nrk.no

KOMMENTAR:X ting Frederik X bør fikse som Danmarks nye konge

Nabolandet vårt har fått en ny mann på tronen. Nå er det viktig at vi nordmenn smir mens jernet er varmt og ønsker oss et par ting.

Espen Roness (25) jobber som journalist i P3. Denne teksten gir uttrykk for hans personlige ideer, meninger og innfall.

For tiende gang (X=10 på romersk) heter Danmarks konge Frederik.

Når man går inn i et nytt styreverv, er det vanlig å orientere seg rundt hva som bør fikses og gjøres.

På vegne av hele Norge har undertegnede derfor laget ti punkter som vi mener den tiende kong Frederik av Danmark bør fikse for å bedre samarbeidet med sin gamle koloni, Norge:

I: Fiks danskebåten

Danskebåten er åpenbart helt ute å kjøre.

En av de mest utrolige nyhetssakene fra i sommer var at danskebåten fader meg klarte å kjøre feil! Det skal ikke være mulig!

Den har hatt samme rute siden unionsoppløsningen i 1814!

Siden har den også slitt med å legge til kai på grunn av litt snø, kansellert flere avganger og ryktene skal ha det til at de har fjernet tomatbønnene fra frokostbuffeen. Her må noen gå, og vi forventer at Frederik tar grep.

En skjermdump av en VG-artikkel hvor det står: «Hva driver egentlig Danskebåten med her?» Med en ingress hvor det står «Det ble ikke straka vegen til Kristiansand for Danskebåten på søndag.» I bildeteksten står det «Kjørte feil retning. Danskebåten FSTR kjørte i feil retning og ble to timer forsinket.»
Skjermdump: VG

II: Få Rasmus Højlund til å score mål

Da Manchester United skulle skaffe sin egen Erling Braut Haaland i sommer, så hentet de den danske 20-åringen Rasmus Højlund. Han var stor, sterk, rask, spiss, blond, og hadde holdningen til den kuleste gutten i 10. klasse.

Med andre ord en replika av Manchester City sin norske spiss Erling Braut Haaland.

Men siden han kom til klubben, har det blitt to (2!) mål, til sammenligning har nordmannen scoret 22 ganger så mye i samme periode. Her må danskekongen motivere!

En montasje av Rasmus Højlund og Erling Haaland som begge feirer over et dansk flagg. Højlund har på seg en rød drakt, mens Haaland har på seg en lyseblå. Begge feirer med en slags grimase.
LIK MEN ULIK: Det eneste som skiller disse er passet og antall mål. Foto: Rui Vieira, AP Photo / Dave Thompson, AP Photo. Montasje: Marit Eide / Kim Erlandsen, NRK P3

III: Begynn å telle på en bedre måte

Danske tall er tallenes NAV-brev, det er helt uforståelig! Uansett hvor mye man setter seg ned, fokuserer og prøver å forstå hva som menes, så gir tallene deres ingen mening.

Hvordan er «halvfjerds» det samme som 70?

Hvordan skal vi være helt sikre på at du faktisk er den tiende kongen av Danmark som heter Frederik, når tallene deres bare er tull?

IV: Begynn å lage sprit med potet

Som vår tidligere statsminister Oddvard Nordli så fint sa det:

V: Slutt med minkoppdrett en gang for alle

Dere er åpenbart ikke skikket til det. Da dere måtte slutte med minkoppdrett i 2020 på grunn av koronasmitte, bestemte dere dere rett og slett for å drepe alle minkene. Noe som naturligvis var helt ulovlig.

Deretter måtte dere grave opp minkene igjen, for det viste seg at å ha gravlagt 4 millioner mink ikke var så bra for drikkevannet på Jylland. I stedet for å bare gi seg der og innse at minkoppdrett kanskje ikke er helt deres greie, så prøver dere nå igjen.

Hvorfor? Hva slags Cruella de Vil-menneske er det som kjøper seg en ny minkkåpe i 2024?

Dansk mink klinger like godt som amerikansk våpenlov, islandsk vulkankontroll og rumensk porno.

En montasje med et bilde av en mink foran tre strektegninger. En av en pistol, en av en vulkan og en av Andrew Tate.
Foto: Marton Berntsen/artsobversasjoner.no. Montasje: Marit Eide, NRK P3

VI: Flere danske lag må være med på Dana Cup

Som barn var det å dra på Dana Cup det jeg gledet meg mest til hele sommeren.

Det var spesielt tre ting jeg så frem til: flørte med jenter, vise frem sixpacken jeg hadde brukt våren på å bygge opp, og spille fotball mot utenlandske lag. Absolutt ingen av dem ble en realitet, og det som nok er lettest å fikse her, er det siste.

Hvorfor er det bare norske lag som melder seg på Dana Cup? Hvis vi ville spille mot Madla og Ranheim, finnes det sikkert halvfjerds Obos-turneringer i Norge vi kunne meldt oss på. Tving de danske lagene til å bli med, nå!

VII: Få Danske Bank til å sette ned renta

Ja, jeg vet at de skal trekke seg ut av personmarkedet i Norge snart, men frem til det skjer og kundene blir overført til Nordea (og i hvert fall ikke får noe lavere rente), så bør du, kong Frederik X, være litt på tilbudssiden her!

Kjør noe danske priser på renta en måned eller to.

VIII: Få Faxe Kondi til Norge

Her er dere faktisk mye bedre enn oss. Kan du ikke pliiiiis prøve å påvirke våre norske ledere til å bli litt inspirert av dere, Frederik?

Danmark pleide jo å styre Norge, og da gikk det jo skikkelig bra! Det må jo være mulig å overtale Jonas og Harald til å lære fra dere på dette punktet.

eT BILDE AV TO FLASKE fAXE kONDI. dEN TIL VENSTRE ER STOR OG MED SUKKER, DEN TIL HØYRE ER LITEN OG UTEN SUKKER.
Foto: Zeal Love

IX: Få danske alkoholregler til Norge

Samme begrunnelse som i punkt åtte. Jeg vil også kjøpe sprit på 7/11 klokken 22.45 på en mandag.

X: Fortsett å gjøre det deilig å være norsk i Danmark!

Fortsett med de røde pølsene, fortsett å ha guf på isen, fortsett å være det eneste herrelandslaget fra Norden som faktisk har noe i fotball-EM å gjøre, fortsett å gi Mads Mikkelsen kule roller, og ja takk til flere sesonger med «Badehotellet»!

Viktigst av alt: Fortsett å la Rasmus Seebach sin «Natteravn» og Pattesutter sin «Technopiik» være tilgjengelig på Spotify.

Da blir du en konge som også vi nordmenn kan si var helt kamelåså.

MER OM DANMARK:

Siste fra P3.no: