nrk.no

Marius (26) ble nasjonal mester i ølbrygging før han kunne drikke

Marius Graff (26) har brygget øl med både tørrfisk og marshmallows. Men livet som gründer er ikke alltid like lekent.

– Som 15-åring er det ikke akkurat lett å få tak i øl, så løsningen ble å brygge selv, forteller Marius Graff.

Nå brygger tromsøværingen 100.000 liter øl i året. Ølet selger han til utesteder og vinmonopol over hele landet. Produksjonen drifter Marius som oftest helt alene.

Hvordan går man egentlig fra hjemmebrygg til business?

17-år gamle Marius smiler fra øret til øret. Han holder en øl i hver hånd, og har på seg en rutete skjorte.
UNG, MEN BEST: Her er Marius med ølet Belgian Ale som han ble nasjonal mester med da han bare var 17 år. Foto: NRK/Bjørn Joachimsen

     Hjemmebrygg på gutterommet

Marius gjemte sitt første bryggesett i skapet, men uten hell. En dag faren kom inn på gutterommet, lurte han på hva som lagde så rar lyd.

– Pappa trodde ikke på forklaringen om at jeg drev med et naturfagseksperiment, hehe. Men et eksperiment var det jo!

Marius ble ferska, men det ble ikke slik han fryktet. Far ble nemlig gjerne med på eksperimentet.

– Han har alltid støttet meg og mine ymse påfunn. Uten at pappa hadde støttet hobbyprosjektet mitt, hadde jeg ikke kommet så langt som nå. 

Marius kunne fortsette bryggingen i en 30-liters plastbøtte fra Europris og i en fårikålkjele fra Coop. Gamle ølflasker ble vasket og etiketten fjernet.

– Jeg hadde ikke råd til maltkvern, så jeg brukte nevene i en morter. Med fem–seks kilo korn tok det et par dager. 

Marius lærte fort det viktigste en ølbrygger kan lære: Å vaske og desinfisere.

Den første «batchen» måtte kastes.

– Jeg hadde vasket alt utstyret som var i kontakt med ølet, men jeg hadde ikke desinfisert det. Derfor ble ølet skikkelig surt og var egentlig helt udrikkelig.

En stor del av jobben min i dag er renhold av tankene, faktisk.

Marius står mellom store øltønner. Han holder en bøtte i hånden. Har på seg en svart t-skjorte og en blå caps.
VIKTIG DEL AV JOBBEN: I dag er Marius svært nøyaktig med alt av renhold. Foto: Maria Graff.

Fra advokat til gründer

På videregående lekte Marius med tanken om å bli advokat. Men en øl-konkurranse skulle vise seg å stoppe den ideen.

Det var hjemmebryggekonkurransen Bjorleik i 2012. Konkurransen er en av de tre store som arrangeres årlig i regi av Norbrygg – Norsk hjemmebryggerforening i Bergen.

To år hadde gått siden Marius satte sitt første brygg i skapet på gutterommet. Han var 17 år og dette var andre gang han prøvde seg i mesterskapet.

– Det var veldig stas å vinne. Det ble mye oppmerksomhet! Da tok jeg drømmen om å bli ølbrygger litt mer på alvor.

Etter seieren i klassen «Brygging av flaskeøl» startet Marius en blogg om ølbrygging. Den hadde ikke mange lesere, men ble likevel avgjørende for at Graff brygghus ble til.

I Oslo satt nemlig Martin Amundsen (34) og leste bloggen. Han hadde en godt betalt jobb i bank, men drømte om å sette i gang et eget mikrobryggeri i hjembyen Tromsø.

Han hadde studert utviklingen bryggeri-bransjen hadde hatt de siste årene og tok kontakt med Marius for å bli partnere.

I dag tar Martin av seg det administrative og økonomiske i Graff Brygghus, samt alt som har med salg og distribusjon å gjøre.

– Jeg og Marius hadde den samme ideen fra hver vår kant. Vi hadde forskjellig bakgrunn og dermed forskjellig motivasjon for å starte opp noe.

Marius og Martin står side om side. Marius har på seg en svart tskjorte og har armene rett ned. Martin har på seg en rutete skjorte og en blå caps.
MARIUS OG MARTIN: I dag reiser gutta på verden rundt på ølfestivaler for å markedsføre ølet sitt for nye innkjøpere. Foto: Privat

Martin er glad for at han forlot bankjobben i Oslo til fordel for mikrobryggeriet. Men understreker at det er på godt og vondt.

– Følelsen av at ting går riktig vei og at man lykkes når man driver noe helt eget er veldig tilfredsstillende.

– Men så er det også desto større bekymring når ting er vanskelig. Som da korona kom, og fortsatt er her, så har det helt klart vært utfordrende. Da er man ganske alene om de bekymringene, sier Martin.  

Én av ti gründere lykkes

For det er ikke nødvendigvis lett å lykkes som gründer.

Tall fra SSB viser at 27 prosent av nyetablerte foretak overlever i fem år. Bare én av ti av dem lyktes etter ti år, ifølge en rapport av DNB. Andelen gründere med suksess er høyere i de næringene med store krav til kunnskap, teknologi eller produksjonskapital.

– Gründerlivet er ensomt. En liten bedrift er like kompleks som en stor bedrift, det er like mange oppgaver som må løses. Jeg lærer noe nytt hele tiden, forteller Marius.

Leder for vekst og kommersialisering i Innovasjon Norge Anette Mellbye viser til åtte punkter for hva som er viktig for å lykkes som gründer:

Det viktigste er at løsningen din treffer et behov i markedet. Gjør den ikke det vil du ikke lykkes. Dessuten vil bedrifter som forholder seg til de åtte punktene ha større sjanse for å lykkes, utdyper Mellbye.

Innovasjon Norge baserer ikke støtteordningene ut fra hva slags næring gründerne ønsker å etablere seg i.

Vi vurderer derfor hver enkelt søknad uavhengig av næringstilhørighet. Dessuten er teamet sannsynligvis en sterkere indikasjon på suksess enn bransje.

Men noen internasjonale studier har vist at blant annet teknologi, helse og finans er enklere å lykkes i enn mange andre bransjer.

Drikker sjeldent

Under en ølproduksjon er det ølet som bestemmer når Marius skal ta pause. Det er hardt fysisk arbeid og nøye planlegging. I løpet av en lang arbeidsdag kan han alene brygge 4000 liter.

Det er et blodslit, men også utrolig gøy og spennende!

Marius står i brygghuset og pakker ølflasker fra flaskebåndet og ned i pappkasser.
SELVSTENDIG: Marius gjør som oftest hele byggeprosessen selv og jobber ofte døgnet rundt. Foto: Bjørn Joachimsen

– Jeg har alltid hatt et sykt høyt energinivå. Vennene mine sier jeg må ha ADHD. Ellers er jeg prosessorientert, analytisk og jævlig geek.

I løpet av syv år, har de lansert 134 forskjellige varianter.

– Det rareste jeg har laget var vel øl med tørrfisk. Det var ikke så godt, nei. Da er det bedre med godteri. Jeg har vel brygga øl med både ferskenringer, marshmallows og jordbærfisker. Det er bare fantasien som setter grenser.

Til tross for å leve av å lage øl, er det sjeldent Marius selv koser seg med voksenbrusen.

– Etter å ha svetta i øldamp i åtte timer hver dag har jeg ikke så jævlig lyst på øl når jeg kommer hjem. Allikevel er det å brygge øl fortsatt magisk og det jeg vil her i livet.

Marius ligger og slapper av på gulvet, mens ølen gjærer. Han har hodet på en stor pakke med hvete.
ØLET SIN AVGJØRELSE: Det er ølet som bestemmer når det er mulig å ta seg en pause. Foto: Privat

Søknadsfrister til høyere utdanning:

  • 1. februar: Studieoversikt blir lagt ut, og søknadsportalen til høyere utdanning åpner.
  • 1. mars: Søknadsfrist for enkelte studier. F.eks: Politihøgskolen og søkere til luftfartsfag ved UiT.
  • 20. mars: Søknadsfrist for studielån og stipend.
  • 20. april: Søknadsfrist for studier gjennom Samordna opptak.
  • 1. juli: Siste mulighet til å velge prioriteringsrekkefølge på studieønskene.
  • 20. juli: Hvor har du kommet inn? Nå kommer svarene!
  • 24. juli: Men vil du begynne der? Dette er fristen til å takke ja eller nei.

    Usikker på hva du vil bli? Sjekk interesseoversikten til Utdanning.no her!
    Kilde: Utdanning.no

LES MER FRA P3.NO: