SKJERPINGS: Ronja (21) har en høne å plukke med deg som er på byen. Foto: Markus Indrebø-Langlo
MENING:

– Til dere som drikker: Skjerp dere på byen!

Foto:
Ronja Nordlien (21)Jobber på bar
Publisert 27.06.22 08:00

Ronja (21) er født og oppvokst i Elverum, hvor hun jobber på bar. Dette er hennes personlige mening.

Når du kommer inn på et utested, tenker du egentlig over hva du gjør? Det er jo et kjent fenomen at nordmenn og alkohol ikke alltid er den beste kombinasjonen. Vi drikker oss stupfulle hver helg, gjør ting vi angrer på og skylder på fylla.

Men har dere tenkt på at dere gjør det littegranne jævlig for oss som jobber på utesteder? Vi ser alt, og vi må rydde opp etter dere hver eneste helg. Etter at jeg har jobbet tre år på bar, har jeg notert ned flere ting jeg mener vi burde slutte med.

1. Slemme damer og gutter som slåss

Det er aldri kult når folk er ufine mot hverandre på byen. Jenter kan ofte være knuffete og slenge dritt. Og kan vi ikke slutte med blikkingen? Jeg er ganske sikker på at det ble «ut» for flere år siden.

Og guttene er ikke noe bedre. Det er altfor mange gutter som benytter enhver anledning til å slåss. Kom an, folkens, er man gammel nok til å være på byen, er man gammel nok til å oppføre seg.

2. Snus, tamponger og tiss

Vi som jobber på bar, må rydde og vaske hele baren etter stenging. Vi må plukke opp absolutt all snusen du har kastet fra deg på gulvet, i blomsterpottene og i pissoaret. En veldig kjip aktivitet klokken 04.00 på morgenen. Er det så jævla vanskelig å kaste snusen i søppelet?

Det er ikke bare snus vi må plukke opp. Dette gjelder også bind og tamponger som ligger strødd på jentedoen. Spy og tiss må vaskes fra gulv og vegger. Jeg har også hørt om gutter som har «tissekrig» og tisser over hele doen. Det er så idiotisk at jeg ikke vet om jeg skal le eller gråte.

3. Smiske og sjekke opp ansatte

Bare vit at vi som er på jobb, er helt edru. Det er ikke alltid like sjarmerende når drita folk kommer sjanglende bort og prøver å lure til seg nummeret ditt sammen med en øl. Og ikke smisk med oss for å få gratis drikke eller inngang. Du er absolutt ikke den eneste som prøver, og vi blir lei.

Vi har også full oversikt over hva som skjer på baren. Og vi husker alt dagen etterpå. Jeg møtte en veldig hyggelig fyr en gang jeg selv var på byen, og vi flørtet lenge. Helgene etter var jeg på jobb. Da så jeg han samme fyren dra hjem med ny dame både fredager og lørdager. Vi snakket ikke sammen igjen, for å si det sånn.

4. Stjele drikke

Her trenger jeg ikke si så mye. Folk som stjeler, er skikkelig irriterende, om det så er drikken din eller plassen din. Ikke vær en sånn person. Det er bare flaut. 

5. Snike i køen

Det finnes noen som tror de eier hele baren. Folk som tar seg til rette og presser seg frem i køen. De henger over baren og krever å bli servert først. Og blir sure når vi sier du ikke får kjøpe mer. Da er du for full, og vi følger strenge regler. Jeg er ikke villig til å risikere at baren blir stengt for at du skal få kjøpe din syvende vodka-Redbull.

6. Tafsing uten samtykke

Også er det de som tafser. Både på gjester og på ansatte. Det skal ikke skje i det hele tatt. Det er sykt ukomfortabelt, og jeg skjønner ikke hvorfor man gjør sånt uten å ha fått noen signaler på at det er greit. Man går jo ikke bort til fremmede i Karl Johans gater og tar dem på puppene, så hvorfor er det greit bare fordi man er inne på et utested?

7. Prompe på dansegulvet

Og ikke minst: Ikke promp når du er inne på dansegulvet. Ikke lur deg selv, alle lukter det.

Det var en liten rant fra meg, men folkens: Mange av dere er jo helt nydelige å møte på byen. De fleste er jo ute etter å spre god stemning, danse og bli kjent med nye mennesker. Og jeg blir så glad når jeg ser folk som er rause med hverandre og passer på hverandre.

Så la flere av oss være av typen som låner vekk tamponger. Og ikke av typen som kaster dem på gulvet. Og bare treff skåla når du skal tisse, så kommer vi i mål. Vi sees på dansegulvet!

Enig eller uenig med Ronja? Send inn din mening til meninger@nrk.no