om triks rundt bakfullhet, bunner i at vi har lyst til å ta kontroll over situasjonen. Man blir investert i sin kur. Powerade-mafiaen vil nok ikke høre på at det for det meste er placebo. De vil ikke miste den kontrollen de føler de har.
Og i motsetning til det du har drukket dagen før, så er det ikke farlig å få i seg litt Powerade dagen derpå.
– Bakfullhet er en desperat situasjon, og gode råd er dyre. Så når man har bestemt seg for sin fiks, da klamrer man seg til det.
Trender kommer og går
Zagros tar vurderingen fra kjemikeren med fatning. Han har ingen planer om å slutte med å drikke den blå drikken og føler seg sikker på at det har en virkning.
– Man vet jo ikke hvor forstyrret elektrolyttbalansen i kroppen er uten å måle det. Det avhenger av så mangt, men det er uansett fint å få i seg litt glukose og væske.
– Man kan også drikke mye vann og få i seg et måltid, men det er helt klart mye lettere å få i seg en Powerade! Spesielt hvis man våkner opp og er kvalm.
Så tilbake til åpningsspørsmålet:
Er alt dette en markedsføringskampanje fra Coca-Cola Company?
Vel, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Inger Marie Ingdahl, gir oss dette svaret:
– Det oppstår ofte trender i sosiale medier med produktene våre, men vi kommenterer dessverre ikke dette.
Den som tier …
Alle illustrasjoner: Marco Vaglieri, NRK
FLERE SAKER OM ALKOHOL OG RUS: