Ensomhet, trøbbel med økonomi og vanskelige utleiere. Det er blant tingene Leah (23), Patrick (21) og Louise (21) skulle ønske de var forberedt på før de flyttet hjemmefra.
De har møtt på hver sine utfordringer som de har lært mye av, og nå ønsker de å dele sine erfaringer med andre.
Patrick Ekkeren Manfredo (21) har bodd mange ulike steder under oppveksten. For litt over et år siden flyttet han for seg selv for første gang.
– Det var litt røft i begynnelsen, men jeg føler jeg allerede hadde ganske greit grep på hvordan verden fungerte da jeg flyttet ut, sier han.
Patrick har de siste årene bodd i Oslo, og det var også her han skulle skaffe seg egen leilighet. Nå bor han også med kjæresten.
For 21-åringen var det både befriende og rart å kunne gjøre akkurat som han ville.
– Mye av det vanskelige kom bare med å være ansvarlig for seg selv. Da dama flytta inn, måtte jeg også ha ansvar for noen andre. Jeg har lært å ta vare på meg selv og å vaske veggene, ler han.
Følte seg ensom
Ifølge en rapport fra Ungt nettverk, et prosjekt drevet av organisasjonen Voksne for barn, ønsker flere unge at skolen hadde forberedt dem bedre på voksenlivet. Rapporten forteller også at flere opplever ensomhet når de har flyttet hjemmefra.
Ifølge SSB følte 31 prosent av dem som bor alene mellom 18 og 34 år seg ensom i 2020. Det er grunn til å tro at ensomheten er enda mer utbredt i dag enn den var i 2020.
– Jeg hadde lenge sett frem til å flytte ut, men det ble veldig mye mer ensomt enn jeg hadde sett for meg. Det forteller Leah Steinmo fra Mosjøen.
Leah flyttet hjemmefra da hun var 17 år gammel. Det var i 2015. Da flyttet hun inn i kollektiv. Gjennom oppveksten hadde Leah følt på at hun måtte bli voksen fort, men det å plutselig skulle ta vare på seg selv alene, var noe helt nytt.
– Da jeg først flyttet inn i kollektiv, flyttet jeg med en jeg kjente fra før. Vi var fem stykker i det kollektivet, og jeg var veldig sjenert og trakk meg tilbake.
Leah legger til at dette er noe hun angrer på i ettertid. Hun skulle ønske hun klarte å snakke mer med dem hun bodde sammen med.
– Når man bor i kollektiv, prøv å bli kjent med dem du bor med, selv om du kanskje ikke har tenkt til å bo der i flere år. Det er mye lettere hvis man iblant kan samarbeide om middag, sette opp plan for husarbeid og bygge litt gruppedynamikk. Man kan rett og slett pushe seg til å kommunisere og inkludere hverandre, sier hun.
Etter første kollektiv flyttet Leah inn i en ny. Hun forteller at hun opplevde at utleier brukte badet hennes, og hun syntes ikke det var greit.
– Utleier mente at han kunne disponere det badet som vi brukte. Han inviterte gjester inn og lot dem bruke badet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg flyttet ut til slutt. Jeg skulle ønske vi ble opplært på skolen i forhold til våre egne rettigheter, forteller 23-åringen.
Dette bør du vite som leietaker
På nettsiden ung.no finner man informasjon om rettigheter som leietaker.
Nettsiden opplyser at du kan behandle boligen som din egen, og derfor kan du nekte folk å komme inn i boligen uten tillatelse. Men i følgende tilfeller må du gi utleier adgang til boligen din:
- når utleieren skal gjennomføre nødvendig vedlikeholdsarbeid.
- når utleieren skal gjennomføre lovlige forandringer i boligen.
- visning i forbindelse med ny utleie.
- for å hindre skade på boligen, for eksempel hvis det plutselig blir vannlekkasje og det er nødvendig å gjøre noe for å hindre skade på boligen eller eiendommen for øvrig. Utleier har da, på lik linje med alle mennesker, en alminnelig plikt til å hindre skader.
Bortsett fra når det gjelder det siste punktet skal du uansett ha melding en god stund før utleier kommer inn i boligen. Men du skal også få beskjed om utleier må gå inn i boligen din for å hindre skader, så lenge utleier har mulighet til det. Utleier bør for eksempel først ringe eller sende tekstmelding til leietaker før de går inn.
Vanskelig med økonomi
Som 16-åring måtte Louise Blix fra Valnesfjord flytte til Bodø for å komme nærmere skolen. Da skulle hun begynne på videregående.
Louise følte seg klar for å flytte for seg selv. Hun kom fra en familie med flere søsken og husdyr og tenkte derfor at det skulle bli deilig å få litt ro og stillhet. Men det vise seg at det ble litt for trangt å bo i hybelen.
– Jeg så ikke for meg at det kom til å bli akkurat sånn. Jeg bodde der i noen måneder og flyttet heller inn hos en venninne som bodde rett i nærheten – sammen med moren hennes.
Etter å ha bodd der i et par måneder, flyttet Louise igjen. Da bodde hun med en familievenn som hadde hus et godt stykke unna skolen. Der var hun den resterende tiden av det første skoleåret.
De senere årene flyttet Louise flere steder. I andre året på videregående flyttet hun til en billig hybel som var nærme skolen.
– Jeg hadde dårlig økonomi på den tiden, så jeg hadde ikke råd til å velge noe dyrere.
Hun forklarer at også hun måtte styre med vanskelige huseiere.
– De gikk inn på rommet mitt uten lov, brukte badet mitt og kjøkkenet.
Senere flyttet hun inn et sted som manglet ordentlig kjøkken, noe som var vanskelig. Men der var huseieren hyggelig og respektfull, så da trivdes hun bedre.
Louise mener selv at hun var godt rutinert til å bo alene og lærte tidlig fra moren hvordan hun skulle ta vare på seg selv.
– Jeg føler jeg hadde en god lærer, og det vet jeg at ikke alle har hatt, sier hun.
Likevel var det å ha orden på økonomien til tider tøft.
– Jeg kommer fra en familie som ikke alltid har hatt god råd, så da lærer man seg mange triks for hvordan man skal gjøre det med økonomien for mat og sånn. Likevel var det kjipt å vite at jeg hadde dårlig råd. Det påvirket meg en del på videregående. Det var veldig ofte jeg ikke hadde råd til å være med på å feste og henge på fritiden, forteller Louise.
Vurderte du noen gang å flytte hjem igjen?
– Det var veldig uaktuelt. Det hadde ikke vært mulig, siden vi bodde to timer unna skolen med buss.
Privatøkonom Elisabeth Landsverk i Sparebank1 Østlandet, deler tips til hvordan man kan ha orden på økonomien når man flytter hjemmefra.
– Vær forberedt på at det kan dukke opp uforutsette kostnader, og at det er mye å spare på å ha en ryddig økonomi og god oversikt over hva man bruker penger på, forteller Landsverk til P3.no.
Råd fra privatøkonomen
- Hold oversikt over hva pengene dine går til.
- Unngå abonnementer du ikke bruker.
- Bruk studentrabatten din.
- Kjøp brukt – både klær, møbler, skolebøker osv. Det er også veldig bra for miljøet!
- Skriv handleliste og planlegg uka før du handler.
- Husk at kaffen i kantina til 30 kr blir hele 7200 kr i året dersom du kjøper en kopp fem dager i uka. Kutt ned på vaner, så kan du ha god samvittighet til å unne deg noe en gang imellom istedenfor.
- Lag en avtale om å lage god mat med venner hjemme hos hverandre, det er veldig mye billigere enn å dra ut og spise på restaurant eller kafe.
- Bo billig: Sjekk om det er rimeligere å bo på studenthjem enn å leie privat – eller kanskje du kan leie sammen med noen? Da kan man dele på utgiftene knyttet til boligen.
- Ta deg en deltidsjobb for å spe på inntektene dine. Pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (195.295 kr i 2021). Tjener du mer, vil stipendet ditt bli kuttet.
Viktig å ha noen å snakke med
Når P3.no spør Leah, Patrick og Louise om de har noen generelle råd til unge som flytter for seg selv nå, er de tre ganske enige om mye. De mener blant annet at man bør ha noen man kan stole på når det gjelder både stort og smått.
– Ikke vær redd for å spørre om hjelp på skolen eller fra andre voksne som kan hjelpe deg. Det er viktig at man kan sine rettigheter og hva du har krav på og ikke når det gjelder hybel og leilighet, sier Louise. Det er også veldig lurt å ha budsjett, legger hun til.
Patrick legger til:
– Det aller viktigste er om du ikke føler deg komfortabel med å flytte ut, så ikke gjør det. Vent til du er sikker på at det går greit. Det er kanskje det viktigste tipset jeg kan gi, avslutter han.
Endring, 31. mai kl. 09.55: Har lagt til at rapporten om unge er utført av organisasjonen Voksne for barn.
LES MER:
SISTE FRA P3.NO: