Tvillingfeber på TikTok: Norske Lotte og Liise har flere hundre tusen følgere

Like klær, like fjes, lik dans: Stadig flere identiske tvillinger blir populære på TikTok.

Både Norges og Sveriges mest populære tiktokere er eneggede tvillinger. På den internasjonale topp 20-listen finner vi de amerikanske tvillingparene Stokestwins og Dobretwins, som har over 20 millioner følgere hver. Og inntil de forlot TikTok i fjor, var verdens mest populære tiktokere et par 17 år gamle tyske tvillingjenter.

Det virker som om TikTok elsker identiske tvillinger, men hvorfor er det sånn?

Liker at det er likt

Lotte og Liise Müller fyller snart 15, og allerede har de nesten 300.000 følgere på TikTok. De har blitt gjenkjent på gata hjemme i Trondheim, og på ferie i Tyrkia, Spania og USA. I likhet med mange andre identiske tvillinger på TikTok, lager Lotte og Liise mest dansevideoer, hvor de danser likt og har på seg like klær.

– Vi prøver å gjøre det mest mulig likt, for vi synes det blir kulest, forklarer Lotte.

I følge Liise, er til og med arbeidsfordelingen lik, for de bytter på å bestemme koreografien.

– Noen ganger kan Lotte finne på en hel dans, og så må jeg lære meg den. Eller det er omvendt. Så totalt sett gjør vi omtrent like mye, forklarer hun.

@lotteandliise##quechimbachallenge ##quechimba @papijuancho ?? ##xyzcba ##twins ##norway

♬ Qué Chimba – Maluma


Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen her, for her blir det mange jentenavn på L. Lotte og Liise ble nemlig inspirert til å opprette konto på TikTok da de så de tyske tvillingene Lisa og Lena sine videoer.

– Vi så noen tiktoker som Lisa og Lena og noen andre tvillinger hadde laget, på Instagram, og så spurte vi mamma om vi kunne få lage en åpen tvillingprofil på TikTok. Deretter gikk vi gjennom nettvett og sånn, og så fikk vi lov til å starte.

I begynnelsen sjekket moren deres alt de la ut, men nå styrer Lotte og Liise det meste selv. De har vært på TikTok, eller Musical.ly som det het før, i snart fire år, og mye har skjedd på den tiden. TikTok har blitt en av verdens største apper, med over en halv milliard brukere over hele verden.

Inntil i fjor vår var det nettopp de norske tvillingenes idoler, Lisa og Lena (17), som var størst i verden på TikTok, med hele 32 millioner følgere. Men så, for ganske nøyaktig ett år siden, sa Lisa og Lena plutselig takk for seg. I avskjedsvideoen forklarte de at de hadde vokst fra TikTok-formatet og heller ville prioritere YouTube og Instagram.

Flere av Lotte og Liises følgere, har kalt dem «Mini-Lisa og -Lena». Og det er kanskje ikke så rart. Lotte og Liise bruker sin konto på samme måte som de tyske idolene.

– Vi likte at de danset likt, at de også var tvillinger, og at de brukte appen til å lage videoer sammen, og ikke hver for seg, forklarer Lotte.

De norske tvillingene bruker TikTok først og fremst til å lage videoer til etablerte danse-challenges, men også til å lage egne, originale danser. Nå som de er mye hjemme, bruker de mer tid på TikTok.

Tvillinger på topp

Norges mest populære tiktokere er Marcus og Martinus. De har bikket 4 millioner følgere, men til forskjell fra de fleste andre populære tvilling-tiktokere, var brødrene fra Trofors kjendiser fra før.

Det var imidlertid ikke Sveriges største TikTok-profiler, Elle og Iza, som også er eneggede tvillinger. De 15-år gamle søstrene har fem millioner følgere, og den amerikanske artisten Bruno Mars har brukt ett av tvillingenes danseklipp i sin musikkvideo.

@izaandelle??? ##foyoupage ##twins ##trend

♬ original sound – global.jones


Det at så mange velger å følge identiske tvillinger, tyder på at dette er noe som fascinerer oss. Svenn Torgersen er professor emeritus i psykologi ved Universitet i Oslo og har studert tvillinger i flere tiår. Han er ikke overrasket.

– Det er noe spektakulært ved eneggede tvillinger. I vår kultur vekker dette vanligvis en positiv interesse. Vi er jo veldig opptatt av hvordan folk ser ut og oppfører seg. Det er det vårt blikk er rettet mot. Og når vi ser eneggede tvillinger, ser vi jo nesten «dobbelt», forklarer psykologen.

I følge Folkehelseinstitutet står eneggede tvillinger for ca. 1 av 250 fødsler, så det er relativt sjeldent. Og sjeldne ting får gjerne mye oppmerksomhet. Det gjelder ikke bare på TikTok, men generelt i kulturen.

– Like tvillinger er blitt beskrevet i myter, religiøse skrifter og kunst fra hele verden, gjennom flere tusen år. I enkelte afrikanske kulturer har man trodd at tvillinger var djevelens verk, men i den vestlige verden har tvillinger stort sett blitt sett på som noe positivt, sier Torgersen.

Kunstig intelligens og ekte ansatte

Men det at vi mennesker synes det er gøy med to helt like personer, er ikke den eneste grunnen til at eneggede tvillinger gjør det bra på TikTok. Det handler også om hvordan TikTok er bygget opp og prioriterer innhold.

På YouTube, Instagram og Snapchat, velger du i stor grad selv hva du vil se på. Alle disse appene foreslår andre kontoer du kan følge, men i hovedsak er det lagt opp til at du aktivt velger hva du vil få opp i feeden din. TikTok vil heller velge for deg, forteller teknologijournalist i NRK Beta, Martin Gundersen, som har fulgt med på appen i halvannet år.

– TikTok skiller seg ut ved at hele konseptet bygger på en explore-funksjon: Appen bestemmer hva du får se i feeden, ut ifra hva den vet om deg. Følger du noen kontoer, vil TikTok vise deg mer av disse og andre profiler som ligner. Men du får også opp andre videoer som TikTok, av ulike grunner, synes du bør se, sier Gundersen.

TVILLINGFEBER: Tvillinger som kler seg likt og gjør like ting er blitt populært på TikTok. Skjermbilder fra TikTok

Jo mer du bruker TikTok, jo mer lærer TikTok om deg og hva du liker. Så bruker appen denne informasjonen til å velge ut nye videoer til deg, som den er trygg på at du har lyst til å se. Når en app kan lære dette på egenhånd, kaller vi det for kunstig intelligens.

Det kinesiske selskapet som eier TikTok, ByteDance, har spesialisert seg på akkurat dette. Og det er treffsikkerheten til TikTok kunstige intelligens, som gjør at mange blir sittende og scrolle i time etter time.

Men TikTok styres ikke bare av kinesiske algoritmer. For maskiner er, inntil videre, ikke like gode som mennesker til å vurdere om en video er upassende eller ikke, og det er her moderatorene kommer inn.

– TikTok har ansatte både i Kina og USA, som følger med på alt som legges ut og både fjerner og løfter videoer, i henhold til selskapets retningslinjer, sier Martin Gundersen.

Fikk kritikk for retningslinjene

Akkurat hva disse retningslinjene sier, er det veldig få utenforstående som vet. Da P3 spurte TikTok om dette, var svaret at man kan lese de offisielle retningslinjene på nettsiden. Men disse forteller bare hva som er lov og ikke lov, for eksempel at vold, dop og sex ikke godtas. De sier ikke noe om hva TikTok liker best.

TikTok har tidligere fått kritikk for måten de har fremhevet noen videoer fremfor andre. Et lekket dokument viste at TikTok blant annet ba moderatorene om å fjerne eller undertrykke videoer med blant annet funksjonshemmede og «stygge» mennesker. TikTok har uttalt at dette var gamle retningslinjer som ikke lenger blir fulgt. Men at TikTok liker noen typer innhold bedre enn andre, er ganske sikkert.

@izaandelleTwins check❤️ repost and cred to @twinsstylee ? ##twins ##foryoupage ##foryou

♬ original sound – scott13corbett


Så hva har dette med tvillinger å gjøre? Jo, fordi TikTok velger innholdet for deg, har appen makt til å løfte frem innhold som selskapet mener er bra. Martin Gundersen fra NRKbeta mener videoer med identiske tvillinger får mye plass fordi de representerer verdier TikTok ønsker å fremheve.

– TikTok er mer konservative enn andre sosiale medier på hva de tillater og ønsker av innhold. For meg virker det som om positivt ladet og familievennlig innhold er prioritert. Så videoer som viser foreldre og barn sammen, søsken som tøyser med hverandre, eller tvillinger som gjør ting sammen, gjør det bra på TikTok, sier Gundersen.

I tillegg legger TikTok stor vekt på alt som ser bra og likt ut. Dans og lip-syncing er jo det TikTok er mest kjent for, og når to helt like tvillinger kler seg likt og så danser likt, scorer de sannsynligvis høyt på TikToks liste.

@lotteandliiseDc: @charlidamelio ? ##xyzcba ##twins ##fyp

♬ get it on one more time – goalsounds


Lotte og Liises mest sette video har 750.000 views. Tvillingene tror det er litt tilfeldig at akkurat denne ble så populær, men at det skyldes kombinasjonen lik dans og likt utseende.

– Det virker som at TikTok liker nye danser, ny koreografi, sier Liise.

– Det ser jo liksom mer spesielt ut når det er tvillinger, for det er jo ikke så mange som er det selv, og da blir det kanskje litt sånn «Oi, de var like!», og da er det litt morsommere å se på dem, supplerer Lotte.

Les flere saker om sosiale medier: